Κάρπαθος η απόκρημνη

karpathos
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Το δεύτερο σε έκταση νησί της Δωδεκανήσου, μετά τη Ρόδο, βρίσκεται στη μέση του Καρπάθιου Πελάγους, μεταξύ Ρόδου και Κρήτης. Η πανέμορφη Κάρπαθος παλιά ήταν καταπράσινη, όμως πλέον είναι επί το πλείστον βραχώδης. Φημίζεται για τις παραλίες της και την γαστρονομία της. Στο clickatlife.gr, πήγαμε, είδαμε και σας προτείνουμε 5 ξεχωριστές γωνιές του νησιού, που αξίζει να επισκεφθείτε.

Όλυμπος: ραντεβού με την παράδοση

Το χωριό, με την καλύτερη θέα σε ολόκληρο το νησί, ορθώνεται στην κορυφή ενός λόφου, ο οποίος περιτριγυρίζεται  από βουνά. Επί αιώνες ήταν το καταφύγιο των κατοίκων, που εκείνη την εποχή  προσπαθούσαν να προφυλαχθούν από τους πειρατές. Ο Όλυμπος είναι γνωστό ως «το μπαλκόνι του Αιγαίου» κι αυτό γιατί τα κατάλευκα, γραφικά σπιτάκια ξεχωρίζουν για την φοβερή τους θέα στο Αιγαίο πέλαγος.

Οι κάτοικοι της Καρπάθου, σέβονται και αγαπούν τη παράδοση. Αν επισκεφθείτε το νησί, θα το ανακαλύψετε και μόνοι σας, αφού σίγουρα θα δείτε κάποιους, ντυμένους με τις τοπικές ενδυμασίες και θα ακούσετε τη χαρακτηριστική τους ντοπιολαλιά. Ο Όλυμπος είναι ένα ζωντανό λαϊκό μουσείο και σας προτείνουμε να επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγίας, που χτίστηκε τον 16ο αιώνα και ξεχωρίζει για το ξυλοσκάλιστο τέμπλο της και μοναδικές της τοιχογραφίες.Γνωστό είναι ακόμη και το μοναστήρι της Χρυσοβαλάντου που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού.

Πηγάδια: με αιγαιοπελαγίτικο άρωμα

Είναι η πρωτεύουσα και το βασικότερο λιμάνι του νησιού και βρίσκεται  στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Κάντε μια βόλτα στη κορυφή του λόφου και δείτε από κοντά τα σωζόμενα τμήματα της αρχαίας ακρόπολης και των Κυκλώπειων τειχών που την προστάτευαν. Εδώ θα βρείτε ό,τι μπορείτε να φανταστείτε: ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαράκια. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται μερικές εξαιρετικές οργανωμένες παραλίες,  όπως η Κυρά Παναγιά και ο Άγιος Νικόλαος. Η βόλτα σας στα Πηγάδια θα σας αποζημιώσει για το ταξίδι σας. Σας προτείνουμε να δείτε από κοντά, τα ερείπια του παλαιοχριστιανικού ναού της Αγίας Φωτεινής που βρίσκεται στη θέση "Άφωτη" της παραλίας και σύμφωνα με τους ιστορικούς είναι χτισμένη επάνω στα ερείπια του Ιερού των Διόσκουρων.  Μια επίσκεψη που αξίζει τον κόπο, είναι 2,5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από τα πηγάδια, στο παρεκκλήσι της Αγίας Κυριακής. Προσφέρει καταπληκτική θέα, που δύσκολα θα βρείτε αλλού.

Παραλία Κυρά Παναγιά

Είναι κατά τη γνώμη μου η πιο όμορφη παραλία του νησιού και σας την προτείνω ανεπιφύλακτα. Βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τα Πηγάδια και ξεχωρίζει για τη μαγική αμμουδιά της. Ακόμη για εσάς που έχετε παιδιά και θέλετε όλες σας τις ανέσεις, πρόκειται για μια άρτια οργανωμένη παραλία, ό,τι πρέπει για ένα οικογενειακό πoρτραίτο on the beach,που θα σας κάνει χρόνια μετά να αναφωνείτε: “Θυμάσαι μπαμπά, εκείνες τις μαγικές διακοπές στη Κάρπαθο;”


Μεσοχώρι: ένα χωριό όνειρo

Βρίσκεται 30 χιλιόμετρα μακριά από τα Πηγάδια και είναι γνωστό κι αυτό με τη σειρά του για τη καταπληκτική του θέα και τη γραφικότητα του. Σας προτείνουμε να το επιλέξετε για το καφεδάκι σας και να κάνετε μια βόλτα στο χωριό, για να θαυμάσετε από κοντά τη καταπληκτική αρχιτεκτονική του. Μετά τη βόλτα σας, αξίζει να απολαύσετε τη βουτιά σας στις κοντινές παραλίες του Λευκού, του Ποταλίου, της Πέρδικας και του Φραγκολιμιώνα.


Δήμητρα Μποφυλάτου
[email protected]