Καταπολεμήστε το jet lag

katapolemiste-to-jet-lag

ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Φεύγετε φρέσκοι και ευδιάθετοι από το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας και φθάνετε στη Νέα Υόρκη κατάκοποι, νυσταγμένοι και αποπροσανατολισμένοι. Για την κατάστασή σας ευθύνεται το λεγόμενο jet lag που αποσυντονίζει τους βιορυθμούς σας και «ξεκουρδίζει» το βιολογικό σας ρολόι. Μάθετε πως αντιμετωπίζεται.

Φεύγετε φρέσκοι και ευδιάθετοι από το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας και φθάνετε στη Νέα Υόρκη κατάκοποι, νυσταγμένοι και αποπροσανατολισμένοι. Για την κατάστασή σας ευθύνεται το λεγόμενο jet lag που αποσυντονίζει τους βιορυθμούς σας και «ξεκουρδίζει» το βιολογικό σας ρολόι. Μάθετε πως αντιμετωπίζεται.

Οι υπερατλαντικές πτήσεις μπορεί να είναι συναρπαστικές καθώς μέσα σε μερικές ώρες σας μεταφέρουν στην άλλη άκρη του κόσμου, όμως συνοδεύονται από το βασανιστικό jet lag που σας αποσυντονίζει και σας κάνει να χάνετε την αίσθηση του χρόνου τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες της άφιξής σας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι απλοί και εύκολοι τρόποι για να μειώσετε ή να καταπολεμήσετε εντελώς το jet lag.

Προετοιμαστείτε από πριν

Περίπου 4-5 μέρες πριν από το ταξίδι σας, αρχίστε να λειτουργείτε σε ώρες διαφορετικές από τις συνηθισμένες σας. Αν π.χ. ταξιδεύετε προς την Αμερική, όπου οι διαφορές της ώρας είναι μεγάλες (όταν εδώ είναι ημέρα εκεί είναι νύχτα και το αντίστροφο), προσπαθήστε να μένετε όσο το δυνατόν πιο αργά ξύπνιοι μερικές ημέρες πριν. Βέβαια, οι τουλάχιστον 7-8 ώρες διαφοράς ώρας, δύσκολα θα καλυφθούν με αυτή την τακτική, όμως ο οργανισμός σας θα αρχίσει σταδιακά να συνηθίζει να λειτουργεί σε άλλες ώρες.

Η σωστή διατροφή στο ταξίδι

Η διατροφή σας στο αεροπλάνο παίζει πολύ βασικό ρόλο στην αύξηση ή τη μείωση του jet lag. Το προηγούμενο βράδυ του ταξιδιού σας, προτιμήστε να φάτε ελαφρά, π.χ. ένα sandwich και μια σαλάτα ή μια ελαφριά σούπα. Στο ταξίδι, καταναλώστε ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεϊνες που ανεβάζουν τα αμινοξέα και κρατούν το σώμα σε εγρήγορση. Οι πρωτεϊνες βρίσκονται στο κρέας και στα παράγωγά του, οπότε καταναλώστε άφοβα αυγά, λουκάνικα, ζαμπόν ή μπέικον. Αν πάρετε και βραδινό μέσα στο αεροπλάνο, φροντίστε να είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες που διεγείρουν την έκκριση μελατονίνης, της ουσίας που βοηθά στον ύπνο. Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες είναι τα ζυμαρικά, οι πατάτες και τα γλυκά που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε βαθιά. Τηρήστε ακριβώς το ίδιο διατροφικό πρόγραμμα και την ημέρα του ταξιδιού της επιστροφής σας.

Μόλις φθάσετε

Μπορεί να ξεκινήσατε από την Αθήνα πρωί και να φθάνετε στη Νέα Υόρκη ή αλλού και πάλι πρωί. Μια μαγική συνταγή, όσο κουρασμένοι και αν είστε, είναι να ακολουθήσετε τους ρυθμούς της πόλης. Μπορεί να κλείνουν τα βλέφαρά σας, όμως μετά από ένα αναζωογονητικό μπάνιο στο ξενοδοχείο σας, βγείτε έξω στο φυσικό φως και προσπαθήστε να επισκεφθείτε κάποια αξιοθέατα. Παρατείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο την… αποχή σας από το κρεβάτι και φροντίστε να πάτε για ύπνο αργά το απόγευμα ή- αν είναι εφικτό-το βράδυ. Μόνο έτσι θα μπορέσετε γρήγορα να προσαρμοστείτε στους βιορυθμούς της πόλης που επισκέπτεσθε.