Μεταβολισμός: βάλτε τον «μπροστά»

metabolismos-balte-ton-mprosta

ΤΡΙΤΗ, 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

Τρώτε ελάχιστα και προσπαθείτε εδώ και καιρό να χάσετε κάποια κιλά. Όμως, ο δείκτης της ζυγαριάς δε λέει να κατέβει. Μήπως τελικά κάνετε κάτι λάθος; Δείτε, πως θα ενεργοποιήσετε τον κοιμισμένο μεταβολισμό σας και χάστε εύκολα και γρήγορα τα περιττά κιλά που σας ταλαιπωρούν.

Τον βλέπετε και τρώει διαρκώς. Και όμως είναι υπερβολικά αδύνατος! Εσείς πάλι, μετράτε κάθε μπουκιά και η ζυγαριά φαίνεται πως έχει «σκαλώσει» στα ίδια κιλά. Η αιτία; Ο παντοδύναμος μεταβολισμός που χρειάζεται ειδικό χειρισμό προκειμένου να κάνει το θαύμα του.

Τι ακριβώς είναι ο μεταβολισμός;

Ο μεταβολισμός είναι ο ρυθμός με τον οποίο κάθε οργανισμός καίει θερμίδες. Ισούται με την ποσότητα των θερμίδων που καίμε καθημερινά προκειμένου να φέρει ο οργανισμός μας εις πέρας τις βασικότερες λειτουργίες του και να αυτοσυντηρηθεί. Ο μεταβολισμός δεν είναι ίδιος σε όλους τους ανθρώπους και φυσικά, δεν λειτουργεί το ίδιο γρήγορα σε όλους καθώς επηρεάζεται από πλήθος παραγόντων, όπως η κληρονομικότητα, η άσκηση, η ηλικία, ο τρόπος ζωής κ.α.

Πώς μπορούμε να «ξυπνήσουμε» το μεταβολισμό μας;

Ενδεχομένως, θα έχετε διαπιστώσει πως όσο περνούν τα χρόνια, δεν χάνετε το ίδιο εύκολα κάποια περιττά κιλά, παρόλο που προσπαθείτε ιδιαίτερα. Γι’ αυτό ευθύνεται καθαρά ο μεταβολισμός που επιβραδύνεται με την ηλικία αναγκάζοντάς μας να καταφεύγουμε σε σκληρές και συχνά αναποτελεσματικές δίαιτες προκειμένου να ξαναβρούμε τη φόρμα μας. Υπάρχουν, ωστόσο, και ορισμένοι απλοί τρόποι για να ενεργοποιήσουμε και πάλι τον κοιμισμένο μας μεταβολισμό.

Άσκηση: η κινητήρια δύναμη

Ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσουμε το μεταβολικό μας ρυθμό παραμένει η άσκηση. Αν το γυμναστήριο αποτελεί για εσάς άγνωστο όρο του λεξιλογίου, κάντε κάτι απλό που σίγουρα μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας: περπατήστε. Υπολογίστε πως, με περίπου ένα μισάωρο περπάτημα την ημέρα σε έντονο ρυθμό, θα κάψετε αρκετές θερμίδες και ο μεταβολισμός σας θα βγει από τον λήθαργο…

Φυσιολογικοί ρυθμοί ζωής: το «κλειδί» για λίγα κιλά

Ο μεταβολισμός μας γίνεται πιο «αργός», όταν οι ρυθμοί της ζωής μας είναι άστατοι. Οι συγκεκριμένες ώρες φαγητού, ο καλός (ποιοτικά και ποσοτικά) ύπνος και το τακτό πρόγραμμα ζωής (χωρίς πολλά ξενύχτια κ.λπ.) βοηθούν ιδιαίτερα στην ενεργοποίηση του κοιμισμένου μεταβολισμού.

Άγχος: ξεχάστε το και… αδυνατίστε!

Το καθημερινό άγχος είναι ένας από τους βασικότερους εχθρούς της σιλουέτας μας. Μας οδηγεί συχνά σε υπερκατανάλωση φαγητού που μεταφράζεται σε περιττά κιλά που δύσκολα χάνονται. Προσπαθήστε να βγάλετε το άγχος από τη ζωή σας και αντιμετωπίστε τη ζωή θετικά. Και ο μεταβολισμός σας, θα σας ευγνωμονεί!

Εξαντλητικές δίαιτες: αναποτελεσματικές και επικίνδυνες

Οι εξαντλητικές δίαιτες, στις οποίες καταφεύγουν κατά καιρούς, όσοι θέλουν να χάσουν γρήγορα κάποια περιττά κιλά, πρέπει να αποφεύγονται σε κάθε περίπτωση καθώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τον οργανισμό. Τα κιλά που χάνονται γρήγορα, μεταφράζονται σε υγρά του σώματος, μυϊκό ιστό και κατόπιν λίπος, πράγμα που σημαίνει, πως με τον τερματισμό της δίαιτας, τα κιλά θα επανέλθουν γρήγορα ενώ ο μεταβολικός ρυθμός θα έχει επιβραδυνθεί αρκετά.

Τσάι: πολύτιμος σύμμαχος στο αδυνάτισμα

Έρευνες έχουν αποδείξει την πολύτιμη συμβολή του τσαγιού στον πόλεμο ενάντια στα περιττά κιλά. Οι ουσίες που εμπεριέχονται στο τσάι, αλλά και στον καφέ, διεγείρουν το συμπαθητικό σύστημα και κατά συνέπεια, αυξάνουν το μεταβολισμό. Φυσικά, η ζάχαρη στον καφέ ή στο τσάι μας, πρέπει να είναι εξαιρετικά περιορισμένη , έως ανύπαρκτη…

Περισσότερα γεύματα για… λιγότερα κιλά!

Η συμβουλή που σίγουρα θα έχετε ακούσει που αναφέρει να τρώτε περισσότερα γεύματα (περίπου 6), προκειμένου να… χάσετε κιλά, είναι πέρα για πέρα αποτελεσματική. Τρώγοντας διαρκώς μικρές ποσότητες φαγητού, ενεργοποιείται άμεσα η διαδικασία της πέψης αυξάνοντας παράλληλα τους ρυθμούς του μεταβολισμού.

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ