Φράουλα: και νόστιμη και ωφέλιμη

fraoula-kai-nostimi-kai-ofelimi

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

Τρόφιμα και φρούτα που κάνουν καλό στην υγεία μας, υπάρχουν πολλά. Λίγα όμως είναι τόσο νόστιμα όσο η αγαπημένη μας φράουλα.

Η εποχή της φράουλας φτάνει! Κι εμείς ανυπομονούμε να την απολαύσουμε και παράλληλα να ενισχύσουμε την υγεία μας.

Ανάμεσα στα οφέλη της φράουλας για τον οργανισμό μας, περιλαμβάνεται η προστασία των ματιών, η σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και η προστασία από την υψηλή αρτηριακή πίεση, την αρθρίτιδα, την ουρική αρθρίτιδα και τις καρδιοπάθειες.

Εκτός από τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά, οι φράουλες έχουν πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά και συμβάλλουν αποτελεσματικά για την πρόληψη πολλών ασθενειών.

Τρώγονται ωμές, είτε χρησιμοποιούνται στην παρασκευή παγωτών και γλυκών, σιροπιού και μαρμελάδας, ακόμη και σε φάρμακα, εξαιτίας του ελκυστικού αρώματος και της γεύσης τους.

Δείτε πόσο ωφέλιμο είναι αυτό το μικρό λαχταριστό φρούτο με το χρώμα του πάθους:

Προστατεύει τα μάτια

Οι κύριες αιτίες για σχεδόν όλα τα προβλήματα των ματιών, είναι οι ελεύθερες ρίζες και η έλλειψη ορισμένων θρεπτικών ουσιών. Στις μεγαλύτερες ηλικίες, η έλλειψη αυτών των προστατευτικών θρεπτικών συστατικών, τα επιβλαβή οξειδωτικά ή οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούν διάφορες βλάβες στα μάτια, όπως η ξηρότητα, η εκφύλιση των οπτικών νεύρων, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, δυσκολίες στην όραση, αλλά και ευαισθησία στις μολύνσεις. Tα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C, τα φλαβονοειδή, οι φαινολυκίες φυτοχημικές ουσίες και το ελαγικό οξύ, που περιέχονται στις φράουλες, μπορούν να συμβάλουν στην αποφυγή αυτών των προβλημάτων σε μεγάλο βαθμό, αλλά και στην πίεση των ματιών, καθώς περιέχουν κάλιο, που βοηθά στη διατήρηση της σωστής πίεσης.

Αρθρίτιδα και ουρική αρθρίτιδα

Η εκφύλιση των μυών και των ιστών, η ξηρότητα που εμποδίζει την κίνηση των αρθρώσεων και η συσσώρευση τοξικών ουσιών και οξέων (όπως το ουρικό οξύ) στο σώμα, είναι μερικές από τις αρνητικές επιδράσεις των ελευθέρων ριζών στο σώμα μας, που είναι οι κύριες υπεύθυνες για την αρθρίτιδα και την ουρική αρθρίτιδα. Οι φράουλες, με τα αντιοξειδωτικά τους, βοηθούν αποτελεσματικά στην απομάκρυνση αυτών των κινδύνων.

Προστασία από τον καρκίνο

Η βιταμίνη C, το φολικό οξύ και η ανθοκυάνη, μερικά από τα πολλά φλαβονοειδή που περιέχονται στις φράουλες, τα οποία έχουν εξαιρετικές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, αποτελούν μια εξαιρετική «ασπίδα» για την καταπολέμηση του καρκίνου και των όγκων. Η ημερήσια πρόσληψη φράουλας, φαίνεται πως μειώνει σημαντικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Λειτουργία του εγκεφάλου

Ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, έχουν την τάση να χάνουν τη μνήμη και τον έλεγχό τους στις δραστηριότητες, τα άκρα κ.λπ. Αυτό συμβαίνει λόγω της γήρανσης του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Στην πραγματικότητα, οι ελεύθερες ρίζες, που ευθύνονται για τη γήρανση, έχουν πολύ αρνητικές συνέπειες για τα συστήματα αυτά. Εξαιτίας αυτών, οι ιστοί του εγκεφάλου αρχίζουν να εκφυλίζονται και τα νεύρα να ασθενούν. Οι φράουλες μπορούν να βοηθήσουν και σε αυτά τα προβλήματα, καθώς η βιταμίνη C και τα φυτοχημικά που περιέχουν, εξουδετερώνουν την επίδραση αυτών των οξειδωτικών και αναζωογονούν τον οργανισμό. Επίσης οι φράουλες είναι πλούσιες σε ιώδιο, το οποίο είναι πολύ χρήσιμο για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Καταπολέμηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Οι φράουλες έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο και μαγνήσιο, τα οποία είναι πολύ αποτελεσματικά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης που προκαλείται από νάτριο.

Καρδιακές παθήσεις

Οι πλούσιες φυτικές ίνες, το φολικό οξύ, η έλλειψη λιπών και τα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C και τα φυτοχημικά (φλαβονοειδή), συνθέτουν ένα ιδανικό «πακέτο» για την καρδιακή υγεία και μειώνουν αποτελεσματικά τη χοληστερόλη. Ορισμένες από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βρίσκονται στις φράουλες, ενισχύους τους μυς της καρδιάς και βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία της.

Άλλα οφέλη

Είναι γνωστό ότι το φυλλικό οξύ προστατεύει από γενετικές ανωμαλίες και η βιταμίνη C εμποδίζει αποτελεσματικά τις λοιμώξεις και το κρύωμα. Επίσης, τα φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχονται στις φράουλες, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τέλος, οι φράουλες περιέχουν ασπαρτικό οξύ, σημαντικό για την τόνωση του μεταβολισμού.

Τι να προσέχετε

Δυστυχώς οι φράουλες είναι από τα πιο επιβαρημένα με φυτοφάρμακα φρούτα, γι’ αυτό καλό είναι να προτιμάτε τις βιολογικές. Όταν αγοράζετε φράουλες, να προσέχετε να μην είναι ζαρωμένες και αλλοιωμένες, αλλά καθαρές, ομοιόμορφες και με καθαρό χρώμα, πράσινα φύλλα και χνούδι στην επιφάνειά τους. Προτιμήστε τις πιο μικρές και καταναλώστε τις στην εποχή τους.