«Αντίο» στο λίπος με 7 τρόπους

antio-sto-lipos-me-7-tropous-tropous

ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΜΑΙΟΥ 2011

Υπάρχουν κάποιοι τυχεροί που δεν έχουν ίχνος λίπους στο σώμα τους – τρόπος του λέγειν. Εμείς οι υπόλοιποι όμως, πρέπει να δούμε πώς θα το… κάψουμε (το λίπος πάντα).

Τα παχάκια και η συσσώρευση λίπους γύρω από τη μέση, στα χέρια, την περιφέρεια κ.ο.κ., σίγουρα δεν είναι και το καλύτερό σας και αυτό που σας ενοχλεί περισσότερο είναι ότι δεν πρόκειται να φύγει μια μέρα από μόνο του. Ακόμη, όμως, κι αν δεν θέλετε να ακολουθήσετε τη «ρομποτική» λογική του γυμναστηρίου, υπάρχουν μέθοδοι για να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα και να κάψετε γρήγορα λίπος, διασκεδάζοντας. Δοκιμάστε τους παρακάτω τρόπους και θα δείτε ότι ο μεταβολισμός σας θα «πάρει μπροστά» και το λίπος σταδιακά θα αποτελέσει παρελθόν.

Κάντε πατίνια (και κάψτε 425 θερμίδες σε 30 λεπτά)

Τα πατίνια (αυτά που έχουν τους τροχούς στη σειρά – inline skates), λόγω της κίνησης που κάνουμε με τα πόδια για να πάρουμε ώθηση, καίνε τις περισσότερες θερμίδες και δυναμώνουν τους μυς των μηρών και των γλουτών. Ταυτόχρονα, δυναμώνει και ο κορμός, αφού συμπεριλαμβάνεται στην κίνηση προκειμένου να διατηρήσουμε την ισορροπία μας και το πιο σημαντικό: λαμβάνουμε όλα αυτά τα οφέλη, χωρίς να ασκούμε πίεση στα γόνατα και τις αρθρώσεις μας. Δοκιμάστε το με ένα δυνατό, σταθερό ρυθμό και μην ξεχνάτε τον απαραίτητο εξοπλισμό: προστατευτικό κράνος, επιγονατίδες, προστατευτικά καρπών και αγκώνων κ.λπ. Αυξήστε τα αποτελέσματα: Κάντε εναλλαγές από ενός λεπτού γρήγορο skating σε ένα λεπτό πιο αργό κ.ο.κ.

Ξεκινήστε το τρέξιμο (και κάψτε 374 θερμίδες σε 30 λεπτά)

Αν παρατηρήσετε το σωματότυπο κάποιου που ασχολείται με το τρέξιμο, θα διαπιστώσετε ότι έχει λεπτή σιλουέτα και υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό: οι βασικοί μυς που γυμνάζονται – πόδια, γλουτοί, κορμός – τυχαίνει να είναι αυτοί που καίνε και το περισσότερο λίπος στο σώμα. Για να λάβετε τα μέγιστα από το κάθε τρέξιμό σας, φροντίστε να κουνάτε τα χέρια κοντά στο σώμα σας, μη γέρνετε μπροστά και μην αναπηδάτε πολύ ψηλά. Για να μειώσετε το τράνταγμα, προσγειώστε το πόδι στη μέση της πατούσας και αφήστε το να κυλήσει ως τα δάχτυλα. Αυξήστε τα αποτελέσματα: Προτιμήστε ένα μέρος με ανοδικές και καθοδικές επιφάνειες ή φροντίστε να έχετε εναλλαγές στην ταχύτητα από αργά σε γρήγορα κ.ο.κ.

Θυμηθείτε το σκοινάκι (και κάψτε 340 θερμίδες σε 30 λεπτά)

Αν προσπαθήσετε να ανασύρετε από τη μνήμη σας τις ταινίες του Σιλβέστερ Σταλόνε ως Ρόκυ, θα σας έρθει στο μυαλό η χαρακτηριστική εικόνα, όπου κάνει σκοινάκι περίτεχνα με… 3000 πηδηματάκια το δευτερόλεπτο και σταυρωτές κινήσεις. Είναι αλήθεια, ότι το σκοινάκι αποτελεί το αγαπημένο μέρος της προπόνησης των μποξέρ, αφού βοηθάει στην καύση του λίπους και στην ενδυνάμωση ποδιών και χεριών. Φροντίστε να διατηρείτε τα πόδια σας ελαφρώς ανοιχτά, την πλάτη σας ίσια και προσπαθήστε να κάνετε μικρά πηδηματάκια. Αν δεν έχετε σκοινάκι, μπορείτε να λάβετε τα ίδια οφέλη κάνοντας απλώς την κίνηση. Αυξήστε τα αποτελέσματα: Αλλάζετε συχνά ταχύτητα και στυλ (π.χ. μια με το ένα πόδι, μια με τα δύο ή κάντε σκοινάκι καθώς κάνετε τζόκινγκ κ.λπ).

Παίξτε με το χούλα χουπ (και κάψτε 300 θερμίδες τα 30 λεπτά)

Η Μαρίζα Τομέι και η Μπιγιονσέ το χρησιμοποιούν στη γυμναστική τους, γιατί όχι κι εσείς; Θυμηθείτε, άλλωστε, πόσο διασκεδαστικό ήταν στα νιάτα σας! Φροντίστε να πάρετε μέγεθος ενήλικα κι όχι παιδικό, έτσι ώστε να γυρίζει πιο εύκολα. Θα καταλάβετε ότι έχετε το σωστό μέγεθος, αν φτάνει μέχρι το στήθος σας κρατώντας το όρθιο μπροστά σας. Κατά τ’ άλλα, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε: κινείστε τη μέση έτσι, ώστε να συνεχίσει να γυρίζει και το χούλα χουπ. Για να ξεκινήσετε, σταθείτε με το ένα πόδι λίγο πιο μπροστά από το άλλο και μεταφέρετε το βάρος σας μια μπροστά, μια πίσω. Μην ανησυχείτε αν στην αρχή δεν τα καταφέρνετε. Όπως και να’ χει και θερμίδες θα κάψετε και θα βελτιώνεστε φορά με τη φορά. Αυξήστε τα αποτελέσματα: Χρησιμοποιήστε το χούλα χουπ και στο κάθε χέρι και αν με τον καιρό συνηθίσετε, κάντε και προβολές ή καθίσματα καθώς το γυρνάτε στο χέρι σας.

Ετοιμαστείτε για τένις (και κάψτε 272 θερμίδες σε 30 λεπτά)

Δεν χρειάζεται να έχετε συμπαίκτη. Αν δεν βρίσκετε κάποιον για να παίξετε ένα παιχνίδι τένις, απλώς ψάξτε για μια επίπεδη επιφάνεια κοντά σε έναν τοίχο, στον οποίο μπορείτε να ρίχνετε το μπαλάκι. Φροντίστε να εναλλάσσετε τους τρόπους που χτυπάτε με τη ρακέτα (backhand, forehand κ.λπ.) και δοκιμάστε να δείτε πόσα χτυπήματα στη σειρά μπορείτε να κάνετε. Σταθείτε 3-7 μέτρα μακριά από τον τοίχο, προσπαθήστε να χτυπάτε δυνατά και θυμηθείτε: ακόμη και η κίνηση που κάνει το σώμα μας για σερβίς, μπορεί να βοηθήσει στην καύση θερμίδων. Αυξήστε τα αποτελέσματα: Βάλτε στόχους, π.χ. να χτυπήσετε το μπαλάκι 50 φορές συνεχόμενα. Αυτό θα σας βοηθήσει να προσπαθήσετε περισσότερο.

Χορέψτε (και κάψτε 221 θερμίδες σε 30 λεπτά)

Σίγουρα ο χορός δεν καίει τόσες θερμίδες όσες τα παραπάνω, αλλά δίνει ώθηση στο μεταβολισμό και ίσως είναι ο πιο διασκεδαστικός τρόπος απ’ όλους, που σημαίνει ότι έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα να το κάνετε συστηματικά, χωρίς να βαρεθείτε. Το κλειδί είναι να κρατάτε το τέμπο ψηλά, να επιλέγετε μουσική με γρήγορο ρυθμό, όπως λάτιν ή house και να μην ξεκουράζεστε ανάμεσα στα τραγούδια. Επιλέξτε για προθέρμανση πιο αργούς ρυθμούς, έπειτα αυξήστε και προς το τέλος, ρίξτε πάλι το τέμπο. Αυξήστε τα αποτελέσματα: Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας. Σηκώστε τα στον αέρα και κουνήστε τα με το ρυθμό.

Περπατήστε έντονα (και κάψτε 170 θερμίδες σε 30 λεπτά)

Πριν αρχίσετε να χειροκροτάτε που είναι και κάτι απλό μέσα στη λίστα, σας ενημερώνουμε ότι δεν εννοούμε μια χαλαρή βόλτα με ένα φίλο. Πρέπει να περπατάτε τόσο έντονα, ώστε να δυσκολεύεστε να κάνετε συζήτηση και για να κάψετε όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται, κάντε μικρά, γρήγορα βήματα, κρατήστε τον κορμό σας σταθερό και ίσιο και κινείστε τα χέρια σας μπροστά-πίσω. Σε κάθε σας βήμα, προσγειωθείτε στη φτέρνα και αφήστε το πόδι να κυλήσει μέχρι τα δάχτυλα. Αυξήστε τα αποτελέσματα: Ενσωματώστε στο περπάτημά σας δίλεπτα «διαλείμματα» με τζόκινγκ ή πιο έντονο ρυθμό περπατήματος.