Δισκοκριτική: «21» Adele

diskokritiki-21-adele

ΤΕΤΑΡΤΗ, 06 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

Κλείνοντας τα 21 της χρόνια η Adele προσφέρει στον ακροατή μπαλάντες και neo soul διαμαντάκια.

Η Adele έγινε 21, όπως δηλώνει και ο τίτλος του album της και όπως είχε κάνει και με το ντεμπούτο της, το «19». Για άλλη μια φορά λοιπόν, προσφέρει στον ακροατή μπαλάντες και neo soul διαμαντάκια, καλυμμένα με μια αστεράτη παραγωγή και συνεργασίες με τεράστια ονόματα (Rick Rubin, Paul Epworth κ.ά.).

Το αποτέλεσμα τη δικαιώνει, μιας και το album έχει γίνει έξι φορές πλατινένιο στη Μεγάλη Βρετανία και βρίσκεται εννιά εβδομάδες στην κορυφή των βρετανικών charts, έχοντας σπάσει σχεδόν όλα τα ρεκόρ.

Η Adele στα δύο χρόνια που πέρασαν προφανώς ετοίμαζε προσεκτικά το νέο της βήμα. Στο εξώφυλλο ποζάρει σαν μία σύγχρονη diva και παράλληλα, σαν μία γυναίκα πονεμένη. Αυτός ο πόνος της μεταφράστηκε σε τραγούδια και το βασικό θέμα του album είναι ο χωρισμός.

Όλα τα κομμάτια του «21» είναι αξιόλογα. Το πρώτο single «Rolling In The Deep» είναι σίγουρα από τα τραγούδια της χρονιάς, ένα σωστά δομημένο pop τραγούδι, όπως είχαμε καιρό να ακούσουμε. Η συνέχεια είναι επίσης, υπέροχη. Το «Rumor Has It» είναι μία από τις λίγες «χαρούμενες» στιγμές του album, με funky φωνητικά. Οι σπαραξικάρδιες μπαλάντες όπως το «Turning Tables» θα ακούγονταν παρωχημένες αν δεν ήταν η φωνή της να τους δώσει μία τόσο ανθρώπινη και συνάμα «θεϊκή» υπόσταση.

Η πιο δυνατή στιγμή του album είναι όμως, το «Set Fire To The Night», που σε μεταφέρει νοητά σε ένα στάδιο, όπου η φωνή της Adele θα είναι το μόνο που θα ακούς. Το τέλος του album με το «Someone Like You» σου σκίζει την καρδιά λίγο παραπάνω, αφήνοντάς σου μια γλυκιά μελαγχολία.

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μια τόσο νεαρή κοπέλα κρύβει μέσα της τόσα συναισθήματα και μια τόσο συγκλονιστική φωνή. Είναι αλήθεια όμως. Όπως αλήθεια είναι και ότι η Adele εμφανίστηκε ως μία ακόμα neo-soul ντίβα, όπως η Amy Winehouse και η Duffy. Για την Amy τα λόγια είναι περιττά και η Duffy μάλλον δεν άντεξε την πίεση της επιτυχίας. Τελικά λοιπόν, η Adele αποδεικνύεται η μόνη που δύο χρόνια μετά γνωρίζει τόσο μεγάλη επιτυχία και το άστρο της λάμπει.

Η χαμηλών τόνων κοπέλα από το Brixton έχει βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στη ποιότητα και το mainstream και ο κόσμος είναι έτοιμος να υποδεχθεί μία πραγματική soul diva.

Album: «21»

Artist: Adele

Label: Xl/Sony-BMG

Βαθμός: 9/10

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ