Τα άγνωστα πειράματα για τον έλεγχο της σκέψης

ta-agnosta-peiramata-gia-ton-elegxo-tis-skepsis

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

Οι προσπάθειες γιατρών και στελεχών των μυστικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ για τον έλεγχο της σκέψης τις προηγούμενες δεκαετίες, δεν αποτελούν μια ακόμη θεωρία συνομωσίας, σύμφωνα με τον ψυχίατρο Κόλιν Ρος. Το βιβλίο του με τίτλο «Οι γιατροί της CIA-παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αμερικανούς ψυχιάτρους» μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Λιβάνη (σε μετάφραση της Αριάδνης Αλαβάνου»).

Ο Κόλιν. Α. Ρος διεθνούς φήμης κλινικός ερευνητής, έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα για τις διασχιστικές διαταραχές, το ψυχικό τραύμα και το σύνδρομο του μετατραυματικού σοκ. Η νέα του μελέτη ωστόσο φέρνει στην επιφάνεια γεγονότα που περιβάλλονται από ένα φράγμα σιωπής.

Βασισμένος σε αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA ο Ρος υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου αλλά και λίγες δεκαετίες αργότερα πραγματοποιήθηκαν μια σειρά πειραμάτων που στόχο είχαν τον έλεγχο της σκέψης. «Πειραματόζωα» εν αγνοία τους έγιναν χιλιάδες κρατούμενοι, ανυποψίαστοι πολίτες και ασθενείς με ψυχικά ή νοητικά προβλήματα. Σε αυτά τα παράνομα και ανήθικα πειράματα συμμετείχαν εξέχοντες επιστήμονες από κορυφαία πανεπιστήμια όπως το Γέιλ, το Χάρβαντ, το UCLA κ.τ.λ.

Ηλεκτροσόκ, τεχνικές ύπνωσης, ακόμη και χρήση ναρκωτικών επιστρατεύτηκαν από κορυφαίους στον τομέα τους ψυχιάτρους και νευρολόγους προκειμένου να επιτευχθεί η λεγόμενη «πλύση εγκεφάλου». Ο συγγραφέας ξετυλίγει το νήμα των απόρρητων προγραμμάτων που χρηματοδοτούσαν οι μυστικές υπηρεσίες αλλά και τις επιστημονικές δημοσιεύσεις σε εξειδικευμένα περιοδικά της εποχής.

Όπως υπογραμμίζει ο συγγραφέας «Ο άνθρωπος της Μαντζουρίας ήταν αληθινό γεγονός και όχι πλάσμα της φαντασίας και δημιουργήθηκε από τη CIA στη δεκαετία του 1950 βάσει των προγραμμάτων ελέγχου της σκέψης με τις κωδικές ονομασίες BLUEBIRD και ΑRTICHOKE. Πειράματα με LSD, με αισθητηριακή απώλεια, με ηλεκτροσόκ, με εμφυτεύσεις ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο και με ύπνωση, σχεδιάστηκαν για να προκαλέσουν αμνησία, απώλεια προσωπικότητας, αλλαγές ταυτότητας και αλλοιωμένες συνειδησιακές καταστάσεις».

Πληροφορίες: «Οι γιατροί της CIA-παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αμερικανούς ψυχιάτρους», του Colin A. Ross, μετάφραση: Αριάδνη Αλαβάνου, εκδ. Λιβάνη.