Οι ταινίες που έκαναν τον Michael Bay ξεχωριστό

armaggedon
ΤΡΙΤΗ, 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Λίγοι γνωρίζουν τόσο καλά τον κόσμο των blockbuster όπως ο Michael Bay. Μπορεί οι κριτικοί να τον περιμένουν στη γωνία σε κάθε του βήμα, το κοινό όμως τον αγαπά και μετατρέπει σε τεράστια επιτυχία κάθε νέα του ταινία.

Με αφορμή την κυκλοφορία της τέταρτης ταινίας των Transformers αυτή την εβδομάδα, ας κάνουμε μια αναδρομή στις καλύτερες στιγμές του.

Armageddon (1998)
Για κάποιο λόγο ο κόσμος λατρεύει να μισεί το «Armageddon», αλλά αυτό μάλλον συμβαίνει από συνήθεια λόγω των αρνητικών κριτικών παρά με βάση την αξία του. Γιατί στην πραγματικότητα πρόκειται για μια σούπερ διασκεδαστική ταινία δράσης που καταφέρνει να έχει και χαρακτήρες, για τους οποίους ενδιαφέρεσαι και να βγάλει δυνατές δραματικές στιγμές.

Ό,τι πρέπει για να βλέπεις ενώ μασουλάς τα ποπ κορν σου δηλαδή. Ο Ben Affleck δεν έδειχνε με τίποτα ότι αρκετά χρόνια αργότερα θα κατέληγε με Oscar Σκηνοθεσίας, ωστόσο η σκηνή του με την Liv Tyler και το «Don’t Want to Miss a Thing» των Aerosmith έχει μείνει στην ιστορία. Μαζί με το «Independence Day» που βγήκε δύο χρόνια πριν έφερε στο προσκήνιο μια νέα εποχή των ειδικών εφέ.

Pain & Gain (2013)

Michael Bay και The Rock και bodybuilders στην Florida είναι ένας συνδυασμός που μπορεί να δημιουργήσει αρκετά ανέκδοτα, κάποιες φορές όμως τα φαινόμενα απατούν. Το «Pain & Gain» δεν είναι απλώς μια ένοχη απόλαυση.

Πρόκειται για μια πανέξυπνη και αφάνταστα διασκεδαστική ταινία, που βασισμένη σε μια αληθινή ιστορία πετυχαίνει τους ίδιους στόχους με το «The Wolf of Wall Street» και χωρίς να ακολουθεί το original σενάριο κατά γράμμα.

Νοσταλγεί και στηλιτεύει ταυτόχρονα το όνειρο ευδαιμονίας των 90s, και έχει τόσο μαύρο χιούμορ, που σε σημεία καταλήγει μέχρι και ταινία τρόμου. Όχι ακριβώς ό,τι περίμενες από μια ταινία που ξεκινά με τον Mark Wahlberg να φωνάζει «I’m hot! I’m big!».

The Rock (1996)

Αν έχεις μεγαλώσει στα 90s, είναι αδύνατο να μην έχεις ψηλά στην προσωπική σου λίστα το «The Rock». Όσα χρόνια και αν περάσουν, η δεύτερη σκηνοθετική απόπειρα του Michael Bay θα παραμένει το αριστούργημά του, μια αστείρευτη πηγή ενέργειας που τροφοδοτεί μέχρι και σήμερα με ιδέες τις ταινίες δράσης.

Το μυστικό της επιτυχίας είναι η επίγνωση ότι δεν απευθύνεται στο μυαλό του θεατή και αφήνοντας το τρομερό καστ των Sean Connery, Nicolas Cage και Ed Harris ελεύθερο, αποτέλεσε ένα «Expendables» πριν το «Expendables». Το «The Rock» είναι η ταινία που βλέπεις 12 χρονών και σου αλλάζει τον τρόπο, με τον οποίο βλέπεις το σινεμά.

Γιάννης Μόσχος