Ο Polanski, η Johansson και ο Σύλλας Τζουμέρκας

lucy
ΤΡΙΤΗ, 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Το κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λοκάρνο έχει συμπληρώσει κάτι παραπάνω από τις μισές του μέρες (6-16 Αυγούστου) και αν και η παγκόσμια πρεμιέρα του «Lucy» του Luc Besson με τη Scarlett Johansson ήταν στα must see events, άλλος θα κλέψει την παράσταση.

Ή καλύτερα άλλοι. Για αρχή, η «Lucy» απογοήτευσε. Πολλοί ήταν μάλιστα αυτοί, που έσπευσαν να κατηγορήσουν την επιλογή των υπευθύνων, να ανοίξει η συγκεκριμένη ταινία το φεστιβάλ φέτος.

Σε ελληνικό ενδιαφέρον τώρα, χθες έγινε η παγκόσμια πρεμιέρα του «A Blast» της ταινίας του Σύλλα Τζουμέρκα που συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα. Επίσης, υπάρχει και μια δεύτερη ελληνική συμμετοχή στο Λοκάρνο, στο διαγωνιστικό τμήμα «Pardi di Domani» όπου θα δούμε την ταινία μικρού μήκους «II», σε σκηνοθεσία του Ευθύμη Κόσεμουντ Σανίδη.

Περιμένοντας το ελληνικό βραβείο πάντως οι αφίξεις στο Λοκάρνο συνεχίζονται. Με πιο αναμενόμενη αυτή του Roman Polanski, ο οποίος αναμένεται την Πέμπτη 14 Αυγούστου στο φεστιβάλ, όπου όχι μόνο θα παραλάβει τιμητικό βραβείο για την προσφορά του στην 7η Τέχνη αλλά θα διδάξει ένα σεμινάριο στους φοιτητές της Θερινή Ακαδημίας του Λοκράνο.

Η Αγγελική Παπούλια, πρωταγωνίστρια του Σύλλα Τζουμέρκα στην ταινία Α Blast.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, θα προβληθεί και η ταινία του «Η Αφροδίτη με τη γούνα» με τη νυν σύζυγό του, Emmanuelle Seigner στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η ταινία, που παρουσιάστηκε πέρυσι στις Κάννες, είναι η τελευταία ταινία του Polanski, που μαζί με τα κλασικά «Το μωρό της Ρόζμαρι», «Chinatown» και «Ο Πιανίστας» συμπληρώνουν την καλλιτεχνική του ευφυΐα.

Ελπίζουμε βέβαια, ότι η φετινή επίσκεψη του Polanski, δε θα έχει την ίδια τύχη με εκείνη του 2009 στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Ζυρίχης, όπου είχε συλληφθεί έπειτα από αίτημα των αμερικανικών αρχών.

Οι ελβετικές αρχές πάντως απέρριψαν αντίστοιχο αίτημα από τους Αμερικανούς φέτος και ανακήρυξαν τον σκηνοθέτη «ελεύθερο άνθρωπο» στο πλαίσιο της δικής τους δικαιοδοσίας.

Το 67ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λοκάρνο διεξάγεται στο ιταλόφωνο τμήμα της Ελβετίας και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 16 Αυγούστου.