5 πράγματα να κάνετε στις Οινούσσες

oinousses
ΤΕΤΑΡΤΗ, 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Ανατολικά της Χίου, μόλις 45 λεπτά από το λιμάνι του νησιού κι απέναντι από τη Λαγκάδα, βρίσκεται το νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών. Το μεγαλύτερο νησί του είναι η Οινούσσα που στην αρχαιότητα ήταν φημισμένο για το καλό κρασί του.

Η πόλη είναι χτισμένη πάνω σε λόφο και ξεχωρίζει για τα πεντακάθαρα πλακόστρωτα δρομάκια της. Είναι εξαιρετικά γραφική, με παραδοσιακά σπίτια και καταπράσινες δεντροστοιχίες, που στολίζουν όλο το νησί.

Βόλτα στα καπετανόσπιτα

Ο γραφικός οικισμός της έχει πολλά αρχοντικά καπετανόσπιτα κι όμορφα πέτρινα διώροφα σπίτια, που προσδίδουν  στις Οινούσσες μία αριστοκρατική φινέτσα. Το λιμάνι, που είναι  κέντρο της ζωής των κατοίκων του νησιού βρίσκεται ακριβώς από κάτω. Αξίζει να δείτε το άγαλμα της Οινουσιώτισσας, μίας χάλκινης γοργόνας με στέμμα κι ιστιοφόρο στο αριστερό χέρι. Η οικονομική δυσπραγία έστρεψε τους κατοίκους στη ναυτιλία και τη θάλασσα. Γνωρίζατε άραγε πως από τις Οινούσσες κατάγονται μερικοί από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές της γης, που το χειμώνα ζουν στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη;


Μια επίσκεψη στο Μοναστήρι

Η Ι. Μονή «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» είναι ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα στη δυτική ακτή του νησιού που δίνει στον επισκέπτη την αίσθηση ότι πλησιάζει σε περιοχή του Άθω. Ησυχαστήριο και πνευματικό καταφύγιο, γαληνεύει την ψυχή του προσκυνητή που έχει την ευκαιρία να θαυμάσει εξαίρετες αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου και πολλά κειμήλια και είδη λατρείας που συνθέτουν το διάκοσμο του Καθολικού.


To ξεχωριστό Ναυτικό Μουσείο των Οινουσσών

Eίναι ένα αληθινό κόσμημα του νησιού το οποίο ιδρύθηκε το 1991 από το Νικόλαο Σπ. Λαιμό. Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνεται και μία αξιόλογη και σπάνια συλλογή, μοναδική στην Ελλάδα, του αείμνηστου Δημάρχου Αντώνη Σπ. Λαιμού αποτελούμενη από περίτεχνα μοντέλα πλοίων που κατασκεύαζαν οι Γάλλοι αιχμάλωτοι των ναπολεόντειων πολέμων. Επίσης υπάρχουν ναυτικά όργανα, πολλοί και σημαντικοί πίνακες του λαϊκού θαλασσογράφου Αριστείδη Γλύκα, εργαλεία καραβομαραγκών, παλιές φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής του Χιώτη ζωγράφου Αριστείδη Γλύκα, συλλογή όπλων του 18ου και 19ου αιώνα και γλυπτά της Γεωμετρικής Εποχής.

Οn the beach

Στις Οινούσσες θα κολυμπήσετε στις πεντακάθαρες παραλίες της. Μικρές δαντελωτές αμμουδιές εναλλάσσονται με βράχια, που το κύμα έχει σκάψει. Φανταστικά μισοφέγγαρα άμμου προσελκύουν τους τουρίστες. Τα γραφικά λιμανάκια και οι φυσικοί όρμοι θα σας εντυπωσιάσουν. Θα βρείτε παραλίες κατάλληλες για παιδιά, για θαλάσσια σπορ, υποβρύχιο ψάρεμα, για ατέλειωτες ώρες μπάνιου και ηλιοθεραπείας και μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε αμμουδερές ή βοτσαλωτές. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι ακρογιαλιές: Ζέπαγα, Κάστρο, Φάρκερο, Μπιλάλη και Χατζηαλή.

Άγιος Νικόλαος

Στο κέντρο της πόλης αξίζει να δείτε από κοντά τον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου, πολιούχου Αγίου του νησιού και προστάτη των θαλασσινών. Τριγυρισμένος από παραδοσιακά σπίτια, αποτελεί το στολίδι και καμάρι των κατοίκων του νησιού. Στον περίτεχνο, πλούσια διακοσμημένο με εξαίρετες αγιογραφίες και χιλιάδες τάματα των ναυτικών, ναό, φυλάσσεται τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου, το οποίο μεταφέρθηκε επίσημα από την Σικελία τον Δεκέμβριο του 2001.

Πώς θα φτάσετε:

Με το καραβάκι «Οινούσσαι ΙΙ», που ανήκει στον Σύλλογο «Φίλοι Οινουσσών» κι εκτελεί το δρομολόγιο καθημερινά, ενώ παράλληλα εκτελεί και πολλά έκτακτα δρομολόγια τους μήνες αιχμής. Το πλοίο δέχεται κι αυτοκίνητα, αν και δεν χρειάζονται στο νησί, διότι οι διαδρομές είναι μικρές κι ευχάριστες.  Από το ψαροχώρι Λαγκάδα της Χίου, ακριβώς απέναντι από τις Οινούσσες, θαλάσσια ταξί εκτελούν τη γραμμή σε 20'.

Όνομα γλυκό, σαν ιστορία

Το όνομα Οινούσσες λέγεται πως προέρχεται από τον «οίνο». Άλλα νησιά του συμπλέγματος είναι ο Πασάς, τα Παναγιά, Γαϊδουρόνησο, Βάτος, Ποντικόνησο, Αρχοντόνησο, Πατερόνησο, Ποντικοκούραδο, Λαιμούδικο και Πρασονήσια.