5 αγαπημένα cocktails με βότκα

vesper
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Ίσως η βότκα να μην είναι το αγαπημένο σας οινοπνευματώδες ποτό, είναι όμως παντού και αποτελεί τη βάση για κάποια από τα πιο δημοφιλή και αγαπητά cocktails. Ας εξετάσουμε πέντε από αυτά τα οποία σίγουρα έχετε δοκιμάσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σας.

Vesper

Συστήθηκε στον κόσμο μέσα από το «Casino Royale», το πρώτο βιβλίο James Bond που κυκλοφόρησε ο Ian Fleming το 1953. Ο Bond εξηγεί τη συνταγή λεπτομερώς στον μπάρμαν και το ποτό που περιγράφει είναι ένα υβρίδιο του κλασικού gin martini και του vodka martini. Η μόνη διαφορά είναι ότι αντί για βερμούτ ο Bond προτιμά να προσθέτει Lillet (αρωματικό γαλλικό κρασί με λικέρ). Το Vesper είναι περισσότερο δημοφιλές στην ποπ κουλτούρα παρά στην πραγματικότητα. Όσοι το έχουν δοκιμάσει πάντως έχουν να λένε τα καλύτερα.

Moscow Mule

Η ιστορία του Moscow Mule μας πηγαίνει πίσω στο 1941 και σε μια προσπάθεια των ιδιοκτητών της βότκας Smirnoff να κάνουν το εξωτικό ακόμη προϊόν τους ελκυστικό στην αγορά. Συνεργάστηκαν λοιπόν με τον ιδιοκτήτη του Cock ‘n’ Bull Tavern στο Χόλιγουντ για να φτιάξουν αυτό το απλό ποτό που αποτελείται από βότκα, τσιτσιμπύρα (ginger beer) και χυμό lime και σερβίρεται με πάγο. Το ποτό έγινε γρήγορα δημοφιλές ανάμεσα στους σινεφίλ του Λος Άντζελες και κατέληξε να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά της εποχής.

Bloody Mary

Το πιο σημαντικό κομμάτι του Bloody Mary είναι ο χυμός ντομάτας. Χωρίς την απαραίτητη δόση βότκας όμως δε θα ήταν το cocktail που έχουμε αγαπήσει. Θεωρείται ιδανικό για την καταπολέμηση του hangover αλλά λειτουργεί εξίσου καλά ως συνοδευτικό ενός καλού brunch, χωρίς να έχει προηγηθεί νύχτα κραιπάλης.

Martini

Η βάση για το martini είναι συνήθως το gin. Ένα vodka martini όμως όταν γίνεται με μια πραγματικά εύγευστη βότκα μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Επειδή πάντως η γεύση της είναι κάπως υποτονική σε σχέση με το τζιν, είναι προτιμότερο το vodka martini να είναι πιο στεγνό γιατί ένα ισχυρό βερμούτ μπορεί εύκολα να την υπερκαλύψει.

Cosmopolitan

Το Cosmopolitan είναι ένα από τα πιο γνωστά ποτά και έχει συνδεθεί με ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Απέκτησε δημοσιότητα όταν βρέθηκε στα χέρια της Madonna στο Rainbow Room της Νέας Υόρκης, η καταξίωση ήρθε όμως με το «Sex and the City» όταν και έγινε το αγαπημένο ποτό της Carrie Bradshaw. Πέρα από το μύθο του πάντως το Cosmopolitan είναι ένα ξινό cocktail και θεωρείται το πιο ιδιαίτερο cocktail με βάση τη βότκα.