9 μαγευτικά θερινά σινεμά του κόσμου

brasil
ΤΕΤΑΡΤΗ, 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Εμείς έχουμε το Θησείο, την Αίγλη, το Σινέ Παρί, για να μη μιλήσω για όλες τις πλατείες και τις γειτονιές, που αυτές τις ημέρες μετατρέπονται σε θερινά σινεμά.

Αλλά για τις κινηματογραφικές μας αποδράσεις μέσα στην καλοκαιρινή πόλη τα είπαμε και πρόσφατα μάλιστα. Ας μην είμαστε όμως πλεονέκτες.

Επειδή εμείς έχουμε παράδοση στα θερινά (και το καλύτερο παγκοσμίως αναγνωρισμένο θερινό σινεμά στον κόσμο) αυτό δε σημαίνει ότι οι άλλες χώρες υστερούν. Πολλές μάλιστα έχουν κινηματογράφους αξιοζήλευτους.

Vivo Open Air, Ρίο ντε Τζανέιρο
Ναι το ‘δα και το ζήλεψα. Μπορεί να μην έχουν θέα τον Παρθενώνα αλλά και οι Βραζιλιάνοι (και ξεκινώ από αυτό λόγω παγκοσμίου κυπέλλου, επίκαιρο γαρ) έχουν ένα θερινό σινεμά που σε προϊδεάζει για απολαύσεις θερινής νυκτός.

Μία κατασκευασμένη λίμνη, μία οθόνη 70 τόνων και 45 τ.μ, μάλλον είναι παραπάνω από πειστήρια κινηματογραφικού «εγκλήματος». Αλλά για να μετριάσω τη ζήλεια όλων μας (το ομολογώ) μην αγχώνεστε γιατί την 1η Ιουνίου ήταν η τελευταία προβολή, λόγω Μουντιάλ φυσικά. Του χρόνου πάλι.

St. George Open Air Cinema, Σύδνεϋ

Αυστραλία, Σύδνεϋ, ταξίδι ζωής. Όταν με το καλό πάτε και επισκεφτείτε το κτίριο της Όπερας κάντε μία βόλτα μέχρι το υπέροχο θερινό σινεμά του St. George και δε θα το μετανιώσετε. Λόγω… ημισφαιρίου, είναι ανοιχτό Ιανουάριο και Φεβρουάριο άρα δώστε μου μισό λεπτάκι να δω το πρόγραμμα και να κλείσω εισιτήρια.

Cinema en Plein Air, Παρίσι

Για πιο κοντινά ταξίδια και κινηματογραφικές αποδράσεις υπάρχει πάντα το Cinema en Plein Air, στην πόλη του Φωτός.  Ρομαντισμός, αγκαλιές, σινεμά κάτω από τα αστέρια (όχι δε θα δεις splatter και ταινίες τρόμου, συγκεντρώσου φίλε αναγνώστη μου), βγάλτε και το πορτοφόλι σας αν θέλετε να νοικιάσετε σεζλόνγκ για extra άνεση.

Archipelago Cinema, Ταϊλάνδη

Archipelago Cinema λέγεται, στην Ταϊλάνδη είναι, τι περιμένεις, να είναι άσχημα; Όσο ζηλεύεις ζηλεύω, όσο πονάς πονώ άρα ας σμίξουμε τη στεναχώρια μας κάτω από τη φράση «εμείς έχουμε το πάντα το Θησείον» και ας συνεχίσω.

Το 2012, ένα πλωτό σινεμά χτίστηκε στο νησί Kudu, πάνω σε μία πλατφόρμα κατασκευασμένη από ανακυκλώσιμα υλικά (και οικονομία δηλαδή). Ξεπερνώντας τις ανησυχίες «καλά κρατάει αυτό το πράγμα ή θα βουλιάξουμε;» οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι αυτό το σινεμά είναι μοναδικό.

Hot Tub Cinema (Λονδίνο και Νέα Υόρκη)

Αν από την άλλη είσαι περίπτωση γιάπη (και μη ντρέπεσαι γι’ αυτό), αγαπάς τη χλιδή, την καλοπέραση, το σινεμά και τη σάουνα αλλά δεν ξέρεις πώς να τα συνδυάσεις το Hot Tub Cinema σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη σου έχουν την απάντηση. Βάλε μαγιό και φύγαμε.

Airstream Park Drive-In, Γιούτα

Βέβαια, αν τα γούστα σου είναι πιο 40s, 50s άντε και 60s, νοίκιασε ένα αυτοκίνητο εποχής ή καλύτερα ακόμα ένα τροχόσπιτο (εκείνα τα χαρακτηριστικά στρογγυλά που μοιάζουν να είναι καλυμμένα με αλουμινόχαρτο), γιατί το Drive in του ιδιοκτήτη Mark Gudenas είναι ένας φόρος τιμής στα παιδικά αμερικανικά όνειρα.

Sala Montjuïc, Μπαρτσελόνα

Οι κλασικές ταινίες απαιτούν και κλασικά σινεμά. Για πιο μεσαιωνικές καταστάσεις, το θερινό σινεμά Sala Montjuïc στη Μπαρτσελόνα είναι καθηλωτικό. Στημένο στα τείχη κάστρου του 17ου αιώνα, το σινεμά δεν έμοιαζε ποτέ τόσο ειδυλλιακό.

Mirage City Cinema, Sharjah

Στην πόλη Sharjah στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το σινεμά ενώνεται με την τοπική αρχιτεκτονική, που εκτείνεται στα βάθη των αιώνων και φτάνει μέχρι τα σύγχρονα, επιβλητικά κτίρια του σήμερα. Καθίστε στα χαλάκια που υπάρχουν στο χώρο και απολαύστε 1000 και μία νύχτες μαγικού σινεμά.

Riviera Maya, Μεξικό

Νύχτα στο Μεξικό σημαίνει ένα πράγμα. Riviera Maya (διοργανώνει και ομότιτλο φεστιβάλ), εκεί όπου ο χώρος μοσχοβολά καλοκαίρι. Η οθόνη τοποθετημένη σε μία παραλία (και σε περισσότερες κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ), η ταινία υπό τους ήχους των κυμάτων και το θερινό αποκτά άλλη σημασία. Αυτή που του αρμόζει.

Αν ακόμα ζηλεύετε (και όχι άδικα) ραντεβού το βραδάκι σε ένα από τα δικά μας, τα υπέροχα σινεμά του κέντρου.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]