5 συνεργασίες που με απογοήτευσαν (πάρα πολύ)

de-niro
ΤΡΙΤΗ, 09 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Al Pacino – Robert DeNiro. Πώς αυτοί οι δύο ηθοποιοί θα μπορούσαν ποτέ να θεωρηθούν ως αποτυχημένο κινηματογραφικό δίδυμο; Κι όμως….

Για το «Νονό» κανείς δε μπορεί να πει το παραμικρό. Εξάλλου, τα ιερά και τα όσια της 7ης τέχνης, δε μπορούμε να τα αγγίζουμε. Robert De Niro και Al Pacino (από τις αδυναμίες μου, ίσως η μεγαλύτερη) στα καλύτερά τους. Τότε που έγραφαν ιστορία με τις ερμηνείες τους.

Τα χρόνια πέρασαν και το 1995 ήρθε το Heat. Μία εξαιρετική ταινία του Michael Mann με τους οσκαρικούς πρωταγωνιστές σε ώριμες ερμηνείες.

Γιατί όμως δεν έμειναν εκεί; Κάποια πράγματα πρέπει να σταματούν στο αποκορύφωμά τους. Γιατί ο μόνος δρόμος μετά είναι η κατρακύλα. Όπερ και εγένετο: 2008 Ου φονεύσεις (Righteous Kill ο original τίτλος).

Οι Al Pacino και Robert De Niro είναι ντετέκτιβ - που αλλού; - στη Νέα Υόρκη. Ίσως φταίει το σενάριο του Russell Gewirtz, ίσως ο 50 Cent ή ο Donnie Walberg (από τους New Kids on the Block) που συμμετείχαν επίσης στην ταινία, ίσως πάλι να ήταν η θεωρία του…ξαναζεσταμένου φαγητού. Μία από τα ίδια, πολύ καθυστερημένα και δύο (δυστυχώς) …Serpico σε περιπέτειες.

Μπορούσα να ζήσω και χωρίς αυτό. Extra info: οι δυο τους έχουν εμφανιστεί και άλλες φορές μαζί. Στα ντοκιμαντέρ: America at the movies (1976), I Knew It Was You: Rediscovering John Cazale (2009) και Casting by 2012 ενώ εκκρεμεί και η ταινία The Irishman. Τρίτη συνεργασία ίσως;

Samuel L. Jackson και John Travolta. Ποιος δε θυμάται το Pulp Fiction του 1994 με τον Quentin Tarantino να «επιβάλλει» τη δική του σχολή ακόμα και στις σκληροπυρηνικές και γκλάμουρ Κάννες (κέρδισε το χρυσό Φοίνικα τότε και ένα Oscar σεναρίου, συν 6 ακόμα υποψηφιότητες).

Rico Torres

Το δίδυμο των hitmen συγκλονιστικό. Mία δεκαετία αργότερα όμως, το Basic (2003) του John McTiernan, που ελάχιστοι θυμούνται άλλαξε τις ισορροπίες. Κακή επιλογή και αυτό το reunion. Ευτυχώς δύο δεκαετίες μετά την πρώτη συνεργασία, ο εγκέφαλος έχει συγκρατήσει μόνο το Pulp Fiction.

Και μάλλον ο Travolta δε μαθαίνει από τα λάθη του. Και αυτό που έκανε με τον Samuel L. Jackson, το επανέλαβε με την ίδια αποτυχία και με την Uma Thurman. Έτσι, τους είδαμε στο Be Cool το 2005 να πρωταγωνιστούν σε μία κωμωδία, που απέσπασε κακές κριτικές, όχι άδικα.

Το ρίχνω το επίπεδο, αλλά όταν το 2005 ο Vince Vaughn συνεργάστηκε με τον Owen Wilson για την κωμωδία Wedding Crashers (Γαμο-μπελάδες κατά το ελληνικότερο) όλοι ενθουσιάστηκαν με τη χημεία μεταξύ τους.

Δυστυχώς, αυτοί πίστεψαν υπερ του δέοντος σε αυτή τη χημεία και το 2013 επανήλθαν με το The internship (Οι καταφερτζήδες, σε πολύ άθλια ελληνική μετάφραση). Η ταινία απέσπασε κακές κριτικές και πολύ κακές εισπράξεις.

Αυτοί που το έμαθαν το μάθημά τους είναι οι Meryl Streep και Jack Nicholson. Το 1986 πρωταγωνίστησαν στην κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος της Nora Ephron Heartburn.

H ταινία δεν πήγε άσχημα για την εποχή της. Όμως, μέχρι να βγει στις αίθουσες, τον Ιούνιο του 1986, οι Streep και Nicholson είχαν ήδη ξαναπρωταγωνιστήσει στο Ξένοι στην ίδια πόλη (Ironweed) του Héctor Babenco, μία κινηματογραφική μεταφορά του έργου του William Kennedy.

Η ταινία βγήκε στο σινεμά το Δεκέμβρη του 1987 και παρά τις δύο υποψηφιότητες του πρωταγωνιστικού διδύμου για Oscar, η ταινία δεν άρεσε καθόλου στο κοινό. Την απαρνήθηκε και κάπως έτσι έκανε το μέτριο Heartburn να φαντάζει μαγικό.

Οι Streep και Nicholson το πήραν το μάθημά τους και δεν ξανασυνεργάστηκαν ποτέ.  Μήπως έφτασε η ώρα να το ξαναπροσπαθήσουν όμως ή μήπως η ιδέα αυτή είναι παρακινδυνευμένη;

Σόφη Ζιώγου
[email protected]