Τα 9 οφέλη ενός υδατάνθρακα

udatanthrakas
ΠΕΜΠΤΗ, 04 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Μπορεί οι υδατάνθρακες να θεωρούνται το κακό παιδί μιας δίαιτας, αλλά για κάποιο λόγο υπάρχουν στον κόσμο και η κατανάλωσή τους με μέτρο, δεν κάνει κακό, αλλά αντιθέτως συμβάλει και στη διατήρηση της καλής υγείας.

Όλα τα πράγματα θέλουν το μέτρο τους και οι υπερβολές δεν κάνουν ποτέ καλό, σε κανένα τομέα, ακόμα και αν αφορούν κάτι υγιεινό.
Για να πειστείτε λοιπόν και να μην αποκλείσετε τυφλά τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας, ακολουθούν 9 λόγοι που εξηγούν τα ευεργετικά τους οφέλη, ακόμα και αν δεν το φανταζόσασταν ποτέ.

1. Ενισχυμένη ενέργεια
Εάν πάσχετε από χρόνια κόπωση ή απλά διανύετε μια περίοδο που η ενέργειά σας δεν είναι στα υψηλότερα επίπεδα, τότε ένα σνακ υδατανθράκων το απόγευμα, θα σας κάνει καλό. Οι υδατάνθρακες άλλωστε, είναι η κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού, γι’ αυτό αν νιώθετε κουρασμένοι, τότε μια μπάρα δημητριακών ή ένα πιάτο με βρώμη είναι αυτό που μάλλον χρειάζεστε. Επιλέγετε ιδανικά ολική άλεση και για ακόμα περισσότερη ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας, συνδυάζετε με λίγη πρωτεΐνη.

2. Φυτικές ίνες
Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο χαμηλής πρόσληψης των τόσο πολύτιμων φυτικών ινών, δεδομένου του σύγχρονου τρόπου ζωής και διατροφής. Οι φυτικές ίνες όμως δεν είναι κάτι που θέλετε να παραλείψετε από τη διατροφή σας και οι υδατάνθρακες είναι μια πολύ καλή πηγή αυτών. Μην ξεχνάτε πως τα όσπρια ανήκουν στην οικογένεια των υδατανθράκων και είναι από τις πλουσιότερες πηγές φυτικών ινών.

3. Καλύτερη απόδοση
Αθλητές που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, έκαναν παράπονα για χαμηλά επίπεδα ενέργειας και μειωμένη απόδοση κατά την προπόνηση. Όταν όμως άρχισαν να καταναλώνουν μέτριες ποσότητες υδατανθράκων πριν από κάθε προπόνηση, παρατήρησαν σημαντική πρόοδο στην απόδοση και τις επιδόσεις τους. Εφαρμόστε κι εσείς την ίδια τακτική και πριν από κάθε επίσκεψή σας στο γυμναστήριο ή πριν βγείτε για ποδήλατο, καταναλώστε ένα μπολ δημητριακά με λίγο γάλα και θα έχετε την ενέργεια που χρειάζεστε.

4. Πιο κοφτερό μυαλό
Η πρωταρχική πηγή ενέργεια του εγκεφάλου είναι οι υδατάνθρακες. Αυτή και μόνο η πληροφορία θα πρέπει να σας κάνει να διατηρήσετε τους υδατάνθρακες στη διατροφή σας, καθώς όσοι ακολουθούν δίαιτες με χαμηλά ποσοστά σε υδατάνθρακες, συχνά παραπονιούνται για προβλήματα μνήμης και γνωστικών λειτουργιών. Οι έρευνες δείχνουν πως οι υδατάνθρακες βοηθούν το μυαλό σας και τη συγκέντρωσή σας, αρκεί να επιμένετε σε τροφές ολικής άλεσης και όσο το δυνατό λιγότερο επεξεργασμένες επιλογές.

5. Ενίσχυση του μαγνησίου
Ένα από τα θρεπτικά στοιχεία, του οποίου η έλλειψη είναι η συνηθέστερη, είναι το μαγνήσιο. Πολύς είναι ο κόσμος που πάσχει από έλλειψη μαγνησίου και δεν το γνωρίζει καν, ενώ το μεταλλικό αυτό στοιχείο το λαμβάνουμε από τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Τρώτε λοιπόν τα δημητριακά σας κάθε πρωί, ολικής άλεσης κατά προτίμηση και θα έχετε καλύψει μέρος των αναγκών σας σε μαγνήσιο, πέραν όλων των άλλων στοιχείων που προσφέρει η ολική άλεση.

6. Ποικιλία στις επιλογές κατανάλωσης
Τηγανητό ρύζι, βραστές πατάτες και al dente ζυμαρικά είναι μερικοί μονάχα τρόποι με τους οποίους μπορείτε να φάτε τους υδατάνθρακες που σας αντιστοιχούν. Οι επιλογές είναι πολλές και οι συνδυασμοί ακόμα περισσότεροι αρκεί να θυμάστε να διατηρείτε πάντα το μέτρο, και όσον αφορά τις συνολικές ποσότητες και όσον αφορά τα λιπαρά σε ένα πιάτο το οποίο βασίζεται κυρίως στους υδατάνθρακες. Η τήρηση του μέτρου άλλωστε αφορά πάντα το κάθε τι.

7. Καλύτερος ύπνος
Εάν κάνετε ανήσυχο ύπνο ή ταλαιπωρήστε από αϋπνίες και δεν έχετε δει αποτέλεσμα με ό,τι και αν έχετε δοκιμάσει, ίσως μερικά κράκερ πριν πέσετε για ύπνο σας βοηθήσουν. Ίσως υπάρχει  μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης υδατάνθρακα και του καλού ύπνου, σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, καθώς οι υδατάνθρακες βοηθούν στην απελευθέρωση της σεροτονίνης, που είναι η ορμόνη που μας προκαλεί τη νύστα.

8. Οικονομική επιλογή
Τα μακαρόνια, το ρύζι και οι πατάτες είναι σαφώς οικονομικότερες λύσεις από το κρέας. Εάν κάνετε οικονομία, αυτές είναι καλές επιλογές για να διατηρήσετε τα έξοδά σας σε χαμηλά επίπεδα, αρκεί να μην υπερβάλλετε στις ποσότητες και να θυμάστε να τρώτε από όλες τις διατροφικές ομάδες. Τέλος, να θυμάστε να επιλέγετε τα προϊόντα ολικής άλεσης και να αποφεύγετε τις προμαγειρεμένες επιλογές που είναι γεμάτες λιπαρά και συντηρητικά.

9. Αγαπημένη γεύση
Ο λόγος που κάνει τους υδατάνθρακες τόσο αμαρτωλούς και απαγορευμένους είναι απλά η τόσο ωραία γεύση τους. Υπάρχει λόγος άλλωστε που όταν είμαστε στενοχωρημένοι αποζητούμε διακαώς λίγη σοκολάτα ή ολόκληρη την ημερήσια παραγωγή του φούρνου της γειτονιάς. Οι υδατάνθρακες έχουν γλυκιά γεύση, χορταίνουν και «ζεσταίνουν» τα μέσα μας, γι’ αυτό και όταν όλα πάνε στραβά, το μόνο που μπορεί να τα κάνει να μοιάζουν πιο όμορφα είναι ένα ζουμερό κέϊκ σοκολάτας.