10 πράγματα που (ίσως) δεν γνωρίζατε για τον David Bowie

david-bowie Ray Stevenson
ΣΑΒΒΑΤΟ, 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Ο Λεπτός Λευκός Δούκας της μουσικής, παρά τα 67 του χρόνια, αποτελεί ακόμα σύμβολο της παγκόσμιας καλλιτεχνικής σκηνής, και είναι σημείο αναφοράς για σχεδόν όλους τους σύγχρονους σταρ της μουσικής. Η καλλιτεχνική του παρακαταθήκη είναι τεράστια και η ζωή του ήταν κάθε άλλο παρά συνηθισμένη.

1. Γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1947 στο Brixton, και έχει γενέθλια ίδια μέρα με τον Elvis Presley. To πραγματικό του όνομα είναι David Robert Jones.

2. Το πρώτο του hit στη Μεγάλη Βρετανία ήταν το  “Space Oddity” του 1969, το οποίο το BBC χρησιμοποίησε για να καλύψει το γεγονός της προσελήνωσης.

3. Το 1970, έφτιαξε μια μπάντα τους The Hype, και όλα τα μέλη ήταν ντυμένοι ως σούπερ ήρωες. Το κοινό τους αποδοκίμαζε έντονα σε κάθε τους εμφάνιση, και η σύντομη καριέρα τους τελείωσε άδοξα.

4. Ο ετεροθαλής αδερφός του Terry ήταν σχιζοφρενής και αυτοκτόνησε το 1985.

5. Στον δίσκο “Diamond Dogs” παίζει  ο ίδιος όλα τα όργανα.

6. Ο Bowie στον ελεύθερο του χρόνο ζωγραφίζει, ασχολείται με τη γλυπτική και γράφει. Οι αγαπημένοι του καλλιτέχνες είναι οι Tintoretto, John Bellany, Erich Heckel, Picasso και Michael Ray Charles.

7. Είναι παντρεμένος με το top model Iman και μαζί έχουν αποκτήσει δύο κόρες. Έχει επίσης έναν γιο, τον Duncan Jones, που είναι σκηνοθέτης.

8. Η σεξουαλική του ταυτότητα ήταν πάντα αντικείμενο συζήτησης. Πειραματίστηκε όσο λίγοι με το ανδρόγυνο look, ενώ η περίεργη σχέση του με άλλους μουσικούς όπως του Iggy Pop έχουν περάσει στη rock μυθολογία. Ένα αποτύπωμα αυτής της σχέσης αποτυπώθηκε στην ταινία “The Velvet Goldmine”, στο οποίο οι χαρακτήρες των δύο πρωταγωνιστών είναι σαφώς επηρεασμένοι από τους δύο καλλιτέχνες.

9. Σε μια ψηφοφορία του BBC το 2002 για τους πιο σημαντικούς Βρετανούς, βρέθηκε στο νούμερο 23 της κατάταξης. Το 2004 το περιοδικό Rolling Stone τον κατέταξε στη θέση 39 στους πιο σημαντικούς μουσικούς όλων των εποχών.

10. Το 2003 η Βασίλισσα Ελισάβετ θέλησε να τον χρίσει ιππότη, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Όπως δήλωσε δεν είχε καμία πρόθεση να δεχτεί κάτι τέτοιο, και είπε ότι δεν ήταν αυτός ο λόγος που δούλευε όλη τη ζωή του.

Ροζίνα Αράπη