Η πιο προσωπική στιγμή του Billy Wilder σε παγκόσμια επανέκδοση

fedora
ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Ο βραβευμένος με έξι Όσκαρ Billy Wilder, που έδωσε τον δικό του τόνο στα κινηματογραφικά 50s, κυκλοφόρησε το 1978 ένα αποχαιρετιστήριο μήνυμα στο σινεμά που αγάπησε. Σήμερα αυτό το ...αντίο επιστρέφει.

Το σινεμά της δεκαετίας του 1950 είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Billy Wilder. Με ταινίες όπως «Η Λεωφόρος της Δύσης», «Σαμπρίνα», «7 Χρόνια Φαγούρα» και «Μερικοί το Προτιμούν Καυτό» καθιέρωσε ένα ολόκληρο στυλ και αν και δεν είχε σταματήσει να βγάζει ταινίες μέχρι τότε, το 1978 με την «Fedora» απέδωσε φόρο τιμής στο δικό του σινεμά πραγματοποιώντας το πιο προσωπικό του φιλμ.

Η υπόθεση έχει ως εξής: Η άλλοτε επιτυχημένη και διάσημη ηθοποιός Fedora αυτοκτονεί πέφτοντας στις γραμμές του τρένου. Συντετριμμένος ο πασίγνωστος παραγωγός του Χόλιγουντ Μπάρι Ντέτβαϊλερ θα παραβρεθεί στην κηδεία της στο Παρίσι, όπου και αναρωτιέται αν - και κατά πόσο - φέρει και ο ίδιος μερίδιο ευθύνης για τον θάνατό της.

Δύο εβδομάδες νωρίτερα, είχε ταξιδέψει στην Κέρκυρα, όπου η Fedora είχε επιλέξει να απομονωθεί σε μία πολυτελή βίλα. Μαζί της ζούσαν, η ιδιοκτήτρια του νησιού, κόμισσα Σομπριάνκσι και ο γιατρός Δρ. Βάντο με τη βοηθό του.

Ο Μπάρι είχε στα χέρια του μία κινηματογραφική διασκευή της Άννα Καρένινα, μεταφέροντάς της ότι κάποιοι σημαντικοί χρηματοδότες είχαν δεσμευτεί να επενδύσουν στην ταινία μόνο αν δεχτεί να υποδυθεί το ρόλο η Fedora.

Παρ' ότι η διάσημη ηθοποιός έδειχνε πρόθυμη και ικανή να πάρει τον ρόλο και να τον φέρει εις πέρας, τα σχέδια του παραγωγού προσέκρουσαν πάνω στη διάγνωση του γιατρού, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Fedora πάσχει από παράνοια και είναι αδύνατον να παίξει…

Ο βραβευμένος με Όσκαρ William Holden μας χαρίζει μία από τις τελευταίες του ερμηνείες ενώ στο ρόλο της Fedora βρίσκεται η Marthe Keller.

Σκηνοθεσία: Billy Wilder, παίζουν: William Holden, Marthe Keller, Hildegard Knef. Η ταινία κυκλοφορεί στους κινηματογράφους από την Odeon.