Κίνα: Η πρώτη νόμιμη έκδοση του «Εκατό χρόνια μοναξιά»

kina-i-proti-nomimi-ekdosi-tou-ekato-xronia-monaksia

ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΜΑΙΟΥ 2011

Εκδότης πλήρωσε 1 εκατ. δολάρια για τα δικαιώματα της κινεζικής έκδοσης του διάσημου μυθιστορήματος του Γκάμπριελ Γκαρσία Μάρκες «Εκατό χρόνια μοναξιά».

Ένας κινεζικός εκδοτικός οίκος, αγόρασε για πρώτη φορά τα πνευματικά δικαιώματα του μυθιστορήματος του Μάρκες, «Εκατό χρόνια μοναξιά», έναντι περίπου ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που μεταφράζεται και κυκλοφορεί στην Κίνα, με τη συναίνεσή του.

Οι πειρατικές εκδόσεις του πιο γνωστού μυθιστορήματος του νομπελίστα συγγραφέα, βρίθουν στην Κίνα εδώ και δεκαετίες. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στη χώρα το 1990, ο ίδιος εξοργίστηκε τόσο, που ορκίστηκε ότι, ακόμη και 150 χρόνια μετά το θάνατό του, τα βιβλία του δε θα επιτρέπονται στην Κίνα, σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα Global Times.

Όμως, από τον εκδοτικό οίκο στην Κίνα Thinkingdom House, στάλθηκε μια επιστολή στο συγγραφέα που έγραφε τα εξής: «Σεβόμαστε τη δουλειά σας πέρα από τον Ειρηνικό Ωκεανό, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, φωνάζοντας «μεγάλε δάσκαλε!», όπως ακριβώς κάνατε εσείς με το είδωλό σας Έρνεστ Χέμινγουεϊ, πέρα από τους δρόμους του Παρισιού ... Πιστεύουμε ότι θα χαιρετούσατε κι εσείς λέγοντας «γεια σου φίλε», ακριβώς όπως ο Χέμινγουεϊ».

Ο οίκος Thinkingdom House, με έδρα το Πεκίνο, θριάμβευσε στη δημοπρασία για τα δικαιώματα της έκδοσης του «Εκατό χρόνια μοναξιά». Το βιβλίο του Μάρκες θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι με την ελπίδα να καταστείλει τις πειρατικές εκδόσεις.

Η Jo Lusby, διευθύνουσα σύμβουλος της Penguin Κίνας, του πολυεθνικού κολοσσού που εκδίδει την αγγλική έκδοση του «Εκατό χρόνια μοναξιά», ανέφερε ότι υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για το βιβλίο στη χώρα της, παρά τις υπάρχουσες πειρατικές εκδόσεις. «Νομίζω ότι θα είναι τυχεροί αν μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά την παρουσία των φθηνών πειρατικών εκδόσεων που κυκλοφορούν», τόνισε η ίδια.