Τέσσερις ταινίες που περιμένω να δω τον Αύγουστο

august
ΚΥΡΙΑΚΗ, 03 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Ο Αύγουστος παραδοσιακά είναι «νεκρός» μήνας, με την έννοια ότι δε βγαίνουν πολλές ταινίες.

Ο φετινός Αύγουστος δεν αποτελεί εξαίρεση αν και υπάρχουν κάποια highlights. Για το μήνα που μόλις ξεκίνησε λοιπόν, προσωπικά περιμένω να δω τέσσερις ταινίες. Όχι, ότι οι άλλες δεν αξίζουν αλλά έχω τους λόγους μου γι' αυτές.

Και θα ξεκινήσω με την αγαπημένη μου κωμωδία, όλων των εποχών: «Το δείπνο ηλιθίων». Αν και σε επανέκδοση, η μοναδική αυτή γαλλική κωμωδία είναι απολαυστικότατη. Η απορία «μα μπορεί κάποιος να είναι τόσο καταστροφικά βλάκας;» παραμένει καρφωμένη στο νου σου και μετά το τέλος της προβολής. Όσοι έχετε δει την ταινία σίγουρα με καταλαβαίνετε.

Όσοι πάλι όχι, μην την αφήσετε αυτή τη φορά να σας ξεφύγει. Αξίζει το δίωρο και με το παραπάνω. Ο εκπληκτικός Jacques Villeret στο ρόλο του «ηλίθιου» François Pignon είναι ό,τι πιο απολαυστικό έχει βγάλει το γαλλικό σινεμά. Η ταινία κυκλοφορεί στις 14 Αυγούστου.

Για τις 21 το πρόγραμμα φουντώνει. Θες περιπέτεια χωρίς έλεος με εκρήξεις; «Οι αναλώσιμοι 3». Θες χαζοκωμωδία (με κακές κριτικές μέχρι τώρα, γι ‘αυτό και δεν αδημονώ να τη δω); Υπάρχει το «Sex tape». Αλλά αν θες να δεις καλό σινεμά (όπερ και εγένετο η δεύτερη ταινία που αδημονώ να δω), η απάντηση είναι αδιαπραγμάτευτη: Sin City 2: A dame to kill for.

Η ταινία έχει πιστούς οπαδούς (ομολογώ είμαι μέσα σε αυτούς σχεδόν σε εμμονικό σημείο) και όχι άδικα. Η γνωριμία με την πρώτη αμαρτωλή πόλη το 2005, ήταν αν μη τι άλλο μια συγκλονιστική εμπειρία. Η ίδια τεχνική ακολουθείται και εδώ.

Ασπρόμαυρα noir πλάνα με πινελιές από φλογερό κόκκινο, βαθύ μπλε και αστραφτερό κίτρινο. Το καστ -με ορισμένες προσθαφαιρέσεις από το παρελθόν- είναι σίγουρα ελκυστικό και η ταινία (εκτός απροόπτου) θα ενισχύσει τη δίψα για ένα ακόμα σίκουελ. Εξάλλου, μία τέτοια αμαρτωλή πόλη έχει πολλά μυστικά.

Αλλά μία καλή ταινία χρειάζεται - έτσι για να κρατάμε τις ισορροπίες- και μία λιγότερο καλή. Αυτό το κενό θα μου καλύψουν ελπίζω οι Αναλώσιμοι 3. Έχω ήδη πει ότι ταινίες τέτοιου είδους δε με ενθουσιάζουν και δε μπορώ να φανταστώ ότι η συγκεκριμένη θα μου αλλάξει άποψη αλλά  παρακολουθώντας κάποια πλάνα από το τρέιλερ που κυκλοφόρησε πρόσφατα, με έπεισε ότι θα απολαύσω θέαμα. Όχι ερμηνείες, όχι σκηνοθετικά τερτίπια, απλά θέαμα.

Κλείνοντας, ο Αύγουστος μας επιφυλάσσει μία ευχάριστη (σύμφωνα με τις μέχρι τώρα κριτικές από το εξωτερικό) έκπληξη.

Η «Lucy» με την Scarlett Johansson ως ορκισμένη τιμωρό φέρνει στο νου και τις κινηματογραφικές οθόνες φυσικά έναν Leon από το παρελθόν. Βοηθά βέβαια, το γεγονός ότι η «Lucy» όπως και το «Leon, the professional» (με τους αξεπέραστους Jean Reno και Gary Oldman στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και τη νεαρή τότε Natalie Portman σε πρώτη εμφάνιση) είναι και οι δύο ταινίες του μοναδικού σε αυτό το είδος Luc Besson.

Και σε σενάριο και σε σκηνοθεσία. Άρα έχει όλα τα φόντα να μας κατακτήσει. Ο Morgan Freeman σε ρόλο μέντορα της Scarlett Johansson είναι ένας ακόμα λόγος γα να δω την ταινία. Η Lucy έπειτα από ένα κακό πείραμα καταλήγει να χρησιμοποιεί το 100% του εγκεφάλου της και αυτό την κάνει επικίνδυνη υπερήρωα που αναζητά εκδίκηση. Και την παίρνει. Όλα αυτά στις 28 Αυγούστου.

Και για όσους αναρωτιούνται γιατί δεν συμπεριέλαβα στη λίστα μου το «22 Jump Street», που βγαίνει αυτή την Πέμπτη 8 Αυγούστου στις ελληνικές αίθουσες η απάντηση είναι μία: αν  και η προσπάθεια είναι ικανοποιητική, παραμένω πιστή οπαδός του πρωτότυπου, της cult σειράς με τον Johnny Depp στα ξεκινήματά του.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]