Η μεσογειακή διατροφή «ασπίδα» κατά του καρκίνου

i-mesogeiaki-diatrofi-aspida-kata-tou-karkinou

ΤΡΙΤΗ, 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε, πως η μεσογειακή διατροφή, αποτελούσε «σύμμαχο» του οργανισμού για την καταπολέμηση μιας σειράς ασθενειών. Σήμερα, έρευνες, αποκαλύπτουν κάτι ακόμη: πως η μεσογειακή διατροφή, προστατεύει και από τον καρκίνο.

Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε, πως η μεσογειακή διατροφή, αποτελούσε «σύμμαχο» του οργανισμού για την καταπολέμηση μιας σειράς ασθενειών. Σήμερα, έρευνες, αποκαλύπτουν κάτι ακόμη: πως η μεσογειακή διατροφή, προστατεύει και από τον καρκίνο.

Μια σειρά από σημαντικά οφέλη έχουν κατά καιρούς αποδοθεί στη λεγόμενη «μεσογειακή διατροφή». Ανάμεσά τους, είναι και η θωράκιση του οργανισμού απέναντι σε μια σειρά από ασθένειες, η επίτευξη μακροζωίας αλλά και η αποτοξίνωση του οργανισμού από τις επικίνδυνες ουσίες, που ευθύνονται για μια σειρά δεινών, που ταλανίζουν τον οργανισμό μας.

Ένας ακόμη λόγος για να προτιμήσετε τη μεσογειακή διατροφή

Και ενώ μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε τα ευεργετήματα της μεσογειακής διατροφής και πως αυτή έχει αναγνωριστεί διεθνώς για τη θετική δράση της στον ανθρώπινο οργανισμό, μια νέα έρευνα, ήρθε να αποκαλύψει μια ακόμη φωτεινή πλευρά αυτής της απλής και συνάμα ωφέλιμης διατροφής.

Έτσι, σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο «American Journal of Clinical Nutrition», η μεσογειακή διατροφή, πέρα από τα υπόλοιπα ευεργετήματά της, αποτελεί «ασπίδα» του οργανισμού ενάντια στον καρκίνο του στομάχου.

Σύμφωνα με αντίστοιχες έρευνες, που είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, γνωρίζαμε, ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και διαβήτη ενώ πολεμά και την εμφάνιση κατάθλιψης ή άνοιας. Ωστόσο, δεν είχε αποδειχθεί, πως η πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή, αποτελεί και ένα ισχυρό όπλο ενάντια τον καρκίνο του στομάχου, τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως.

Οι ερευνητές, μελέτησαν δεδομένα από 485.000 Ευρωπαίους, που είχαν συγκεντρωθεί στο παρελθόν στα πλαίσια μιας έρευνας για την σχέση διατροφής και καρκίνου και από εκεί, προέκυψε, πως όσο πιο φανατικός οπαδός της μεσογειακής διατροφής ήταν κάποιος, τόσο μικρότερο κίνδυνο διέτρεχε να προσβληθεί από καρκίνο του στομάχου.

Η πλούσια διατροφή σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια και δημητριακά ωφελεί πολλαπλώς τον οργανισμό αφενός με τις ευεργετικές φυτικές ίνες και τα θρεπτικά συστατικά και αφετέρου με την αντιοξειδωτική δράση, που καταπολεμούν τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες, που τόσο βλάπτουν τον οργανισμό.

Αλώβητοι από τον καρκίνο οι οπαδοί της μεσογειακής κουζίνας

Η έρευνα απέδειξε, πως όσοι συμμετέχοντες ήταν προσκολλημένοι στη μεσογειακή διατροφή είχαν ελάχιστες έως μηδενικές πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στομάχου. Πιο συγκεκριμένα, στα 9 χρόνια διάρκειας της μελέτης, αποδείχθηκε, πως 449 συμμετέχοντες από τους 485.000 συνολικά, εμφάνισαν καρκίνο του στομάχου. Σε γενικές γραμμές, παρατηρήθηκε, πως όσοι ήταν «πιστοί» στη μεσογειακή διατροφή, ήταν σχεδόν αλώβητοι στις διάφορες μορφές καρκίνου, με βασικότερη εκείνη του στομάχου, που ευθύνεται για τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη.

Αν λοιπόν, ψάχνατε έναν ακόμη λόγο, για να υιοθετήσετε τη μεσογειακή διατροφή, δεν έχετε παρά να πιστέψετε τις επιστημονικές μελέτες και να αλλάξετε ριζικά τη διατροφή σας υιοθετώντας τα πιάτα, που για χιλιάδες χρόνια στολίζουν το ελληνικό τραπέζι.