Πώς θα προστατευθείτε από την κατάθλιψη;

katathlipsi-1
ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Οι συνθήκες με τις οποίες ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι είναι εξαιρετικά δύσκολες και η ενέργεια που έχει ο καθένας μας εύκολα εξαντλείται. Η κατάθλιψη είναι ομολογουμένως και δυστυχώς μια καθημερινή κατάσταση και το ποσοστό όσων βασανίζονται από τα συμπτώματά της είναι μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο.

Η κατάθλιψη όμως, αν και μοιάζει αναπόφευκτη, δεδομένου ότι δεν είναι μια επιθυμητή συνθήκη, πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας να μη μας ρίξει, αλλά να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τις ζωές μας από αυτό το τούνελ, που λέγεται «κατάθλιψη» και που όταν μπούμε σε αυτό, δύσκολα βλέπουμε το φως στο τέλος της διαδρομής.

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και χωρίς να υπονοούμε πως είναι εύκολο, προσπαθήστε να απωθήσετε τις αφορμές που σας σπρώχνουν καθημερινά στη μελαγχολία και την κατάθλιψη και θα δείτε πως και αυτό ακόμα στο χέρι σας είναι. Άλλωστε οι δυσκολίες δεν θα εκλείψουν ποτέ, το θέμα είναι να τις διαχειριζόμαστε εμείς και όχι εκείνες εμάς.

1. Γίνετε με το ζόρι αισιόδοξοι
Η αισιοδοξία και η θετική διάθεση δεν είναι  για όλους ένα έμφυτο χαρακτηριστικό. Κάποιοι είναι ευλογημένοι αλλά, για πολλούς από εμάς η αισιοδοξία είναι αποτέλεσμα προσωπικής δουλειάς και συνειδητής επιλογής να βλέπουμε και τη θετική πλευρά των πραγμάτων, αν όχι μόνο αυτή. Δεν είναι εύκολο, αλλα δεν είναι και ακατόρθωτο.

2. Φροντίστε να κοιμάστε καλά
Η έλλειψη ύπνου είναι ενισχυτικός παράγοντας της κατάθλιψης και είναι σημαντικό να φροντίζετε για έναν ομαλό και ποιοτικό βραδινό ύπνο. Προβλήματα με τον ύπνο αντιμετωπίζουμε όλοι ανά περιόδους και είναι απόλυτα φυσιολογικό, αρκεί να μην γίνεται αυτή η κατάσταση καθημερινό φαινόμενο. Κοιμάστε 7-8 ώρες καθημερινά και προσπαθήστε να κοιμάστε και ξυπνάτε τις ίδιες περίπου ώρες κάθε μέρα, καθώς η τήρηση του προγράμματος βοηθάει την τήρηση των ισορροπιών στο σώμα.

3. Ασκηθείτε
Η γυμναστική και η κάθε είδους κίνηση είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Πρώτον, γιατί κατά τη διάρκεια της άσκησης το σώμα απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες σχετίζονται με την καλή διάθεση και δεύτερον, με την άσκηση διατηρείτε το βάρος σας σε καλά επίπεδα, κάτι που επίσης βοηθάει στη διατήρηση της ευδιαθεσίας. Χωρίς η παχυσαρκία να συνδέεται ευθέως με την κατάθλιψη, καλό είναι όμως να αποφεύγεται καθώς αυξάνει το ρίσκο εμφάνισής της.

4. Χαμογελάτε
Μπορεί να είναι η πιο απλή κίνηση που καλείστε να κάνετε, αλλά η αλήθεια είναι ότι κρύβει πολλή δύναμη μέσα της. Ακόμα και αν αρχικά το κάνετε βεβιασμένα και νιώθετε κάπως περίεργα να χαμογελάτε χωρίς ιδιαίτερο λόγο, θα πρέπει να ξέρετε πως πάντα υπάρχει ένας λόγος για ένα χαμόγελο τη μέρα και θα δείτε σύντομα τα αποτελέσματα μιας τέτοιας τακτικής στο σύνολο της καθημερινότητάς και της διάθεσής σας.

5. Επενδύστε στους φίλους σας
Όλοι χρειαζόμαστε στήριξη ανά περιόδους στη ζωή μας και είναι σημαντικό να έχουμε άτομα γύρω μας, φίλους και οικογένεια, που θα είναι εκεί να μας βοηθήσουν όταν παραστεί η ανάγκη. Όσο αυτάρκες και αυτόνομο άτομο και να είστε, πάντα θα έρχονται στιγμές που θα χρειάζεστε ένα χέρι βοηθείας, γι’ αυτό φροντίστε λοιπόν να έχετε τουλάχιστον ένα στη ζωή σας.

6. Γελάτε
Το γέλιο είναι υγεία και δεν υπάρχει κανείς να το αμφισβητήσει αυτό. Γελάτε όσο περισσότερο μπορείτε, ακόμα και με ασήμαντη αφορμή, ακόμα και όταν οι άλλοι σας κοιτάνε με απορία. Αν δυσκολεύεστε να αφεθείτε σε ένα αστείο, δείτε μια καλή κωμωδία στην τηλεόραση ή εκπαιδεύστε τον εαυτό σας να βλέπει την αστεία πλευρά της καθημερινότητας, που ομολογουμένως είναι σε αφθονία στην ελληνική πραγματικότητα.

7. Αφεθείτε ελεύθεροι
Οι καθημερινές υποχρεώσεις και ο αγώνας της επιβίωσης είναι κάτι που δεν θα γλιτώσουμε ποτέ. Για να τα καταφέρουμε όμως σε αυτόν τον αγώνα ταχύτητας πρέπει να έχουμε ενέργεια. Και η ενέργεια δεν προέρχεται μονάχα από ένα κουτάκι πολυβιταμίνες, αλλά από την ισορροπία διασκέδασης και δουλειάς στη ζωή μας. Προτεραιότητα δεν είναι μονάχα να φέρετε εις πέρας τις δουλειές γραφείου και σπιτιού, αλλά και να φροντίσετε να δώσετε στον εαυτό σας το χώρο και το χρόνο να αποσυμπιεσθεί, ώστε να ανακτήσει τις δυνάμεις του για την επόμενη μέρα.