5 πράγματα να κάνετε στη γραφική Κάλυμνο

kalumnos
ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Οι περισσότεροι τη γνωρίζετε ως το νησί των Σφουγγαράδων και φημίζεται για τις σπάνιες φυσικές ομορφιές της. Αν θέλετε ο προορισμός σας να συνδυάζει και βουνό και θάλασσα, αν σας γοητεύουν τα επιβλητικά άγρια τοπία και οι δαντελωτές ακτές και τα κρυστάλλινα νερά…τότε καλώς ήρθατε στη Κάλυμνο!

Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ανάμεσα στη Λέρο και στην Κω. Είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων, με έκταση 110 τ. χλμ. και με πληθυσμό περίπου 16.000 κατοίκους. Νότιά της απλώνεται το Κρητικό Πέλαγος και στα δυτικά της το Ικάριο Πέλαγος. Τα σφουγγάρια είναι η κύρια ενασχόληση πολλών κατοίκων του νησιού, είναι γνωστά στα πέρατα του κόσμου. Επισκεφτείτε στην Πόθια τις αποθήκες επεξεργασίας σφουγγαριών, το Αρχαιολογικό και το Ναυτικό Μουσείο Καλύμνου.

Στη Χώρα το Μεγάλο Κάστρο, το Ιερό του Δηλίου Απόλλωνα και το Κάστρο της Χρυσοχεριάς. Το όμορφο παραθαλάσσιο χωριό Μυρτιές, τον γραφικό οικισμό του Πανόρμου και το καστρομονάστηρο της Παναγιάς της Κυρά – Ψηλής που βρίσκεται βόρεια του Βαθύ.

On the beach

Οι μοναδικές αμμώδεις παραλίες στην Κάλυμνο βρίσκονται στη δυτική ακτή και είναι οι Ελιές και το Καντούνι. Οι Μυρτιές και το Μασούρι έχουν δημοφιλείς παραλίες. Αν σας αρέσουν τα βότσαλα αξίζει να κάνετε το μπάνιο σας στο Βαθύ και στον Άγιο Πέτρο. Πιο κοντά στην Πόθια βρίσκεται η μικρή παραλία Γέφυρα, μέσα σ’ έναν κολπίσκο με γαλαζοπράσινα νερά. .

Στο καταπράσινο Βαθύ

Θα το βρείτε στην ανατολική πλευρά του νησιού σε απόσταση 12 χλμ. από την Πόθια. Είναι η πιο πράσινη περιοχή της Καλύμνου και μόλις λίγα χρόνια πριν ήταν ένα μικρό χωριό αγροτών και ψαράδων. Εξελίχθηκε βέβαια σε πρωτοκλασάτο προορισμό για διακοπές. Διαθέτει ένα μικρό γραφικό λιμανάκι, τη Ρήνα. Το κολύμπι σ’ αυτή την ιδιαίτερη παραλία είναι μια ξεχωριστή εμπειρία που κάθε επισκέπτης του νησιού πρέπει να ζήσει.

Μια Χώρα από παραμύθι

Η Χώρα που υπήρξε για πολλούς αιώνες η πρωτεύουσα του νησιού βρίσκεται χτισμένη στη μέση μιας κοιλάδας, μακριά από τη θάλασσα λόγω των πειρατών. Εδώ βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Καλύμνου και οι παραδόσεις του νησιού διατηρούνται ζωντανές.

Για χαλαρουίτα στον Εμπορειό

Βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Καλύμνου, σε απόσταση 24 χλμ. από την πρωτεύουσα και είναι ιδανικό για όσους αναζητούν ήσυχα μέρη και ηρεμία. Διαθέτει μια πανέμορφη παραλία με βότσαλα, ενώ εξίσου μαγευτική είναι η παραλία στον κόλπο του Αργινώντα. Μπορείτε με καΐκι να προσεγγίσετε μερικές απόκρημνες παραλίες και να δείτε μοναδικές ομορφιές ή να ακολουθήσετε τις περιπατητικές διαδρομές και να ανεβείτε στο βουνό που ορθώνεται πίσω από το χωριό.

Μασούρι: Μια παραλία για βραβείο

Εδώ βρίσκεται η πιο όμορφη παραλία σε ολόκληρο το νησί. Έχει θέα την Τέλενδο, πεντακάθαρα νερά και πολύ καλή οργάνωση με ξαπλώστρες και ομπρέλες προς ενοικίαση. Πάνω από την πλαζ θα βρείτε πλήθος εστιατόρια και ταβέρνες.


Δήμητρα Μποφυλάτου
[email protected]