Δισκοκριτική: «Xscape» Michael Jackson

michael-jackson-album-cover
ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του «Βασιλιά της pop», ένα ακόμη album με ακυκλοφόρητα κομμάτια του, καλογυαλισμένα και έτοιμα προς ευρεία κατανάλωση είναι εδώ. Να δούμε που θα πάει αυτή η ιστορία.

Τραγούδια που κάποτε βρίσκονταν σε κάποιο συρτάρι και ο μακαρίτης δεν υπήρχε περίπτωση ποτέ να τα αφήσει να δουν το φως του ήλιου, ανασύρονται, γυαλίζονται και αποσκοπούν σε πωλήσεις μέσω itunes και σεβαστό airplay από τους μουσικούς τυμβωρύχους.

Ο Timbaland και ο L.A. Reid κάνουν «τα μαγικά τους» και μετατρέπουν τα  πρώτα singles «Love Never Felt So Good» και «Slave to The Rhythm»,  σε dance pop συνθέσεις, που κολλάνε σαν τσίχλα στο μυαλό, επιτυγχάνοντας το στόχο τους. 

Πέρα όμως από αυτές τις δύο σχετικά αξιόλογες συνθέσεις, που φυσικά δεν είναι και τίποτα σπουδαίο, το υπόλοιπο album είναι από μέτριο ως αδιάφορο. Δεν ‘πα να χτίζουν και ξαναχτίζουν, το αρχικό δείγμα είναι ανάξιο λόγου.

Συνθέσεις όπως η μπαλάντα  «Loving You» είναι απλά ντροπή για το όνομα και την ιστορία του μεγαλύτερου καλλιτέχνη που πέρασε από την pop σκηνή και άλλαξε τον ρου της σύγχρονης μουσικής.  

Το «Do You Know Where Your Children Are» είναι ένα φορτωμένο, κουραστικό «μπλιμπλίκι», ενώ το «Blue Gangsta» πατάει πάνω στα θεατρικά, κοφτά φωνητικά του Jackson με συνοδεία ορχήστρας, για να δημιουργήσει μια 80s χορευτική ατμόσφαιρα. Πέρασε και δεν ακούμπησε όμως…

Το δεύτερο μετά θάνατον album του Michael Jackson, μετά το «Michael» του 2010, είναι απλά μια απόδειξη ότι οι απόγονοι, οι παραγωγοί, η οικογένεια και οι άσπονδοι φίλοι του, θα συνεχίσουν να κανιβαλίζουν τη μνήμη του, αδιαφορώντας για την υστεροφημία του.  Ξέρουν άλλωστε ότι αυτή η κότα δε θα σταματήσει ποτέ να βγάζει χρυσά αυγά.

Album: Xscape
Καλλιτέχνης: Michael Jackson
Lavel: Epic
Βαθμολογία: 4/10

Ροζίνα Αράπη