Κέιπ Τάουν: Μια ελπιδοφόρα πόλη

cape-town
ΠΕΜΠΤΗ, 03 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Μπορεί να ορθώνεται υπερήφανο στα βόρεια μιας μακρόστενης χερσονήσου που καταλήγει στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, όμως περισσότερο θυμίζει ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, παρά αφρικανική πόλη.

Μια πόλη με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική

Η πόλη αντανακλά την ιστορία της, μέσα από την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της. Θα δείτε θεόρατους ουρανοξύστες και μοντέρνα εμπορικά κέντρα να συνυπάρχουν δίπλα σε κτίρια βικτοριανής, ολλανδικής και μαλαισιανής αποικιοκρατικής αρχιτεκτονικής. Είναι μια κοσμοπολίτικη πόλη που θα σας συναρπάσει και δεν είναι τυχαία αγαπημένος προορισμός πολλών Ευρωπαίων.

Για  ριψοκίνδυνους αναρριχητές

Ξεκινήστε το φλερτ σας με τη πόλη από την κορυφή του όρους Table Mountain. Σήμα κατατεθέν του Κέιπ Τάουν, το Table Mountain έχει μια επίπεδη κορυφή μήκους τριών χιλιομέτρων, που αγγίζει τον ουρανό στα 1.086 μ. Το εμβληματικό βουνό αποτελεί Εθνικό Πάρκο (Table Mountain National Park) και φιλοξενεί 2.200 είδη φυτών. Μην παραλείψετε να κάνετε τη βόλτα σας στις ανατολικές παρυφές του. Εκεί πρέπει να δείτε από κοντά το  διάσημο Βοτανικό κήπος Kirstenbosch, με περισσότερα από 7.000 είδη  φυτών.

Ένα υπερσύγχρονο τελεφερίκ οδηγεί στο ψηλότερο σημείο του Table Mountain, ενώ οι πεζοπόροι και οι αναρριχητές μπορούν να φτάσουν στην κορυφή. Η πανοραμική θέα από την ανεμοδαρμένη κορυφή του Table Mountain είναι εμπειρία ζωής, που θα συγκλονίσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
 

Μια πόλη για  περπάτημα

Αν κι είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Νοτίου Αφρικής μετά το Γιοχάνεσμπουργκ, δεν δίνει την αίσθηση μιας μεγαλούπολης. Ακόμη και στο κέντρο του, το City Bowl, όπου αξίζει να δείτε από κοντά τα μεγαλόπρεπα δημόσια κτίρια, είναι ανθρώπινο και ζεστό.

Στον κατάλογο με τα ιστορικά μνημεία της πόλης περιλαμβάνονται το κτίριο του Κοινοβουλίου. Σας προτείνουμε να δείτε από κοντά το παλιό Δημαρχείο. Από το μπαλκόνι του ο Νέλσον Μαντέλα μίλησε για πρώτη φορά μετά την απελευθέρωσή του στο συγκεντρωμένο πλήθος που τον επευφημούσε. Μust είναι και η Ολλανδική Εκκλησία και το «Κάστρο της Καλής Ελπίδας», ένα από τα παλαιότερα ευρωπαϊκά κτίσματα της Νοτίου Αφρικής (1679) που στο παρελθόν ήταν φρούριο και σήμερα στεγάζει το Στρατιωτικό Μουσείο και τη συλλογή έργων τέχνης William Fehr Collection.

Η ιστορία της

Το 1652 οι πρώτοι Ολλανδοί άποικοι, με επικεφαλής τον Jan Van Rimpek, ίδρυσαν έναν μόνιμο σταθμό ανεφοδιασμού για τα διερχόμενα πλοία της Ολλανδικής Εταιρείας των Ανατολικών Ινδιών. Η εγκατάσταση χιλιάδων μεταναστών στην περιοχή είχε ως αποτέλεσμα ο εμπορικός σταθμός των Ολλανδών να εξελιχθεί στο σημαντικότερο βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο της Νοτίου Αφρικής.
Οι Άγγλοι το 1814 εκδίωξαν τους Ολλανδούς, ενώ το 1910, με την ίδρυση του κράτους της Νοτιοαφρικανικής Δημοκρατίας, το Κέιπ Τάουν «υποσκελίστηκε» από το Γιοχάνεσμπουργκ, λόγω των κοιτασμάτων χρυσού και διαμαντιών που είχαν ανακαλυφθεί εκεί.

Δήμητρα Μποφυλάτου

[email protected]