Πέντε + ένα «αληθινά» δισκάδικα στην Αθήνα

pente-kai-ena-alithina-diskadika-stin-athina-ena-alithina-diskadika-stin-athina

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

Μέσα στο χάος των CD και των DVD Megastores και των απρόσωπων mp3s, υπάρχουν ακόμα μερικοί μουσικοί «ναοί» που συνεχίζουν να δίνουν πραγματική αξία στη μουσική.

Τα δισκάδικα κάποτε ήταν ένας μαγικός τόπος όπου κάποιος μπορούσε, όχι μόνο να αγοράσει αυτό που ήθελε, αλλά και να μάθει για μουσική που δεν είχε ακούσει ποτέ του. Όσοι έχετε δει το «High Fidelity» με τον John Cusack θα καταλάβετε.

Δεν είναι όμως όλα τα δισκάδικα το ίδιο. Πριν τα mp3 δημιουργήσουν τη σημερινή χαώδη κατάσταση στη μουσική βιομηχανία, εμφανίστηκαν οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων με τη λογική του «super market»: «Απρόσωπο» και συχνά ανίδεο προσωπικό, ανελέητο promotion του hit-parade και μια «πάρ'το και φύγε» αισθητική η οποία είναι το ίδιο αποκρουστική σε έναν λάτρη της μουσικής όσο τα mp3.

Στην Αθήνα ευτυχώς, υπάρχουν ακόμα μερικοί ρομαντικοί «Δον Κιχώτες» οι οποίοι συνεχίζουν να πολεμούν τους γίγαντες με τον τρόπο τους και σας περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες. Το click@Life ξεχώρισε έξι από αυτούς και σας τους παρουσιάζει.

Rhythm Records (Εμ. Μπενάκη 74): Εδώ θα βρείτε κυρίως punk, ska, reggae και alternative κυκλοφορίες, τόσο σε βινύλιο όσο και σε CD, όπως και μια μεγάλη ποικιλία από μπλουζάκια και περιοδικά. Οι παλαιότεροι μπορεί να θυμούνται τον ιδιοκτήτη Σταύρο από το ηρωικό Happening. Το ημιυπόγειο κατάστημα βρίσκεται στην καρδιά των Εξαρχείων και αποτελεί σημείο αναφοράς της εγχώριας ελληνικής rock και punk σκηνής. Εδώ θα βρείτε και μεγάλη ποικιλία ελληνικών δίσκων, από τα «γνωστά» της χρυσής εποχής των 80s, έως τα πιο νέα και ανερχόμενα συγκροτήματα.

Dark Side (Εμ. Μπενάκη 57): Πρόκειται για το «αντίπαλο» δέος του Rhythm Records, όχι μόνο λόγω θέσης, αλλά και λόγω θεματολογίας, αφού επικεντρώνεται κυρίως στον εναλλακτικό και underground metal ήχο. Οι πιο παλιοί μπορεί να θυμούνται μια δήθεν κόντρα μεταξύ του metal και του punk τέτοια που δεν τολμούσες να μπεις στο ένα κατάστημα με σακούλα από το άλλο. Αρκετά ενημερωμένο, με ποικιλία δίσκων, DVD και merchandise τα οποία δεν αφήνουν ασυγκίνητους τους γνώστες του είδους, ενώ τον τελευταίο καιρό στον χώρο διοργανώνονται και συναυλίες.

Discobole (Χαρ. Τρικούπη 17): Το συγκεκριμένο κατάστημα είναι το outlet της πάλαι ποτέ ιστορικής Discobole Records, η οποία μεσουρανούσε τον καιρό που η uplifting trance μονοπωλούσε την ηλεκτρονική μουσική στα μέσα και τέλη της δεκαετίας του ‘90. Όσοι συγκινούνται στο άκουσμα του Transistance ή Melodic Morning, ξέρουν. Εδώ θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε όλες τις παραλλαγές της trance, καθώς και ενημερωμένο section για hip-hop. Αποτελεί απαραίτητο σταθμό για όλους τους επίδοξους DJs, ενώ έχει και υπηρεσία mail order για όσους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το κυκλοφοριακό χάος του κέντρου.

Vinyl Microstore (Διδότου 34): Το συγκεκριμένο κατάστημα, όπως προϊδεάζει το όνομα του, μπορεί να είναι μεν μικρό στο μάτι αλλά κρύβει μέσα του έναν άλλο κόσμο. Ειδικεύεται στα παλιά, παραδοσιακά βινύλια τα οποία μας παίδευαν μέχρι να γίνουν τα CDs το de facto μουσικό μέσο. Στα ράφια του θα βρείτε κυρίως alternative και indie κυκλοφορίες, καθώς και ένα fanzine section, για όσους δεν αρκούνται στα commercial μουσικά περιοδικά.

Sonic Boom (Σύρου 32): To Sonic Boom, κοντά στην ιστορική Φωκίωνος Νέγρη της Κυψέλης είναι ο default προορισμός για κάθε συλλέκτη βινυλίων που σέβεται τον εαυτό του, αφού έχει την μεγαλύτερη ποικιλία μεταχειρισμένων και σπάνιων δίσκων στην Αθήνα. Εδώ θα βρείτε πραγματικούς θησαυρούς χωρίς να χρειαστεί ιδιαίτερο «σκάψιμο», για αυτό καλό είναι όταν το επισκεφθείτε να έχετε ένα συγκεκριμένο budget κατά νου, ειδάλλως εύκολα θα χάσετε τον λογαριασμό και θα φύγετε χρεωμένοι.

7+7 (Ηφαίστου 22, Μοναστηράκι): Από τα λίγα πλέον δισκάδικα στο Μοναστηράκι όπου μπορεί κανείς να βρει σπάνιες, μεταχειρισμένες κυκλοφορίες. Μπορεί να μην ζει πλέον τις καλύτερες στιγμές του, αφού εδώ και μερικά χρόνια έχει μικρύνει ο χώρος του, αλλά πάντοτε αξίζει μια βόλτα εάν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή. Το 7+7 έχει ευρεία ποικιλία κατηγοριών, από rock και hip-hop, μέχρι παραδοσιακά ελληνικά και latin jazz. Ένα πέρασμα από εδώ συνδυάζεται άψογα με πρωινή Σαββατιάτικη βόλτα για καφεδάκι στο Θησείο και μελέτη των inlays των νέων αποκτημάτων σας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΛΕΓΡΙΝΗΣ