Πρώτες κριτικές για το πολυαναμενόμενο σόου των Monty Python στο Λονδίνο

monty-python-omadiki-foto-2014 PAUL TREADWAY/MATRIX PICTURES CO.UK

Oι Μάικλ Πέιλιν, Έρικ Άιντλ, Τέρι Τζόουνς, Τέρι Γκίλιαμ και Τζον Κλιζ ενώνονται και πάλι σε ένα κωμικό υπερθέαμα.

 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ, 02 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Δεκαέξι χιλιάδες θεατές αποθέωσαν τους Monty Python, στην πολυαναμενόμενη πρεμιέρα τους στο Λονδίνο, στη σκηνή του Ο2 Αrena και τους αποχαιρέτησαν τραγουδώντας μαζί τους το «Always look on the bright side of life» («Πάντα να κοιτάζεις στην λαμπερή πλευρά της ζωής»). Σε λίγες μέρες θα τους δούμε και στην Αθήνα, στις αίθουσες του Δαναού.

Τα εισιτήρια είχαν γίνει ανάρπαστα εδώ και πολύ καιρό- είναι χαρακτηριστικό ότι για τις πρώτες παραστάσεις του σόου «Monty Python Live (Mostly): One Down Five to Go» είχαν εξαντληθεί σε λιγότερο από ένα λεπτό! Οι θεατές ζητωκραύγασαν ορισμένα από τα δημοφιλέστερα νούμερα των τρομερών ηλικιωμένων «παιδιών» της βρετανικής κωμωδίας, όπως τον «Νεκρό παπαγάλο» και την «Ισπανική ιερά εξέταση».

Συνοδεία ζωντανής ορχήστρας και μιας μεγάλης ομάδας που τραγουδούσε και χόρευε οι Eric Idle, John Clesse, Τerry Jones,  Michael Palin και Terry Gilliam παρουσίασαν, αυτό που θεωρείται ως το κύκνειο άσμα της ομάδας τους. Μαζί τους στη σκηνή ανέβηκε και η Carol Cleveland, η μοναδική γυναίκα που είχε τακτικές εμφανίσεις στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά τους τη δεκαετία του ’60.

Η τελευταία παράστασή τους, στις 20 Ιουλίου, θα μεταδοθεί ζωντανά σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας (στην Αθήνα θα το δούμε στις αίθουσες του Δαναού). Ο διάσημος φυσικός Stephen Hawking, φανατικός θαυμαστής τους, παρουσιάστηκε για λίγα λεπτά στη μεγάλη οθόνη του σόου, ενώ ο κωμικός Stephen Fry τούς συνέδραμε σε ένα από τα σκετς τους.

Υπήρχαν αναφορές, σε σύντομα κλιπ, και στον Graham Chapman, τον έκτο Monty Python που έφυγε από τη ζωή το 1989. Ωστόσο οι πρώτες κριτικές, κυρίως από τον βρετανικό Τύπο, έσταζαν φαρμάκι.

Στην «Guardian», τους έσφαξαν με το βαμβάκι: «Η παράσταση Monty Python Live (Mostly): One Down Five to Go δεν ήταν κακή: έδωσε στο κοινό ακριβώς ό,τι αποζητούσε, όμως βασιζόταν αρκετά στην αγάπη των θαυμαστών τους και έκανε μεγάλη ανάληψη από την τράπεζα της φήμης τους. Στην πραγματικότητα ήταν λιγότερο ικανοποιητική από το Spamalot-το βασισμένο στην ταινία τους Οι Monty Python και το ιερό δισκοπότηρο, μιούζικαλ. Και είναι κρίμα που το σόου δεν βασίστηκε τις κλασικές ταινίες τους στις οποίες επαναπαύεται η αίγλη τους. Αλλά και πάλι, γιατί να το κάνουν αυτό, όταν μπορούμε να δούμε τις ταινίες τους που οι περισσότερες παραμένουν φρέσκες σαν μια μαργαρίτα;…» 

Στην εφημερίδα The Ιdepedent, ο John Walsh, δεν τους χαρίστηκε: «Ήμουν θαυμαστής των Monty Python, από την αρχή και με πονά να τους ασκώ κριτική. Όμως ήταν μια απελπιστικά τεμπέλικη παραγωγή, βασισμένη στις δάφνες τους, χωρίς ενδιαφέρον να δείξει νέο υλικό, βασισμένη σε τηλεοπτικά αποσπάσματα και στην υπέρμετρη λατρεία ενός κοινού που γνώριζε όλες τις ατάκες…».

Στην ανταπόκριση του Hollywood Reporter, o Stephen Dalton παρά τις ενστάσεις του καταλήγει:  «…παρόλα αυτά υπάρχουν πολλά για να διασκεδάσει κανείς με αυτό το σόου που τελειώνει με ένα τραγούδι στο οποίο συμμετέχει το κοινό, αποθεώνοντάς τους όρθιο. Και υπήρχε μεγάλη θέρμη στην Ο2 Arena προς την ομάδα των Monty Python, ενισχυμένη και από την ισχυρή πιθανότητα να αποτελεί αυτή η εμφάνιση το τελευταίο τους βαλς μαζί. Είναι σκληρό να τους πικράνουμε σε αυτή την τελική εξαργύρωση, παρότι επί της ουσίας αισθανόμαστε ότι αυτή είναι περισσότερο μια νίκη εμπορική παρά μια μια νίκη για την κωμωδία».

Πληροφορίες: Monty Python σε ζωντανή μετάδοση από το Ο2 Arena του Λονδίνου στις 20 Ιουλίου, στον κινηματογράφο Δαναός. Οι υπότιτλοι θα είναι στα αγγλικά. Κινηματογράφος Δαναός, Κηφισίας, 109, Μετρό Πανόρμου, τιμή εισιτηρίου 8 ευρώ. Ώρα έναρξης:21:00. Προπώληση εισιτηρίων στο www.danaoscinema.gr .

Mάνια Στάικου