Bob Marley: ένα μιούζικαλ διερευνά το μύθο του

bob-marley-fotografia-mpomp-marlei
ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Ένα μιούζικαλ για το θρύλο της ρέγκε Bob Marley (Mπομπ Μάρλεϊ) θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Center Stage της Βαλτιμόρης, το 2015.

Αφού λύθηκε ο γόρδιος δεσμός των πνευματικών δικαιωμάτων που εμπόδιζε την πραγματοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου του σκηνοθέτη Kwame Kwei-Armah, η παράσταση-μια συμπαραγωγή ανάμεσα στο Center Stage και το Public Theater της Νέας Υόρκης-θα ξεδιπλώσει μια από τις πιο σκοτεινές και συνάμα δημιουργικές περιόδους του σπουδαίου μουσικού.

Οι μεγάλες επιτυχίες του Μarley, αναμφίβολα θα έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά ο Kwei-Armah δεν στοχεύει σε ένα ακόμη μιούζικαλ-τζούκμποξ, ούτε σε κάποιο τυπικό βιογραφικό πορτρέτο. Επιλέγει να εστιάσει στην περίοδο από το 1975-1978, δίνοντας έμφαση στην απόπειρα δολοφονίας του μουσικού τον Δεκέμβριο του 1976, σε μια συναυλία στη Τζαμάικα και στην ακόλουθη «αυτοεξορία» του καλλιτέχνη στο Λονδίνο, όταν δηλαδή ηχογράφησε τα  άλμπουμ του «Exodus» και «Kaya».

Πάνω από είκοσι τραγούδια του Bob Marlely θα περιλαμβάνονται στο πολυαναμενόμενο μιούζικαλ. Ωστόσο, ο σκηνοθέτης υποστηρίζει σε συνεντεύξεις του πως δεν θα επαναπαυτεί στις «ευκολίες» που του παρέχει αυτή η εκπληκτική μουσική παρακαταθήκη αλλά θα παρουσιάσει επί σκηνής μια ολοκληρωμένη έρευνα για τον Marley. Παραμένει ανοιχτό ζήτημα η επιλογή του κατάλληλου πρωταγωνιστή. «Οποιοσδήποτε αναλάβει να ενσαρκώσει αυτό το είδωλο δεν χρειάζεται να του μοιάζει.

Αλλά θα πρέπει να είναι ικανός να δημιουργήσει-όπως ο Μarley- μια φυσική, πνευματική και σεξουαλική ενέργεια που να σε σαγηνεύει», υποστηρίζει ο Kwame Kwei-Armah. Ο βρετανός θεατρικός, συγγραφέας, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Center Stage, θυμάται επίσης πως δεν είχε υποκύψει άμεσα στη γοητεία της μουσικής του Marley για…οικογενειακούς λόγους: «η μεγαλύτερη αδελφή μου από τον πρώτο γάμο του πατέρα μου, ήρθε να μείνει μαζί μας στο Λονδίνο, όταν αυτή ήταν 16 και εγώ 12. Είχα μια νεαρή, ενοχλητική αδελφή.

Αγαπούσε τον Bob Marley, οπότε κι εγώ αρνιόμουν να ακούσω τα τραγούδια του. Όμως σε ηλικία 20 ετών, άρχισα να ακούω τη δουλειά του, τα λόγια και τις μελωδίες του. Απλά μου έκοβε την ανάσα. Ένιωθα ότι άρθρωνε τις πιο μύχιες σκέψεις μου». Η παράσταση είναι προγραμματισμένη να φιλοξενηθεί στο Center Stage της Βαλτιμόρης, από τις 6 Μαϊου-14 Ιουνίου 2015.

Μάνια Στάικου