Who is Who: Eminem

who-is-who-eminem

ΤΡΙΤΗ, 05 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

Από τις φτωχογειτονιές του Detroit, τις freestyle battles και από την underground hip hop σκηνή, στην απόλυτη επιτυχία, τα ατέλειωτα προσωπικά προβλήματα, τους προκλητικούς στίχους και την αναγνώριση. H ιστορία του πιο διάσημου ίσως, λευκού rapper είναι γεμάτη ανατροπές.

Ο Marshall Bruce Mathers γεννήθηκε το 1972 στο Missouri. Ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένεια του, όταν αυτός ήταν 18 μηνών και αφού ο Marshall και η μητέρα του περιπλανήθηκαν σε πολλές πολιτείες, κατέληξαν στο Detroit. Ζούσαν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας.

Το album «Licensed III» των Beastie Boys ήταν η πρώτη γνωριμία του με τη hip hop σκηνή. Ξεκίνησε να παίρνει μέρος σε freestyle hip hop battles, με το ψευδώνυμο M&M. Η underground σκηνή της πόλης δεν τον υποδέχτηκε με τον καλύτερο τρόπο, κυρίως λόγω του χρώματος του, αλλά γρήγορα κέρδισε τον σεβασμό τους. Ο Marshall τότε κατάλαβε ότι η μουσική θα ήταν ο μόνος τρόπος να βγει από τη μίζερη ζωή που ζούσε.

Το 1992, έχοντας παρατήσει το σχολείο και δουλεύοντας στην κουζίνα εστιατόριου, κυκλοφόρησε το πρώτο του album, το «Infinite» με το όνομα Eminem. Οι στίχοι του αντικατόπτριζαν τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε. Είχε μόλις γίνει πατέρας μίας κόρης, της Hailie Jade Mathers από την φιλενάδα του και μετέπειτα γυναίκα του Kim, οι πειραματισμοί με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά άρχισαν να γίνονται καθημερινό φαινόμενο, ενώ είχε αποξενωθεί από τη μητέρα του. Τότε έκανε και την πρώτη του απόπειρα αυτοκτονίας.

Το 1997 κέρδισε τη δεύτερη θέση στους Rap Olympics και ο Jimmy Lovine, πρόεδρος της Interscope Records του ζήτησε ένα demo. Η κασέτα αυτή έφτασε στα χέρια του διάσημου Dr. Dre ο οποίος ήταν μία γνωριμία-σταθμός στην καριέρα και τη ζωή του Marshall.

Το δεύτερο album του «The Slim Shady Ep» κυκλοφόρησε το 1999, στο οποίο δημιούργησε το alter-ego του, τον Slim Shady. Το album αυτό έδειξε για άλλη μια φορά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε και τη σχέση αγάπης/μίσους που είχε με την Kim, ειδικά στα κομμάτια «Guilty Consience», όπου ενθαρρύνει έναν άντρα να δολοφονήσει τη γυναίκα του και τον εραστή της και στο «97 Bonnie & Clyde» όπου σε με μία εκδρομή με την κόρη του, παρατάει το πτώμα της γυναίκας του στη θάλασσα.

Η απόλυτη επιτυχία ήρθε με το album «The Marshall Mathers LP» το 2000. Το album πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα και το περιεχόμενο του ήταν φυσικά, άκρως προκλητικό. Πέρα από τα τραγούδια για την προσωπική του ζωή καταπιάστηκε με πολλούς celebrities όπως η Christina Aguilera, ο Marilyn Manson, κάνοντας άκρως προσβλητικά σχόλια στους στίχους και στα videoclip του. Ο Eminem πλέον, είχε γίνει μία persona που όλοι αγαπούσαν να μισούν.

Εκτός από τους διάφορους καλλιτέχνες που δεν ήθελαν να τον βλέπουν ζωγραφιστό, οι στίχοι του εναντίον των ομοφυλόφιλων, τον έκαναν μισητό στην gay κοινότητα. Ίσως το πιο σκοτεινό κομμάτι σε αυτό το album ήταν το «Kim» στο οποίο έβριζε με τα χειρότερα τη γυναίκα του και οραματιζόταν τον ξυλοδαρμό και τον θάνατο της, ενώ έγινε και η αφορμή για να χαρακτηριστεί μισογύνης.

Σε εκείνο το album όμως, έδειξε και την ευαίσθητη πλευρά του, με το «Stan», την συγκλονιστική ιστορία ενός φανατικού του θαυμαστή. Το κομμάτι αυτό ερμήνευσε αργότερα ζωντανά με τον Elton John, στην 43η τελετή των βραβείων Grammy, κάτι το οποίο εξόργισε ακόμα περισσότερο την gay κοινότητα.

To τρίτο του album «Encore» είχε την ίδια επιτυχία και στο στόχαστρο του είχαν μπει ο Michael Jackson, η Madonna και ο Πρόεδρος Bush. Παράλληλα, πρωταγωνίστησε στην ταινία «8 Mile», η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί και ως η ιστορία της ζωής του, αποδεικνύοντας ότι διαθέτει και υποκριτικό ταλέντο. Το κομμάτι «Lose Yourself» έγινε τεράστια επιτυχία, κέρδισε Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού και ο Eminem βρισκόταν στην κορυφή του κόσμου.

Το 2005 κυκλοφόρησε την best of συλλογή του «Curtain Call: The Hits» και αποφάσισε να κάνε ένα διάλλειμα που κράτησε δύο χρόνια. Στο διάστημα αυτό αντιμετώπισε κι άλλα προσωπικά προβλήματα, κυρίως με ναρκωτικά.

Το 2008 κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία του με τίτλο «The Way I Am», στην οποία εξιστορούσε τη δύσκολη ζωή του, τη μάχη με την κατάθλιψη και τις ουσίες και την ταραχώδη σχέση του με τη γυναίκα του.

Το 2010 και μετά από ένα όχι και τόσο επιτυχημένο comeback με το «Relapse», κυκλοφόρησε το «Recovery». Πιο ώριμος στιχουργικά και μουσικά, με πολλές συνεργασίες και με διάθεση να φτιάξει πάλι καλή μουσική, ο Eminem επέστρεψε δυνατός από τις εσωτερικές τους μάχες. Το album συγκέντρωσε τις περισσότερες πωλήσεις της χρονιάς στις Η.Π.Α., ενώ το ντουέτο του με τη Rihanna στο «Love The Way You Lie» συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα κομμάτια της καριέρας του.

Ο Eminem είναι πλέον ένας αναγνωρισμένος καλλιτέχνης, κάτοχος 13 βραβείων Grammy, που παρά τους προκλητικούς του στίχους και την αντι-σταρ προσωπικότητα του, έχει αγκαλιαστεί από κοινό και κριτικούς. Οι δυσκολίες της ζωής του τον έχουν σίγουρα κάνει πιο δυνατό, ενώ το μοναδικό του στιλ επηρέασε μια ολόκληρη γενιά.

Ήταν και είναι η φωνή όλων των ανθρώπων που ζουν σε δύσκολες συνθήκες, και η απόδειξη ότι με ένα όνειρο και αρκετή δόση ταλέντου μπορείς να καταφέρεις τα πάντα.

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ