Ένας αιώνας ελληνικό σινεμά στα χέρια μας

melina
ΤΕΤΑΡΤΗ, 03 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

«Ένας χρόνος; Αλήθεια; Μια ολόκληρη ζωή...» έλεγε ο Φιλοποίμην Φίνος το 1939 στην πρώτη ελληνική ομιλούσα ταινία «Το τραγούδι του χωρισμού».

Και τα χρόνια πέρασαν. Πολλά χρόνια. Εκατό ολόκληρα χρόνια. Και ο ελληνικός κινηματογράφος έζησε στιγμές δόξας, αδιαφορίας, απαξίωσης και αναγέννησης.

Όλα αυτά θα τα δούμε να ξαναπαιρνούν μπροστά από τα μάτια μας στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που φέτος τιμά και γιορτάζει τα 100 χρόνια ελληνικού κινηματογράφου και καλεί το κοινό να συμμετάσχει ενεργά σε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα.

Ένα αφιέρωμα που ξεκινά με μία λίστα από συνολικά 200 ταινίες. Με αφετηρία χρονολογικά την Γκόλφω του Κώστα Μπαχατόρη (1914) και τελευταία προσθήκη το μικρό ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη (2014), θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του οργανισμού την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου όλη η λίστα και οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν τις ταινίες που αγάπησαν και επιθυμούν να ξαναδούν στη μεγάλη οθόνη.

Τα φιλμ που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους του κοινού θα προβληθούν στο επετειακό αφιέρωμα του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Τα πρώτα βήματα του βωβού σινεμά, οι πρώτες ομιλούσες ταινίες, σημαντικοί σκηνοθέτες, αγαπημένοι πρωταγωνιστές, διακρίσεις, τάσεις και ρεύματα. Το ελληνικό σινεμά αλλάζει, εξελίσσεται, αποτυπώνει τις αλλαγές της ίδιας της χώρας και των ανθρώπων της.

Κεντρίζει το διεθνές ενδιαφέρον και ταξιδεύει στα μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού. Επιβραβεύεται και επιστρέφει με τις «βαλίτσες» του γεμάτες διακρίσεις και βραβεία, που τα έχει κερδίσει δικαιωματικά.

Πριν το αφιέρωμα λοιπόν που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο, το φεστιβάλ που διεξάγεται από τις 31 Οκτωβρίου ως τις 9 Νοεμβρίου, δίνει τη σκυτάλη σε μας, στους θεατές να ψηφίσουμε ταινίες που μας σημάδεψαν ή που δεν είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ποτέ μέχρι σήμερα.