Τα 15 λάθη της αντηλιακής προστασίας

antiliako
ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Διαβάστε τα σημαντικότερα λάθη και φροντίστε να μην τα επαναλάβετε, αφού μετά από αυτό το κείμενο, θα έχετε γνώση και δεν θα έχετε πια δικαιολογία.

Είτε ανήκετε σε αυτούς που γνωρίζουν την σπουδαιότητα του αντηλιακού, είτε ανήκετε σε εκείνους που αψηφούν τον ήλιο θεωρώντας εαυτούς απρόσβλητους, κάνετε –κυρίως εν αγνοία σας- συγκεκριμένα λάθη, όσον αφορά στη χρήση της αντηλιακής κρέμας.

Πέραν, λοιπόν, του προφανέστατου λάθους, που είναι να μην βάζετε καθόλου αντηλιακό, υπάρχουν πολλά άλλα σφάλματα, στα οποία πέφτουν ακόμα και οι  πιο συνεπείς στην αντηλιακή προστασία.

Διαβάστε τα σημαντικότερα λάθη και φροντίστε να μην τα επαναλάβετε, αφού μετά από αυτό το κείμενο, θα έχετε γνώση και δεν θα έχετε πια δικαιολογία.

1. Βάζετε αντηλιακό, αφού βγείτε από το σπίτι
Οι περισσότεροι ξεκινούν για την παραλία, βρίσκουν που θα απλώσουν την πετσέτα τους, την απλώνουν και μετά –αφού βολευτούν- βάζουν αντηλιακό. Αυτή η αλληλουχία κινήσεων όμως, είναι η λάθος αλληλουχία καθώς το αντηλιακό πρέπει να προηγείται και να απλώνεται 30  λεπτά, πριν την έκθεση σας στον ήλιο. Δεδομένου, ότι η κρέμα θέλει χρόνο να απορροφηθεί και να αρχίσει την ενεργή προστασία του δέρματος, μην αφήνετε εαυτόν απροστάτευτο τα πρώτα λεπτά της παραμονής σας στην παραλία.

2. Βάζετε αντηλιακό...ντυμένοι
Είτε φοράτε ρούχα, είτε φοράτε το μαγιό σας και προσπαθείτε να βάλετε αντηλιακό, το πιθανότερο είναι να μην κάνετε καλή δουλειά. Στην προσπάθειά σας να μη λερώσετε τα ρούχα ή το μαγιό σας, είστε υπερ το δέον προσεκτικοί στο άπλωμα αποτυγχάνοντας έτσι να το απλώσετε σε όλο το σώμα σωστά και παρέχετε ελλιπή προστασία στο δέρμα σας. Συνηθίστε να βάζετε αντηλιακό γυμνοί, μπροστά σε καθρέφτη, ώστε να έχετε πλήρη εικόνα της κάλυψης που έχετε πετύχει. Άλλωστε το αντηλιακό, το βάζουμε –όπως είπαμε στην αρχή- πριν βγούμε από το σπίτι.

3. Ξεχνάτε τα χείλη σας
Όπως το υπόλοιπο δέρμα χρειάζεται προστασία απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία, το ίδιο ισχύει και για τα χείλη σας. Χρησιμοποιείτε κάποιο βούτυρο κακάο, με αντηλιακή προστασία και ανανεώνετέ το συχνότερα από ότι ανανεώνετε την κρέμα στο υπόλοιπο σώμα, καθώς με την ομιλία, το φαγητό και το ποτό, απομακρύνεται ευκολότερα.

4. Ξεχνάτε την πλήρη κάλυψη του σώματος
Η αντηλιακή κάλυψη δεν εξαντλείται στα προφανή μέρη, όπως είναι η μύτη, η πλάτη και τα μπούτια. Ο ήλιος φτάνει σε κάθε σπιθαμή του σώματός σας, γι’ αυτό και κάθε σπιθαμή πρέπει να καλυφθεί με την αντηλιακή κρέμα. Μην ξεχνάτε να απλώσετε κρέμα στον αυχένα σας, στο εσωτερικό των χεριών σας, στις πατούσες και τα δάχτυλα των ποδιών σας, στα αυτιά και το πίσω μέρος των αυτιών σας.

5. Ιδρώνετε ή κάνετε μπάνιο
Για την πόλη και την καθημερινότητα σας, που δεν θα έρθετε σε επαφή με νερό, μπορείτε να φορέσετε ένα αντηλιακό που δε χρειάζεται να είναι αδιάβροχο. Εάν όμως έχετε ξεκινήσει τα μπάνια, ή κάποια δραστηριότητα που σας ιδρώνει, αγοράστε ένα αδιάβροχο αντηλιακό, που δεν θα φύγει στην πρώτη βουτιά και την πρώτη εφίδρωση.

6. Χρησιμοποιείτε το ίδιο αντηλιακό σε πρόσωπο και σώμα
Το δέρμα στο πρόσωπο είναι σαφώς πιο ευαίσθητο από το δέρμα στο υπόλοιπο σώμα, γι’ αυτό χρίζει πιο προσεγμένης περιποίησης. Αν ειδικότερα αντιμετωπίζετε θέματα ακμής στο πρόσωπο, αποφύγετε δια ροπάλου τη χρήση του αντηλιακού σώματος στο πρόσωπο, καθώς η αυξημένη περιεκτικότητά του σε αλκοόλ είναι πολύ πιθανό να χειροτερεύσει τα συμπτώματα.

7. Βάζετε αντηλιακό μόνο όταν έχει ήλιο
Μπορεί να σας φαίνεται παράταιρο να βάλετε αντηλιακό όταν έχει συννεφιά, αλλά η αλήθεια είναι πως ένα 80% της ηλιακής ακτινοβολίας καταφέρνει και περνάει τον συννεφιασμένο ουρανό, ακόμα κι αν εσείς δεν βλέπετε και δεν αντιλαμβάνεστε τον ήλιο ευθέως.

8. Είστε φειδωλοί με το αντηλιακό
Ένας παλιός κανόνας θέλει ποσότητα ενός σφηνοπότηρου να απλώνεται καθημερινά στο σώμα και, χονδρικά, ακόμα ισχύει αυτός ο κανόνας. Χρησιμοποιώντας όμως αντηλιακό σε spray, δυσκολεύει την αντίληψη της ποσότητας που έχουμε βάλει, γι’ αυτό είναι σημαντικό να απλώνετε το αντηλιακό, ακόμα και αν δεν το προτείνουν οι οδηγίες, για να είστε σίγουροι ότι έχετε καλύψει όλο το σώμα, ενώ καλό είναι να επαναλάβετε το «πέρασμα» δυο φορές, για εγγυημένη προστασία.

9. Δεν το κρίνετε απαραίτητο να βάλετε αντηλιακό εντός σπιτιού ή αυτοκινήτου
Ο ήλιος δεν βρίσκεται μόνο στην παραλία, αλλά είναι καθημερινά πάνω από το κεφάλι μας, είτε εμείς είμαστε εντός ή εκτός σπιτιού. Και επειδή το πιθανότερο είναι να μην μένετε σε ένα σπίτι χωρίς παράθυρα και να μην οδηγείτε ένα αυτοκίνητο επίσης  χωρίς παράθυρα, ο ήλιος καταφέρνει και τρυπώνει παντού. Ιδανικά, εντάξτε την εφαρμογή του αντηλιακού στην πρωινή σας ρουτίνα ή έστω χρησιμοποιείτε καθημερινά ενυδατική με αντιηλιακή προστασία.

10. Δεν προστατεύεστε απέναντι σε όλο το φάσμα της ακτινοβολίας
Είναι πολύ σημαντικό το αντηλιακό που χρησιμοποιούμε να προστατεύει από όλο το φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας. Οι ακτίνες UVB είναι μεν εκείνες που προκαλούν το ηλιακό έγκαυμα, αλλά οι UVA, που διεισδύουν βαθύτερα στα στρώματα του δέρματος προκαλούν πρόωρη γήρανση, που επίσης δεν είναι κάτι επιθυμητό. Ευτυχώς πια, τα περισσότερα αντηλιακά του εμπορίου προσφέρουν προστασία από όλα τα είδη της ακτινοβολίας.

11. Χρησιμοποιείτε χαμηλό βαθμό προστασίας
Μπορεί το λάδι που χρησιμοποιείτε στην παραλία, να λέγεται «αντηλιακό λάδι» και να αναγράφεται ένας βαθμός προστασίας στην ετικέτα του μπουκαλιού, αλλά αν δεν είναι τουλάχιστον 15 αυτό το νούμερο, τότε δεν είναι αρκετή η προστασία που σας προσφέρει. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως χρειάζεστε προστασία 100 βαθμών και άνω, για να θεωρείστε ασφαλείς, φροντίστε να έχετε ένα αντηλιακό με βαθμό προστασίας, γύρω στους 30 βαθμούς και να το ανανεώνετε συχνά.

12. Δεν ανανεώνετε συχνά το αντηλιακό
Η χρήση του αντηλιακού το πρωί που θα ξεκινήσετε από το σπίτι σας, αν μάλιστα σκοπεύετε να περάσετε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στον ήλιο, δεν θα πρέπει να είναι η μοναδική φορά. Ανανεώνετε το αντηλιακό ανά 80 λεπτά, ασχέτως των βαθμών προστασίας, ακόμα και αν είναι αδιάβροχο, ακόμα και αν κάθεστε στη σκιά.

13. Χρησιμοποιείτε το περσινό σας αντηλιακό
Το αντηλιακό χάνει τη δράση του όσο περνάει ο καιρός  γι’ αυτό μισογεμάτα μπουκάλια παλιότερων ετών, καλό θα ήταν να τα πετάξετε, αν θέλετε να είστε εντάξει με την προστασία σας απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία. Αν μάλιστα, εφαρμόζετε τον κανόνα του σφηνοπότηρου ή των δυο στρώσεων με το αντιηλιακό spray, τότε να είστε σίγουροι πως δεν πρόκειται να σας περισσέψει για την επόμενη χρονιά.

14. Δεν βάζετε αντηλιακό, αν σκοπεύετε να κάτσετε στη σκιά
Έαν στην παραλία κουβαλάτε και την ομπρέλα σας μαζί, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος να κουβαλάτε και το αντηλιακό σας μαζί. Η ηλιακή ακτινοβολία αντανακλάται σε νερό και άμμο, ενώ ένα ποσοστό γύρω στο 35% της ακτινοβολίας, διαπερνά το ύφασμα της ομπρέλας. Συνεπώς, πρέπει πάντα να βάζετε αντηλιακό, γιατί μπορεί να μην έχετε κίνδυνο εγκαύματος αλλά, όπως και να έχει, εκτίθεστε ως ένα βαθμό στις UV ακτίνες.

15. Δεν φοράτε γυαλιά ηλίου
Τα γυαλιά ηλίου δεν είναι θέμα στυλ, αλλά θέμα προστασίας. Επομένως, μην αγοράζετε χαμηλής ποιότητας γυαλιά που δεν προσφέρουν προστασία απέναντι στις ακτίνες UV, γιατί έτσι κάνετε μεγαλύτερο κακό στα μάτια σας, αφού ο μαύρος φακός ξεγελάει την κόρη του ματιού ώστε να διαστέλλεται, αφήνοντας έτσι μεγαλύτερο ποσοστό ακτινοβολίας να φτάσει στο μάτι, αυξάνοντας τις πιθανότητες μελλοντικής εμφάνισης καταρράκτη.