Ταξίδι στα εντυπωσιακά εφέ της φαντασίας

taksidi-sta-entuposiaka-efe-tis-fantasias

ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

Ο Ζακ Σνάιντερ μας παρασύρει στις ιλιγγιώδεις διαδρομές του ανθρώπινου μυαλού στη νέα του περιπέτεια.

«Sucker Punch»

Το ανθρώπινο μυαλό παραμένει το πιο συναρπαστικό αίνιγμα για το σύγχρονο σινεμά, αν θυμηθούμε τις πρόσφατες ταινίες «Ιnception» του Κρίστοφερ Νόλαν και το «Νησί των καταραμένων» του Σκορσέζε. Ο Ζακ Σνάιντερ στη νέα του ταινία «Sucker Punch» δοκιμάζει τις δυνάμεις του σε μια περιπέτεια φαντασίας που μας ταξιδεύει στη ζωηρή φαντασία μιας έγκλειστης κοπέλας.

Οι προσωπικοί της δαίμονες μεταμορφώνονται σε τρομαχτικές φιγούρες, ο χρόνος και ο χώρος χάνουν τις διαστάσεις τους ενώ τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία είναι δυσδιάκριτα. Οι περιπέτειες που βιώνει η ηρωίδα μεταφέρουν τον θεατή με ιλιγγιώδη ταχύτητα από την Ιαπωνία του 15ου αιώνα, στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο αλλά και σε ένα μελλοντικό εξωγήινο κόσμο.

Στην υπόθεση της ταινίας, μια νεαρή κοπέλα επιχειρεί να δραπετεύσει από την σκοτεινή πραγματικότητα διερευνώντας τον πολύχρωμο και γεμάτο εκπλήξεις κόσμο του υποσυνειδήτου και της φαντασίας της. Φυλακισμένη ενάντια στη θέλησή της η Μπέιμπιντολ (Έμιλι Μπράουνινγκ) δεν έχει χάσει τη θέλησή της για επιβίωση.

Αποφασισμένη να παλέψει για την ελευθερία της, παρακινεί τέσσερις νεαρές κοπέλες να συνεργαστούν και να προσπαθήσουν να ξεφύγουν από τους «δεσμοφύλακές» τους, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται ο Μπλου (Όσκαρ Άιζακ) και η μαντάμ Γκόρσκι (Κάρλα Γκουτζίνο). Όλα αυτά διαδραματίζονται πριν ο αινιγματικός Χάι Ρόλερ (Τζον Χαμ) έρθει για την Μπέιμπιντολ.

Ο Σνάιντερ που συνέλαβε την ιστορία, βοήθησε στο σενάριο, και ανέλαβε την παραγωγή και τη σκηνοθεσία της ταινίας, δηλώνει: «Το Sucker Punch είναι μια ταινία για την απόδραση, τόσο κυριολεκτική, όσο και αλληγορική. Δείχνει πως το μυαλό μπορεί να δημιουργήσει ένα σχεδόν αδιαπέραστο φράγμα έναντι του αληθινού κόσμου... δείχνει μέχρι που μπορούμε να πάμε, τι θυσίες είμαστε διατιθέμενοι να κάνουμε, για να ξεφύγουμε από μια δύσκολη κατάσταση».

Στα χνάρια των «300» και του «Watchmen»» η πολύπλοκη στο μάτι ταινία είναι το αποτέλεσμα μιας ιδέας που όπως υποστηρίζει ο Σνάιντερ, «ήταν για μένα μια εξέλιξη. Με εμπνέουν η τέχνη του φανταστικού και περιοδικά όπως το Heavy Metal. Η ταινία είναι μια μίξη των παραπάνω επιρροών, όπως και της Ζώνης του Λυκόφωτος ή των κειμένων του Ρίτσαρντ Μπαχ». Παίζουν οι : Έμιλι Μπράουνινγκ, Άμπι Κόρνις, Τζένα Μαλόουν, Βανέσα Χάντζενς, Τζέιμι Τσανγκ, Κάρλα Γκουτζίνο, Όσκαρ Άιζακ, Τζον Χαμ, Σκοτ Γκλεν. Η ταινία προβάλλεται από τη Village Films.