10 χαρακτηριστικές ταινίες δράσης

goldfinger
ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Οι ταινίες δράσης είναι τόσες πολλές και το είδος είναι τόσο ευρύ που όταν ξεκινάς μια τέτοια λίστα είναι αδύνατο να μην παραλείψεις κάτι. Ας δούμε λοιπόν 10 ταινίες δράσης που δεν νείναι απαραίτητα οι καλύτερες, αλλά σίγουρα οι πιο χαρακτηριστικές και αυτές που όρισαν το είδος μέσα στα χρόνια.

Goldfinger (1964)
Το «Goldfinger» μας έμαθε τον James Bond όπως τον ξέρουμε. Εδώ ξεκίνησαν όλες οι διάσημες ατάκες του και τα gadgets που θα τον συντρόφευαν στη συνέχεια.

O Sean Connery παραμένει η εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε τον 007 και το αξεπέραστο μουσικό θέμα της Shirley Bassey όρισε αυτό που σήμερα αποκαλούμε «μουσική του James Bond».

Η Pussy Galore της Honor Blackman είναι από τους πιο περίφημους γυναικείους χαρακτήρες του franchise, το «θηλυκό» που κλέβει την παράσταση είναι πάντως η Aston Martin DB5 με την οποία τόσο έχει ταυτιστεί η φινέτσα του Bond. Για πολλούς παραμένει η καλύτερη ταινία της σειράς και δεν τους αδικούμε.

First Blood (1982)

Αν ο John Rambo βρίσκεται μέσα στους κορυφαίους action ήρωες του σινεμά, αυτό οφείλεται εξ' ολοκλήρου στην πρώτη του ταινία. Είναι μια σκοτεινή εξερεύνηση των όσων άφησε πίσω του ο πόλεμος στο Βιετνάμ  και αυτό μέσα σε… συσκευασία 90 λεπτών ανελέητης δράσης δίχως όρια με τον Sylvester Stallone να λάμπει. Οι συνέχειες έχασαν το νόημα και δεν ακολούθησαν το ίδιο κλίμα, το «First Blood» όμως παραμένει κλασικό.

Die Hard (1988)
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η καλύτερη χριστουγεννιάτικη ταινία και δε θα απείχαμε και πολύ από την πραγματικότητα. Χάρη σε αυτή την ταινία, ο αστυνόμος John McClane στέκεται δίπλα στον James Bond, στον John Rambo, στον Indiana Jones και σε όλους τους κλασικούς ήρωες που αγαπήσαμε. Ο Bruce Willis βρήκε το ρόλο της καριέρας του και δεν είναι τυχαίο που το franchise συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Ο John McClane είναι action hero, super hero, καουμπόι και Άγιος Βασίλης μαζί.

Terminator 2: Judgment Day (1991)

Το πρώτο Terminator έπιασε απροετοίμαστους κοινό και κριτικούς κάνοντας το μεγάλο breakthrough, η πραγματικά σπουδαία ταινία όμως είναι η δεύτερη. Αυτή τη φορά ο Arnold Schwarzenegger παίρνει το ρόλο του καλού Εξολοθρευτή και η σχέση του με την οικογένεια Connor διαθέτει ένα πρωτόγνωρο βάθος για τα σημερινά blockbuster.

Και πίσω από αυτή τη χημεία και τις συναρπαστικές σκηνές δράσης, υπάρχει μια πρώιμη καταστροφολογία για το νέο αιώνα που πλησιάζει και που δένει πολύ καλύτερα από την πρώτη ταινία. Το «Hasta la vista, baby» θα είναι για πάντα η πιο διάσημη ατάκα της καριέρας του Schwarzenegger.

Jurassic Park (1993)
Κάπου εδώ βρίσκεται η γέννηση του σύγχρονου blockbuster που πειραματίζεται με την κλίμακα. Το 1993 ο Steven Spielberg ήταν ήδη πρώτο όνομα στο Χόλιγουντ, εδώ όμως έσπασε όλα τα κοντέρ.

Οι δεινόσαυροί του είναι φανταστικοί και ακόμη και σήμερα δείχνουν φρέσκοι, αλλά δε μένει σε αυτούς. Το «Jurassic Park» έχει χαρακτήρες και είναι τόσο καθηλωτικό γιατί πρώτα επενδύει σε αυτούς και έπειτα τους τοποθετεί στον αγώνα για επιβίωση. Και αν την επόμενη φορά που θα το δείτε νιώσετε την ίδια αγωνία στο φινάλε με τους βελοσιράπτορες, έχετε κατά νου ότι οι ήχοι που βγάζουν προέρχονται από… χελώνες που ζευγαρώνουν.

Speed (1994)

Ίσως η πιο χαρακτηριστική action movie των 90s, που κατέφθασε το 1994 και όρισε το είδος για την υπόλοιπη δεκαετία. Η επιτυχία που σημείωσε θεωρείται απόλυτα δικαιολογημένη, αφού δίνει στο θεατή αυτό ακριβώς που ζητά: ατελείωτη και δίχως όρια δράση.

Από την αρχή μέχρι το τέλος, δε ρίχνει ούτε μια στιγμή τα γκάζια και δε νιώθεις ούτε στιγμή άσχημα για το πόσο το διασκεδάζεις ενώ οι επιβάτες του λεωφορείου μπορεί να πεθάνουν ανά πάσα στιγμή. Κάπου εδώ ο Keanu Reeves καθιερώθηκε ως action star πρώτου μεγέθους και η Sandra Bullock βρίσκει πολύ καλή χημεία μαζί του σε μια εποχή που ούτε θα φανταζόταν ότι αρκετά χρόνια αργότερα θα κατέληγε με Όσκαρ.

True Lies (1994)
Τρία χρόνια πριν σαρώσει τα πάντα με τον «Τιτανικό», ο James Cameron συνεργάστηκε για τρίτη φορά με τον Arnold Schwarzenegger, αφήνοντας το δυστοπικό μέλλον των «Terminator» για κάτι πιο προσγειωμένο…  τουλάχιστον σε θεωρητική βάση. Γιατί το «True Lies» είναι η τέλεια ταινία δράσης, αποτίοντας φόρο τιμής στο είδος.

Θα μπορούσε να είναι άνετα ταινία του James Bond με πολλές σκηνές να έχουν μείνει ανεξίτηλες στο χρόνο, με την καταδίωξη με το άλογο να είναι all-time classic. Και όσο για το striptease της Jamie Lee Curtis, το ανδρικό κοινό ακόμη δεν έχει βρει τις ανάσες του.

The Matrix (1999)

Το 1999 το ίντερνετ και ο κυβερνοχώρος αντιμετωπίζονταν ακόμη εχθρικά και με καχυποψία και το «The Matrix» ήρθε και εξέφρασε όσο πιο εύστοχα γινόταν αυτή τη μετάβαση στον 21ο αιώνα. Για όσους μεγάλωσαν εκείνη την εποχή, δεν υπάρχει πιο εικονικός χαρακτήρας από τον Neo.

Οι σκηνές μάχης παραμένουν αυθεντικές και πρωτοποριακές και παρά τις δύο μέτριες συνέχειες, αυτή η ταινία είναι ο λόγος που ασχολούμαστε μέχρι και σήμερα με τους αδερφούς Wachowski. Εσείς θα παίρνατε το μπλε ή το κόκκινο χάπι;

Kill Bill: Vol. 1 (2003)
Το «Kill Bill» είναι για τα 00s ό,τι το «Pulp Fiction» για τα 90s. Πρόκειται για μια τυπική ιστορία εκδίκησης, στα χέρια του Tarantino όμως μετατρέπεται σε ένα μνημείο ποπ κουλτούρας όπου κάθε σκηνή και κάθε μάχη είναι στιλιστικά αξεπέραστη.

Η συνέχεια που ήρθε ένα χρόνο μετά είναι εξίσου δυνατή, αλλά εδώ ο Tarantino ήρθε μετά από έξι χρόνια απουσίας και έδωσε χρώμα στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα.

Looper (2012)

Alan Markfield
Ωραίο το παρελθόν των ταινιών δράσης, πολλές φορές όμως επισκιάζει το παρόν περιορίζοντας τις νέες ιδέες. Για αυτό το λόγο το «Looper» του Rian Johnson είναι πολύ σημαντικό. Παίρνει όλα τα στοιχεία που αγαπήσαμε από το είδος και τα ανασυνθέτει με τέτοιον τρόπο που φτιάχνει κάτι καινούριο και απόλυτα φρέσκο.

Είναι περισσότερο action movie παρά sci-fi και καθώς φτάνουμε στα μισά της δεκαετίας δε βρίσκουμε καμιά άλλη ταινία που να είναι πιο εδώ και τώρα στο χώρο. Κάθε φορά που τη βλέπεις, γίνεται όλο και καλύτερη και με τον Johnson να αναλαμβάνει το 8ο Επεισόδιο του Star Wars περιμένουμε κάτι πέρα από τα τετριμμένα.

Γιάννης Μόσχος