Τα δολοφονικά μυστικά του Χόλιγουντ

casablanca
ΤΡΙΤΗ, 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Πρόσφατα ο πρωταγωνιστής του Harry Potter, Daniel Radcliffe, αποκάλυψε ότι πάλευε με τον αλκοολισμό για χρόνια. Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι ακόμα και στα γυρίσματα πολλές φορές πήγαινε μεθυσμένος.

Σιγά το πράγμα. Σήμερα, ο αλκοολισμός και τα ναρκωτικά στο Hollywood δε νομίζω ότι σοκάρουν κανέναν. Όλοι είναι ύποπτοι μέχρι…αποδείξεως του εναντίου. Παλιότερα ωστόσο, τα μυστικά ήταν πιο….δολοφονικά.

Για παράδειγμα, πολύ πριν ξεκινήσουν οι ενώσεις και τα σωματεία να διεκδικούν τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων στην βιομηχανία του κινηματόγραφου, λέγεται ότι ο σκηνοθέτης της θρυλικής «Casablanca» ήταν υπεύθυνος για το θάνατο αρκετών κομπάρσων.

Ειδικά εφέ δεν υπήρχαν και όλες οι επικίνδυνες σκηνές ήταν αληθινές. Ο βραβευμένος με Oscar Michael Curtiz, επέμενε σε αυτό και έτσι όταν χρειάστηκε να αναπαραστήσουν την πλημμύρα, χωρίς να ειδοποιήσει τους κομπάρσους άρχισε να ρίχνει γαλόνια νερό. Εκείνοι αναγκάστηκαν να μείνουν ώρες στο νερό μέχρι ο σκηνοθέτης να πάρει τα πλάνα του.

Σύμφωνα με κάποιους αυτόπτες μάρτυρες μάλιστα, κάποιοι πνίγηκαν στην κυριολεξία αλλά ποτέ δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Από την άλλη, για χρόνια υπήρχαν υπόνοιες ότι ο Frank Sinatra είχε σχέσεις με την μαφία. Μάλιστα, για κάποιες σκηνές από τον «Νονό», ο Mario Puzo εμπνεύστηκε από την πραγματική ιστορία του Sinatra και ειδικά από τη «χείρα βοηθείας» που τον ανέδειξε (όχι ότι δεν το άξιζε) σε κορυφαίο τραγουδιστή και ηθοποιό όλων των εποχών.

Το σκάνδαλο με τις σχέσεις της Marilyn Monroe με τους Kennedy (τον John και τον Robert) μπορεί να μην είναι κρυφό αλλά πολλές πτυχές κρατούνται ακόμα επτασφράγιστο μυστικό.

Η οικογένεια Kennedy ποτέ δεν το παραδέχτηκε αλλά ο ιδιωτικός ντετέκτιβ του Χόλιγουντ Fred Otash επέμενε ότι έχει στην κατοχή του ακόμα και  ταινία με τις προσωπικές στιγμές της Marylin με τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η περίπτωση της Judy Garland δεν ήταν μοναδική αλλά ήταν μία από τις ανείπωτες δυστυχίες μιας επίπλαστης λάμψης. Η ίδια, για χρόνια δεχόταν ψυχολογική κακοποίηση από τους διάφορους manager γεγονός που την «τσάκισε» με έναν νευρικό κλονισμό στα τέλη του ‘40.

Τότε οδηγήθηκε σε ένα σανατόριο. Λίγο αργότερα έκανε την πρώτη απόπειρα αυτοκτονίας και αναζήτησε διέξοδο στο αλκοόλ και τις ναρκωτικές ουσίες. Μία συνήθεια που την οδήγησε στον θάνατο.

Από την άλλη, μπορεί σήμερα το Hollywood να είναι ανοιχτά gay friendly αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Πολλοί ήταν εκείνοι που έκρυβαν τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις, απλά επειδή η κοινωνία και ειδικά η βιομηχανία του κινηματόγραφου δεν το επέτρεπε.

Ο Rock Hudson αν και δεν το παραδέχτηκε ποτέ ανοιχτά, ήταν ομοφυλόφιλος. Ο Randolph Scott λέγεται ότι συζούσε με τον Cary Grant για περισσότερα από 10 χρόνια, ενώ Marlon Brando, Alec Guinness και Lawrence Olivier άνηκαν στους bisexual.

Και το Hollywood συνεχίζει να κρύβει τις εκάστοτε...πομπές του.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]