10 πράγματα που (ίσως) δεν γνωρίζατε για τη Sade

sade
ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Τριάντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του ντεμπούτου της, “Diamond Life”, ας θυμηθούμε μερικές πληροφορίες για αυτή τη μαγευτική τραγουδίστρια

1. H Sade γεννήθηκε στη Νιγηρία, από Βρετανή μητέρα και Νιγηριανό πατέρα.  Το πραγματικό της όνομα είναι Helen Folasade Adu, και το όνομα που έγινε γνωστή είναι μια μικρότερη εκδοχή του μεσαίου της ονόματος.

2. Αρχικά δεν ενδιαφερόταν να γίνει τραγουδίστρια, αλλά να ασχοληθεί με τη μόδα, και έτσι σπούδασε στο St Martin’s School of Art στο Λονδίνο.  Δύο συμφοιτητές της που είχαν group, της ζήτησαν να τους βοηθήσει με τα φωνητικά. Η ίδια ήταν αρκετά ντροπαλή, αλλά με τον καιρό έμαθε να πιστεύει στον εαυτό της. Τα πρώτα βήματα της στο τραγούδι ήταν με το κάνει τα φωνητικά σε ένα funk group, τους Pride. Κάποια από τα μέλη αυτής της μπάντας, έγιναν αργότερα τα μέλη των Sade.

3. Είναι μία από τις πιο μυστηριώδεις περσόνες της μουσικής, κρατώντας την προσωπική της ζωή αυστηρά για αυτήν. Σπάνια δίνει συνεντεύξεις, ενώ όπως η ίδια δηλώνει, με το να εμφανίζεται στην τηλεόραση ή το ραδιόφωνο γίνεται εργαλείο της βιομηχανίας, και αυτή το μόνο που θέλει είναι να μπορεί να δίνει συναυλίες με το συγκρότημα της.

4. Είναι η πιο επιτυχημένη solo καλλιτέχνης στην ιστορία της Βρετανικής μουσικής,  έχοντας πουλήσει πάνω από 110 εκατομμύρια αντίτυπα των δίσκων της.

5. Έχει απορρίψει άπειρες προτάσεις για συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες. Το 2011 όμως ο Jay-Z κατάφερε να την πείσει, κάνοντας ένα remix της επιτυχίας της “Moon and The Sky”.

6. Μία από τις μεγαλύτερες της επιτυχίες, το “Smooth Operator” έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές ταινίες, όπως το “Fun With Dick&Jane” , ενώ άλλα τραγούδια της έχουν χρησιμοποιηθεί σε ταινίες όπως το “Philadeplhia”, η “Ανήθικη Πρόταση”, και τη σειρά “Sex and the City”.

7. Το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο το έκανε μαζί με τον David Bowie, στην ταινία “Absolute Beginners”, μια μεταφορά του μυθιστορήματος του Colin MacIness. Ερμήνευσε και το κομμάτι “Killer Blow” για το soundtrack.

8. Το “Smooth Operator”, βρισκόταν στο ντεμπούτο της album, “Diamond Life”, αναφέρεται σε έναν άντρα της υψηλής κοινωνίας που ζει μέσα στην πολυτέλεια, αλλά δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τα αισθήματα των γυναικών της ζωής του.

9. Έχει παρασημοφορηθεί από τη Βρετανική Κυβέρνηση, για το έργο της στις τέχνες. Το παράσημο της, της το έδωσε ο Πρίγκιπας Κάρολος, και αυτή το αφιέρωσε με τη σειρά της, σε όλες τις μαύρες γυναίκες της Βρετανίας.

10.  Ζει στην Βρετανική εξοχή, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς δεν θέλει να απασχολεί με τίποτα τον Τύπο για τη ζωή της. Έχει μία κόρη από τον γάμο της με τον σκηνοθέτη Carlos Pliego.

Ροζίνα Αράπη