Ο άθλος του «Boyhood»

boyhood
ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

H βραβευμένη με Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας ταινία του Richard Linklater «Boyhood», που στην Ελλάδα κυκλοφορεί με τον τίτλο «Μεγαλώνοντας», είναι ένας ύμνος στην τέχνη της κινηματογράφησης.

Η παράτολμη ιδέα του σκηνοθέτη Richard Linklater πριν πολλά χρόνια ήταν να δημιουργήσει μία ρεαλιστικότατη ταινία που θα έβαζε μπροστά την κάμερα τους ηθοποιούς του – τους ίδιους πάντα- να εξελίσσονται, να μεγαλώνουν. Και όλο αυτό σε πραγματικό χρόνο.

Το εγχείρημα διήρκησε 11 ολόκληρα χρόνια και τεχνικά τουλάχιστον πέτυχε. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν το 2002 και ολοκληρώθηκαν το 2013.

Η ιστορία αφορά στον πιτσιρικά Μέισον που με διάχυτη την αισιοδοξία ως χαρακτήρας, μεγαλώνει ενώ με τα χρόνια παρακολουθούμε και τις εξελίξεις στη χώρα του την Αμερική.

Πρόκειται για μία από τις πιο όμορφες ειπωμένες ιστορίες ενηλικίωσης που γνώρισε ποτέ το σινεμά. Μία ιστορία που μας κάνει να αναπολούμε την παιδική μας ηλικία και να προβληματιζόμαστε με απλότητα, χιούμορ και ευαισθησία για το νόημα της ζωής, τη συντροφικότητα, τον χρόνο που περνάει γρήγορα μέσα από εικόνες, καθημερινότητες, μικρές και μεγάλες στιγμές γεμάτες φυσικότητα, ανθρωπιά, τρυφερότητα, αλήθεια.

Σκηνοθεσία: Richard Linklater, πρωταγωνιστούν: Ellar Coltrane, Patricia Arquette, Ethan Hawke, Tamara Jolaine, Nick Krause, Jordan Howard, Evie Thompson, Sam Dillon. Η ταινία προβάλλεται από την United International Pictures.