Όταν η τέχνη του μακιγιάζ κάνει θαύματα

fly
ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Ναι, χρειάζεται ένας καλός σκηνοθέτης. Και ένα καλό κείμενο. Και φυσικά ένα υπέροχο καστ ηθοποιών. Αλλά για να γίνει μία σωστή ταινία τρόμου (ή sci-fi) επιβάλλεται ένας μακιγιέρ που κάνει θαύματα.

Οι περισσότεροι έχουν βραβευτεί γιατί κατάφεραν να κάνουν τα τέρατά τους αξεπέραστα. Το empireonline.com συγκέντρωσε τις καλύτερες στιγμές στην καρέκλα του μακιγιάζ.

Ο μοναδικός Jeff Golfblum χρειάστηκε να περάσει 5 ώρες στο μακιγιάζ ώσπου ο Chris Walas να τον μεταμορφώσει στην πιο διάσημη κινηματογαφική «Μύγα» το 1986.

Στον «Άνθρωπο ελέφαντα» του 1980 ο John Hurt ήταν εκπληκτικός. Σε αυτό φυσικά βοήθησε και ο make-up artist Christopher Tucker, που τον «έφτιαχνε» για 7 ολόκληρες ώρες.

Ο Johnny Depp ως «Ψαλιδοχέρης» το 1990 κατέκτησε το Χόλιγουντ. Η μεταμόρφωσή του από τους Stan Winston και Ve Neill κράτησε ωστόσο μόλις 1,5 ώρα.

Την ίδια ακριβώς ώρα χρειάστηκε και το 2013 ο Joel Harlow για να μεταμορφώσει τον Johnny Depp σε «Lone ranger» αυτή τη φορά.

Και μπορεί η τεχνολογία να κάνει υπέροχη δουλειά πλέον αλλά το 1968 στον πρώτο «Πλανήτη των Πιθήκων» ο John Chambers χρειαζόταν από 3,5 ως 5 ώρες για να κάνει την Kim Hunter να μοιάζει σαν τη Zira. Η επιβράβευσή του ήταν ένα Oscar.

Ένας από τους πρωτοπόρους του είδους, ήταν ο ηθοποιός Lon Chaney Sr., ο οποίος επιμελούνταν ο ίδιος το μακιγιάζ και τις μεταμορφώσεις του. Έτσι έκατσε στην καρέκλα …του επί 2,5 ώρες για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα στο «Φάντασμα της Όπερας» του 1925.

Για το σκοτεινό παραμύθι του Guillermo Del Toro, τον «Λαβύρινθο του Πάνα» του 2006, ο Arjen Tuiten έκανε θεαματική δουλειά. Απόδειξη η εκπληκτική μεταμόρφωση του Doug Jones, που χρειάστηκε 5 ώρες για να γίνει.

Η ηθοποιός Linda Blair ήταν μόλις 14 ετών όταν πρωταγωνίστησε στον «Εξορκιστή» το 1973. Για την καταλυτική σκηνή του εξορκισμού χρειάστηκε να καθίσει στο μακιγιάζ μέχρι και 4 ώρες ώστε ο πρωτοπόρος Dick Smith να κάνει τα δικά του θαύματα.

Όλοι τρομάξαμε με το κλασικό «Εφιάλτη στο δρόμο με τις λεύκες» το 1984. Η cult ταινία άλλαξε τα δεδομένα του τρόμου και υπεύθυνος είναι ο David B. Miller, που έπειτα από δουλειά 3-6 ωρών μεταμόρφωσε τον Robert Englund στον πασίγνωστο serial killer Fred Krueger.

Η συγκλονιστική μεταμόρφωση του Jean Marais σε τέρας στην ταινία «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» του (1946) δεν ήταν εύκολη υπόθεση αλλά ο make-up artist Jean Marais τα κατάφερε υπέροχα, έπειτα από 5 ώρες.

To να γίνει η Jennifer Lawrence …μπλε δεν ήταν απλό. Οι απαιτήσεις στο «X-Men: first class» του 2011 ήταν πολλές αλλά η Frances Hannon και η ομάδα της κατάφεραν να δημιουργήσουν το γοητευτικότατο τέρας σε 8 ώρες.

Αυτό το όνομα που πρέπει όλοι να θυμόμαστε όμως είναι εκείνο του Jack Pierce. Ο άνθρωπος αυτός είναι υπέυθυνος για το μακιγιάζ του «Λυκανθρώπου» (1941), του  Φρανκεστάιν στην ταινία «Φρανκεστάιν εναντίον Λυκανθρώπου» (1943) , «Η νύφη του Φρανκεστάιν» (1935) και πολλά άλλα αντίστοιχα project. Ο Jack Pierce βραβεύτηκε μία φορά στη ζωή του και αυτό έγινε μόλις το 2003, 46 χρόνια μετά το θάνατό του, από την ένωση «Hollywood Makeup Artist and Hair Stylist Guild Awards». Το πραγματικό του όνομα ήταν Ιανός Πίκουλας και ήταν Έλληνας.