H τελευταία (αποτυχημένη) εμφάνιση 5 θρυλικών σταρ

sellers
ΤΡΙΤΗ, 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Μάθε από τα λάθη σου. Όλα διορθώνονται. Ουδείς αλάνθαστος και άλλα τέτοια μότο έχουν μία λογική αλλά όχι για όσους ακολουθούν.

Ο λόγος απλός. Οι παρακάτω σταρ ...πέθαναν στην πραγματικότητα και δεν είχαν την ευκαιρία να αλλάξουν την τελευταία τους κινηματογραφική επιλογή. Ναι, ξέρω μπορεί να ακούγεται ιδιαίτερα σκληρό (για να μην το χαρακτηρίσω αλλιώς) αλλά δυστυχώς εκεί που ο  Phillip Seymour Hoffman άφησε παρακαταθήκη το «Hunger games» και το «Most Wanted» η Katharine Hepburn άφησε το «Love Affair». Αδικία το ξέρω αλλά c'est la vie, που λένε και οι φίλοι μας οι Γάλλοι ή ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει σε ελεύθερη ελληνική μετάφραση.

29 Ιουνίου του 2003 λοιπόν και η εκπληκτική Katherine Hepburn πεθαίνει σε ηλικία 96 ετών. Υπερπλήρης ημερών και επαγγελματικής ευτυχίας, μία από τις θρυλικότερες σταρ του Hollywood, εμφανίστηκε για τελευταία φορά το 1994, στο remake του «An Affair to remember» (Μεγάλε μου έρωτα, 1957) που έφερε τον τίτλο «Love Affair» (Ένας μεγάλος έρωτας).

Παρά τη συμμετοχή των Warren Beatty και Annette Bening στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η ταινία ήταν μεγάλη αποτυχία και απείχε από την πρωτότυπη – η οποία είχε προταθεί μάλιστα για 4 Oscar- έτη φωτός.

Στις 10 Οκτωβρίου του 1985 πέθανε ο Orson Welles. Ήταν 70 ετών. Κάποιους μήνες μετά κυκλοφόρησε η ταινία «Someone to Love» , η οποία δυστυχώς για εκείνον έμελλε να είναι η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση. Μία ρομαντικο-αισθηματική κομεντί χωρίς ουσία, που ευτυχώς δεν κατάφερε να στιγματίσει τόσο τον Welles.

Τον Walter Matthau, προσωπικά τον λατρεύω. Υπήρξε ένα αδιαμφισβήτητο διαμάντι του Hollywood. Πέθανε σε ηλικία 79 ετών την 1η Ιουλίου του 2000 και μόλις ελαχίστους μήνες πριν είχε κυκλοφορήσει το «Hanging Up» (Η κλήση σας προωθείται) με τη Diane Keaton σε ρόλο σκηνοθέτη και τις Meg Ryan και Lisa Kudrow στο καστ. Παταγώδης αποτυχία για όλους ανεξαιρέτως αλλά ευτυχώς για μας, από τις περιπτώσεις που μπορούμε να ξεχάσουμε.

Η πιο τραγική περίπτωση – τηρουμένων των αναλογιών πάντα- είναι εκείνη του Peter Sellers, ο οποίος πέθανε σε πολύ νεαρή ηλικία (στα 54 του) αλλά ευτυχώς έχει αφήσει παρακαταθήκη. Δυστυχώς, όμως η τελευταία του ταινία ήταν το πολύ κακό «The Fiendish Plot of Dr. Fu Manchu» (Τα σατανικά κόλπα του Fu Manchu, 1980).

Η ταινία μάλιστα είχε δείγματα- οιωνούς ότι δεν έπρεπε να γίνει ποτέ. Ο πρώτος σκηνοθέτης απολύθηκε λίγο πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα και επόμενος λίγο πριν ολοκληρωθούν. Έτσι, ο Peter Sellers ανέλαβε και τη σκηνοθεσία ή καλύτερα ό,τι είχε απομείνει από αυτή τέλος πάντων.

Το ίδιο «άδικο» ήταν και το τέλος του Raul Julia. Πέθανε επίσης στα 54 του αλλά δυστυχώς η τελευταία του εμφάνιση ήταν το «Street Fighter» (Η τελική μάχη) με τον Jean-Claude Van Damme στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τον ίδιο στην αντίπερα όχθη, αυτή του του κακού αντιπάλου του.

Ο Raul Julia έχει μία δικαιολογία για την εμφάνισή του αυτή. Ήταν επιθυμία των γιών του, οι οποίοι ήταν φανατικοί οπαδοί του video game, όπου ήταν βασισμένο το σενάριο της ταινίας. Άρα ο αποθανών δεδικαίωται.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]