Interstellar: ο Matthew McConaughey θα σώσει τον κόσμο

interstellar
ΠΕΜΠΤΗ, 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

«Nothing in our solar system can help us». Ο οσκαρικός Michael Caine (που έχει εμφανιστεί σε όλες τις ταινίες του Nolan από τον πρώτο Batman το 2005) ξέρει ότι η απάντηση στη σωτηρία τoυ ανθρώπινου είδους βρίσκεται στα χέρια του Matthew McConaughey.

Ο McConaughey από την πλευρά του, έχοντας κερδίσει και τους πιο δύσπιστους μετά την επάξια, βραβευμένη με όσκαρ, ερμηνεία του στο «Dallas Buyers Club» επιστρέφει ως ένας απλός θνητός που θα γίνει ο ήρωας στα μάτια όλων.

Η συνεργασία του με τον υπέροχο Christopher Nolan κάνει το «Interstellar» μία από τις πολυαναμενόμενες ταινίες του φετινού χειμώνα. Και μόνο το όνομα του σκηνοθέτη αποτελεί εγγύηση. Σήμερα, η παραγωγή μας έδωσε ένα νέο τρέιλερ και είναι όσο φαντασμαγορικό το περιμέναμε.

Η αλήθεια είναι ότι προσωπικά μου θύμισε κάτι από Mel Gibson στο «Signs» του M. Night Shyamalan σε συνδυασμό με το οσκαρικό «Gravity» του Alfonso Cuaron.

O McConaughey είναι πατέρας δύο παιδιών και ζει σε μία φάρμα (εξ' ού και η ομοιότητα που βρίσκω με τον Mel Gibson στο Signs) αλλά θα χρειαστεί να ταξιδέψει στο διάστημα για να σώσει το ανθρώπινο γένος- και εδώ έρχεται το Gravity, τουλάχιστον σε επίπεδο εικόνας.

Από το τρέιλερ φαίνεται ότι η δουλειά αυτή του Nolan θα συζητηθεί πολύ και όχι άδικα. Ενδεχομένως να το δούμε να διεκδικεί βραβεύσεις και χρυσά αγαλματίδια. Πολλοί λένε ότι θα είναι το ….Gravity του 2015, αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς για προβλέψεις.

Ωστόσο, στο τρέιλερ, ο McConaughey δείχνει για μία ακόμη φορά ότι οι εποχές του ημίγυμνου σταρ έχουν περάσει προ πολλού. Πιο ώριμος, πιο συνειδητοποιημένος (πώς θα μπορούσε άλλωστε να σταθεί δίπλα σε έναν υπέροχο Michael Caine;) φαίνεται ιδανικός ήρωας τη στιγμή που ο άνθρωπος κινδυνεύει να χαθεί από το σύμπαν.

Η αυτοθυσία, να αφήσει τα παιδιά του για το γενικότερο καλό, έστω και αν υπόσχεται ότι θα επιστρέψει, είναι βαρύ τίμημα. Αλλά δε διστάζει.

Οι εικόνες που μας πρόσφερε ο Nolan είναι μαγικές. Η μουσική επένδυση σε μεταφέρει σε ένα sci-fi φιλμ με δυνατές, ανθρώπινες στιγμές. Την ίδια στιγμή η φωτογραφία είναι απλά εκπληκτική. Μοναδική. Οι έντονες αντιθέσεις στα χρώματα μεταφέρουν το αίσθημα του τρόμου, της αβεβαιότητας για το μέλλον.

Στο επιστημονικό κομμάτι, η αστροναύτης Anne Hathaway, φέρνει λίγη από την ωμή λάμψη της Sandra Bullock στο Gravity. Εξάλλου, πόσο διαφορετική θα μπορούσε να μοιάζει μέσα στη στολή του αστροναύτη;

Όλα αυτά βέβαια με γνώμονα το Νόμο του Μέρφι. Υπομονή μέχρι τις 6 Νοεμβρίου, λοιπόν, που θα το απολαύσουμε στις ελληνικές αίθουσες.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]