Τα 10 πιο χαρακτηριστικά πιάτα της μεξικάνικης κουζίνας

mexican-food-meksikaniko
ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Επειδή πιο πιθανό είναι να… γευτείτε το Μεξικό παρά να το επισκεφτείτε, σας ετοιμάσαμε μια λίστα με παραδοσιακά πιάτα του που αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μεξικάνικο εστιατόριο.

Κάποια σίγουρα τα έχετε ήδη ακούσει ή δοκιμάσει ήδη, ενώ κάποια άλλα μάλλον ετοιμάζονται να μπουν στη λίστα με τα μεξικάνικα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε σύντομα. Δείτε τα χαρακτηριστικά τους και διαλέξτε αυτό που σας ταιριάζει, προκειμένου να έρθετε πιο κοντά στο Μεξικό και την κουζίνα του.

Burrito
Το μεξικάνικο… σουβλάκι που κάνει θραύση ανά τον κόσμο, στο Μεξικό αποτελεί το παραδοσιακό πιάτο της πόλης Ciudad Juárez. Το αυθεντικό burrito είναι μικρό και λεπτό με ένα ή δύο συστατικά στη γέμιση της τυλιγμένης τορτίγιας, τα οποία είναι συνήθως κρέας ή ψάρι, πατάτες, ρύζι φασόλια, τυρί asadero (μεξικάνικο τυρί) και chile relleno (γεμιστή πιπεριά). Το burrito αποτελεί για πολλούς το ιδανικό… πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, κυρίως στο βόρειο μέρος της χώρας, όπου είναι και πιο δημοφιλές.

Chilaquiles
Αυτό το παραδοσιακό πρωινό περιλαμβάνει ελαφρώς ψημένες tortillas καλαμποκιού, κομμένες στα τέσσερα με τόπινγκ από πράσινη ή κόκκινη σάλτσα (με την κόκκινη να είναι πιο καυτερή). Στον κορυφή προστίθενται επίσης τηγανητά αβγά ή ομελέτα και κοτόπουλο, όπως επίσης τυρί και κρέμα. Το πιάτο αυτό συνήθως σερβίρεται με λίγα frijoles, δηλαδή ξανατηγανισμένα φασόλια. Όχι ακριβώς το πρωινό που είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα…

Pozole
Σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους, αυτή η… προϊστορική σούπα χρησιμοποιούνταν σε τελετουργικές θυσίες στα αρχαία χρόνια. Σήμερα, όμως, είναι απλώς ένα πολύ απολαυστικό πιάτο σε διάφορες βερσιόν με κοτόπουλο, χοιρινό ή λαχανικά και φτιάχνεται με πολέντα και πλήθος βοτάνων και μπαχαρικών, τα οποία παραδοσιακά σιγοβράζονται για ώρες. Όταν είναι έτοιμο να σερβιριστεί, συνήθως το γαρνίρουν με λίγο κρεμμύδι, τσίλι, ραπανάκι και μαρούλι.

Cochinita Pibil
Πρόκειται για ένα πολύ γευστικό πιάτο με χοιρινό και πορτοκάλι, το οποίο σερβίρεται με σάλτσα από κρεμμύδι τουρσί και πιπεριά jalapeno. Η αυθεντική συνταγή αυτού του κλασσικού πιάτου από την Yucatán περιλαμβάνει το μαρινάρισμα του χοιρινού σε χυμό πορτοκαλιού και το τύλιγμά του σε φύλλο μπανάνας για το ψήσιμο.

Tacos al pastor
Άλλο ένα ιστορικό πιάτο και μια από τις πιο διάσημες βερσιόν τάκος, με ρίζες πίσω στις δεκαετίες του ’20 και του ’30 και την άφιξη μεταναστών από τη Λιβύη και τη Συρία στο Μεξικό. Η ονομασία του σημαίνει «σε στυλ βοσκού» και φτιάχνεται με λεπτά κομμάτια χοιρινού που έχουν ψηθεί σε σούβλα (α λα γύρος) και στη συνέχεια τοποθετούνται σε tortilla καλαμποκιού, ενώ σερβίρονται με κρεμμύδια, φύλλα κόλιαντρου και ανανά.

wikipedia.com
Tostadas
Στο Μεξικό, τις μπαγιάτικες tortillas τις τηγανίζουν σε λάδι μέχρι να ξαναπάρουν το χρυσαφένιο χρώμα τους και να ξαναγίνουν τραγανιστές. Μόλις τελειώσουν με το τηγάνισμα, τις σερβίρουν μόνες τους ή πολλές μαζί σε μια στοίβα, με διάφορες γαρνιτούρες, οι οποίες περιλαμβάνουν και πάλι τα frijoles, τυρί, θαλασσινά, κρέας και ceviche (ωμό ψάρι με lime και πιπεριές).

Elote
Εν προκειμένω ο τίτλος του street food του ταιριάζει άψογα, αφού το elote πωλείται πολύ στο δρόμο σαν σνακ στο χέρι και ουσιαστικά είναι καλαμπόκι σε ξυλάκι ή σε κυπελάκια. Το καλαμπόκι βράζεται και προστίθεται σε αυτό αλάτι, σκόνη τσίλι, lime, βούτυρο, μαγιονέζα, ξινόκρεμα…

Mole
Το πιάτο αυτό υπάρχει σε πολλές διαφορετικές γεύσεις και βερσιόν, αναλόγως με το πού στο Μεξικό θα το φάει κάποιος. Είναι αρκετά δύσκολο στην προετοιμασία του και περιέχει ένα μείγμα από περισσότερα από 20 συστατικά που ποικίλλουν από τσίλι μέχρι… σοκολάτα. Το πιο γνωστό mole είναι μάλλον το mole poblano, με μια ξεθωριασμένη κόκκινη σάλτσα που σερβίρεται πάνω σε γαλοπούλα ή κοτόπουλο και έχει γεύση πολύ κοντινή στη γνωστή μας barbeque sauce.

Enchiladas
Οι enchiladas έχουν τις ρίζες τους στην εποχή των… Μάγια, όταν στο Μεξικό έτρωγαν tortillas καλαμποκιού τυλιγμένες σε μικρά ψάρια. Στις μέρες μας, οι tortillas από καλαμπόκι ή αλεύρι γεμίζονται με θαλασσινά, φασόλια, λαχανικά, κρέας, τυρί ή όλα τα παραπάνω μαζί και μετατρέπονται σε enchiladas όταν τους περιχύνουν σάλτσα τσίλι, φτιάχνοντας το τέλειο μεξικάνικο πρωινό.

Guacamole
Μια από τις πιο δημοφιλείς γεύσεις στο Μεξικό, η οποία μετρά αρκετά χρόνια προς τα πίσω μέχρι την εποχή των Αζτέκων. Ουσιαστικά πρόκειται για ντιπ κι όχι για πιάτο, το οποίο χρησιμοποιείται και στις σαλάτες και φτιάχνεται από λιωμένα αβοκάντο, κρεμμύδια, ντομάτες, χυμό λεμονιού, πιπεριές τσίλι και μερικές φορές μία ή δύο σκελίδες σκόρδο. Το guacamole τρώγεται συνήθως με τσιπ από tortillas ή χρησιμοποιείται σαν συνοδευτικό πιάτο.

Και μετά απ'  όλ' αυτά, μια μαργαρίτα είναι ό,τι πρέπει!