Πρωτοκλασάτοι ηθοποιοί με φτηνά μεροκάματα

cheap
ΔΕΥΤΕΡΑ, 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Θεωρείς πως το Χόλιγουντ «αραδιάζει» τα εκατομμύριά του στα πόδια των αγαπημένων ηθοποιών; Όχι, πάντα.

Μάλιστα τα πρωτοκλασάτα ονόματα που ακολουθούν, πληρώθηκαν πολύ λιγότερα από όσο μπορεί κανείς να φανταστεί. Και μάλιστα μιλάμε για ταινίες με οσκαρικά βραβεία και αξιώσεις, με εισπρακτική επιτυχία εκατομμυρίων, που μάλλον οι  διάσημοι ηθοποιοί δεν εξαργύρωσαν σε χρήμα αλλά σε φήμη.

Για παράδειγμα, ο Matthew McConaughey απέσπασε το πρώτο του αγαλματίδιο Α’ ανδρικού ρόλου για την εκπληκτική του ερμηνεία στο Dallas Buyers Club αλλά ο μισθός του δεν ξεπέρασε τις 200.000 δολάρια.

Και αν παρ'όλα αυτά το ποσό αυτό σας ακούγεται εξωφρενικά μεγάλο, σκεφτείτε ότι η παραγωγή είχε ένα budget μόλις 5 εκατ. δολαρίων και κάτι ψιλά. Τα κέρδη της πάντως έφτασαν τα 27.296.514 μόνο στις ΗΠΑ και τα 3 Oscar.

Λίγο πιο φτηνά κόστισε το 1999 ο Tom Cruise, ο οποίος πήρε 100.000 δολάρια για την ταινία Magnolia. Ο Cruise τότε ήταν από τα πρώτα ονόματα στο Χόλιγουντ και αν και η ταινία έφτασε στα Oscar επάξια, δεν κατάφερε να εξαργυρώσει την επιτυχία της σε χρήμα.

Σε ό,τι αφορά τον Cruise πάντως υπολογίστε ότι το 1996 για το Mission Impossible είχε πάρει 70 εκατ. δολάρια ενώ για το Μάτια ερμητικά κλειστά του Stanley Kubrick, 20 εκατ. δολάρια. Ενδεικτικά τα αναφέρω…

Σε πιο πρόσφατες αμοιβές, ο Jonah Hill, που σόκαρε με την ερμηνεία του στο Λύκο της Wall Street, έλαβε το ποσό των 60.000 δολαρίων για μία ταινία δίπλα στον Leonardo Di Caprio, υπό τις οδηγίες του Μartin Scorsese.

Υποψήφια για 5 Oscar, η ταινία έβγαλε τα λεφτά της, o Leo απέσπασε 10 εκατ.δολάρια και ο Hill δήλωνε πανευτυχής ότι προκειμένου να δουλέψει με τον Scorsese θα έκανε τα πάντα.

Το ποσό κατεβαίνει ακόμη περισσότερο, με τη Nicole Kidman να παίρνει το 2007 μόλις 7.000 δολάρια για να πρωταγωνιστήσει στο Margot at the Wedding. Η ταινία είχε budget 10 εκατ. δολάρια και ποτέ δεν κατάφερε να καλύψει ούτε τα έξοδά της, καθώς έβγαλε μόλις 2.9 εκατ. δολάρια συνολικά.

Ρίχνουμε τα μεροκάματα και είναι σοκαριστικό να βλέπεις ότι ο πιο πλούσιος ηθοποιός για το 2013-2014, ο Robert Downey Jr., το 2006 έπαιρνε μόλις 100 δολάρια τη μέρα για την ταινία Game 6. Βέβαια, αν σκεφτεί κανείς ότι το μεγάλο comeback του ηθοποιού έγινε το 2008 με το Iron Man, έχει μία λογική το  φτηνό του μεροκάματο.

Ο Ethan Hawke μόλις πέρυσι πρωταγωνίστησε στο υπέροχο The Purge (Η κάθαρση, που έχουμε μιλήσει αρκετές φορές για αυτό) χωρίς να ζητήσει τίποτα…σχεδόν.

Το μόνο που ζήτησε ήταν ποσοστό από τα κέρδη, αν τελικά η ταινία πήγαινε καλά. Έξυπνη απόφαση αν σκεφτείς ότι το θρίλερ «έκανε» 87 εκατ. δολάρια παγκοσμίως.

Η πιο... αστεία περίπτωση είναι αυτή του George Clooney. Το 2005 υπέγραψε για μόλις 3 δολάρια για να πρωταγωνιστήσει στο Καληνύχτα και Καλή τύχη.

Η ταινία αυτή ήταν το πάθος του. Έγραψε, σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε χωρίς αμοιβή. Η ταινία κόστισε 7.5 εκατ. δολάρια, ο ίδιος λέγεται ότι έβαλε υποθήκη το σπίτι του για να μπορέσει να αποπληρώσει τεχνικούς και παραγωγή.

Έτσι αποφάσισε να πάρει 1 δολάριο για κάθε δουλειά που έκανε στην ταινία. Ένα δολάριο για να πρωταγωνιστήσει, ένα για το σενάριο και ένα για τη σκηνοθεσία. Και όλο αυτό το πάθος, εξαργυρώθηκε με 6 υποψηφιότητες στα Oscar. Αυτό θα πει αγάπη για αυτό που κάνεις με… όποιο κόστος.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]