10 πράγματα που (ίσως) δεν γνωρίζατε για τη Bjork

bjork-3
ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Το «ξωτικό» από την Ισλανδία, ένα χρόνο πριν κλείσει τα 50 της χρόνια, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο εκκεντρικές φιγούρες της μουσικής και η κάθε της κίνηση δεν μένει ποτέ χωρίς σχολιασμό.

1. Γεννήθηκε στο Ρέικιαβικ το 1965 και το πραγματικό της όνομα είναι  Björk Guðmundsdóttir.

2. Την καριέρα της, την ξεκίνησε από την μπάντα Sugarcubes, με την οποία γνώρισε αρκετή επιτυχία σε Ευρώπη και Αμερική.

3. Έχει έναν γιο, γεννημένο το 1986, τον Sindri  Eldon Thorsson από τον πρώην άντρα της Þór Eldon και μια κόρη, την Isadora, που απέκτησε το 2002 με τον Matthew Barney.

4. Συμμετείχε στο album «Bedtime Stories» της Madonna και έγραψε το ομώνυμο κομμάτι. Η τραγουδίστρια μάλιστα, της ζήτησε να συμμετέχει και στα φωνητικά, αλλά η Bjork αρνήθηκε.

5. Μιας και είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα εξαγώγιμα προϊόντα της Ισλανδίας, η κυβέρνηση της χώρας της προσέφερε… ένα νησί, το Ellioaey. Αν και αρχικά ήθελε να δεχτεί την προσφορά, τελικά την απέρριψε. Ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, αναγκάστηκε να αποσύρει την πρόταση, όταν αντιμετώπισε την κατακραυγή του Τύπου.

6. Έχει δηλώσει ότι δε θέλει να ξαναγυρίσει ποτέ ταινία, λόγω της απαίσιας συμπεριφοράς του Lars Von Trier στα γυρίσματα του «Dancer In The Dark». Για εκείνη την ερμηνεία της είχε λάβει εξαιρετικά σχόλια και άπειρα βραβεία.

7. Το 1996, ένας άντρας ονόματι Ricardo Lopez προσπάθησε να τη σκοτώσει, στέλνοντας ένα δέμα με μια βόμβα στην κατοικία της στο Λονδίνο. Ευτυχώς εντοπίστηκε από τη Scotland Yard πριν φτάσει στον προορισμό του. Αργότερα ο Lopez της έστειλε μερικά videos, συνολικής διάρκειας 20 ωρών, στα οποία ήταν εμφανής η εμμονή που είχε μαζί της και η διαταραγμένη ψυχολογική του κατάσταση. Το συγκλονιστικότερο όλων βέβαια, ήταν ότι βιντεοσκόπησε την αυτοκτονία του, σε ένα video που τινάζει τα μυαλά του στον αέρα. Η Bjork παρ’ ότι δεν ξεπέρασε ποτέ το σοκ αυτού του περιστατικού, δήλωσε ότι δεν τρέφει άσχημα αισθήματα για την οικογένεια του stalker της, με τους οποίους ήρθε σε επαφή μετά το συμβάν.

8. Δεν της αρέσει καθόλου όταν τα media εισβάλλουν στην προσωπική της ζωή. Το 1996, ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ μαζί με τον μικρό της γιο, επιτέθηκε σε μια δημοσιογράφο, χτυπώντας την για ώρα. Αργότερα εξήγησε ότι, ζούσε ένα συνεχές κυνηγητό με τους paparazzi για μέρες και όταν η ρεπόρτερ προσπάθησε να μιλήσει στο παιδί της, αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

9. Είναι γνωστή για τα μουσικά της video, που φλερτάρουν στα όρια του παράξενου και προκλητικού. Το videoclip της «Pagan Poetry» απαγορεύτηκε από το Mtv, λόγω του ότι πρόβαλλε το γυμνό της στήθος και είχε αρκετά πλάνα απεικόνισης body piercing σε όλα τα σημεία του σώματος.

10. Πριν δέκα χρόνια εμφανίστηκε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

Ροζίνα Αράπη