10 πράγματα που (ίσως) δεν γνωρίζατε για την Amy Winehouse

amy-winehouse-4
ΤΡΙΤΗ, 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν πριν λίγες ημέρες από τον θάνατο της Βρετανίδας τραγουδίστριας, αυτής που για πολλούς ήταν η καλύτερη φωνή των τελευταίων χρόνων, μια χαρισματική καλλιτέχνιδα, που δυστυχώς δεν κατάφερε να παλέψει με τους προσωπικούς της δαίμονες.

1. Η Amy ήταν από μικρή βυθισμένη στα προσωπικά της προβλήματα. Στην εφηβεία της προσπάθησε να αυτοκτονήσει με υπνωτικά χάπια όταν ο πατέρας της άφησε τη μητέρα της για μια άλλη γυναίκα, και παράλληλα άρχισε να αυτότραυματίζεται.

2. Η τελευταία της ζωντανή εμφάνιση ήταν στο Kalemegndan Park στη Σερβία, σε μια συναυλία που συζητήθηκε εντόνως, μιας και η τραγουδίστρια ήταν εμφανώς υπό την επήρεια αλκοόλ και ουσιών, τρέκλιζε πάνω στη σκηνή και ήταν αδύνατον να ερμηνεύσει τα τραγούδια της. 

3. Το πρώτο της album, ονομάστηκε “Frank” προς τιμήν του Frank Sinatra, έναν καλλιτέχνη για τον οποίον έτρεφε βαθύ σεβασμό, αλλά και για την ειλικρίνεια των στίχων της.  Η Winehouse αργότερα δήλωσε ότι δεν της άρεσαν καθόλου τα τραγούδια του ντεμπούτου της, και ότι δεν το είχε καν στο σπίτι της.

4. Ανάμεσα στους διάσημους καλλιτέχνες που ήθελαν να συνεργαστούν μαζί της, ήταν ο Mick Jagger, ο Stevie Wonder και ο Prince.

5. Λίγο πριν τον θάνατό της είχε εκφράσει την επιθυμία να εγκαταλείψει τη showbiz, και να ασχοληθεί με την οικογενειακή της ζωή. Ήθελε, σύμφωνα με δηλώσεις της, να γίνει σύζυγος και μητέρα.

6.  Δεν τα πήγαινε καθόλου καλά με την εκπαίδευση. Παρότι κατάφερε να μπει στο ζηλευτό Sylvia Young Theatre School σε ηλικία 11 ετών, απεβλήθη λόγω της συμπεριφοράς της. Στα 14 της εγκατέλειψε εντελώς το σχολείο.

7. Το όνειρό της ήταν μεγαλώνοντας να γίνει μια σερβιτόρα με πατίνια, όπως αυτές αντικατοπτρίζονται στην ταινία “American Graffiti”.

8. Η Lady Gaga έχει εκφράσει την επιθυμία να την υποδυθεί αν ποτέ γυριστεί ταινία με θέμα τη ζωή της. Η τραγουδίστρια δήλωσε ότι ήταν σε κατάσταση σοκ και δεν μπορούσε να μιλήσει όταν έμαθε τα νέα του τραγικού θανάτου της  Winehouse.

9. Το “Rehab”, η μεγαλύτερη ίσως επιτυχία της, γράφτηκε σε έξι ώρες μαζί με τον στενό της συνεργάτη Mark Ronson.  Μαζί έφτιαξαν και τα τραγούδια του άλμπουμ “Back To Black”, ενώ η διασκευή τους στο “Valerie” των Zutons, έκανε πολλούς να ξεχάσουν το αρχικό κομμάτι.

10. Η τρικυμιώδης σχέση της με τον σύζυγό της Blake Fielder ήταν το αντικείμενο πολλών από τα τραγούδια της.  Οι παπαράτσι τους απαθανάτιζαν να τρεκλίζουν μεθυσμένοι έξω από pubs του Λονδίνου, να λογομαχούν, να πιάνονται στα χέρια και να ερωτοτροπούν, όλα με ρυθμούς πολυβόλου.

Ροζίνα Αράπη