Άδικοι θάνατοι σε αγαπημένες ταινίες

dollar
ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Ωραία, ο θάνατος «πουλάει». Όσο πιο πολύ κλάμα τόσο περισσότερα έσοδα. Αλλά, ρωτώ, γιατί να πρέπει να πεθάνουν κάποιοι αγαπημένοι μου χαρακτήρες; Μα γιατί;

Ναι, η ερώτηση είναι σχεδόν παιδική. Αλλά σε πιάνει το παράπονο, όταν βλέπεις ταινία που σου αρέσει και σου σκοτώνουν αυτόν που έχεις συμπαθήσει, χωρίς λόγο. Μη μου πείτε ότι δεν το έχετε νιώσει ποτέ.

Για παράδειγμα γιατί να πεθάνει η Maggie (Hilary Swank) στο Million Dollar Baby; Δεν της έφταναν όλα όσα είχε πάθει; Πόση ακόμα ατυχία σε έναν άνθρωπο (έστω και κινηματογραφικό); Εντάξει, δε λέω τα 4 Oscar της ταινίας ήταν μία εξιλέωση, αλλά πολύ στεναχώρια για το κοινό. Για να μη θυμηθώ τη Bjork στο «Χορεύοντας στο Σκοτάδι».

Στην περίπτωση του Robert DeNiro και στο Heat πάλι δεν καταλαβαίνω γιατί τον σκότωσαν. Και μάλιστα ο Al Pacino (αν και προσωπικά είναι αγαπημένος μου). Ναι, η έννοια της δικαίωσης, ισχύει αλλά εντάξει το «Heat» δεν είναι δα και αρχαία τραγωδία για να χρειαστεί η «κάθαρσις». Plus, θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον αν ο De Niro κατάφερνε να ξεγλιστρήσει.

Άδικος ήταν και ο θάνατος του Freddie Four Fingers στο «Snatch».  Θα μου πείτε πέθανε κατά λάθος αλλά και πάλι επιμένω, τον Benicio Del Toro δε μπορείς να τον σκοτώνεις. Απλά δε μπορείς.

Όπως και τον Bubba από το «Forrest Gump» εξάλλου. Σίγουρα, όπως και στις άλλες ταινίες εξυπηρετούσε το σενάριο, αλλά προσωπικά το θεωρώ υπερβολικό να «τον» πεθάνουν. Κατάφορη αδικία.

Αυτό όμως που δε μπορώ να ξεπεράσω είναι το θάνατο του Bill the Butcher στις «Συμμορίες της Νέας Υόρκης». Μα είναι δυνατόν, ο Leonardo Di Caprio να σκοτώσει τον Daniel Day Lewis;

Σε ποιο σύμπαν θα μπορούσε κάτι τέτοιο να επιβραβευθεί; Σε κανένα απαντώ γι αυτό και η ταινία προτάθηκε μεν για 10 Οscar, αλλά επέστρεψε με άδεια χέρια στο τέλος της βραδιάς το 2003. Προς γνώση και συμμόρφωση κύριε Scorsese.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]