Who is who: Λεονάρντο ντι Κάπριο

who-is-who-leonarnto-nti-kaprio

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 ΜΑΙΟΥ 2011

Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο είναι ήδη ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του Χόλιγουντ, έχοντας στο ενεργητικό του πάνω από 20 ταινίες, τρεις υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ και βραβεία BAFTA, επτά υποψηφιότητες κι ένα βραβείο Χρυσής Σφαίρας.

Αν και έγινε ευρέως γνωστός με τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην ταινία «Τιτανικός» το 1997, ο Λεονάρντο ντι Κάπριο είχε ξεκινήσει την καριέρα του τη δεκαετία του '90, συμμετέχοντας σε τηλεοπτικές διαφημίσεις και σειρές όπως η Santa Barbara και το Growing Pains.

Ο γοητευτικός αμερικανός ηθοποιός με το baby face, Λεονάρντο ντι Κάπριο, γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου του 1974 στο Λος Άντζελες. Η μητέρα του είναι γερμανίδα μετανάστρια που έφτασε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’50, ενώ ο πατέρας του, αμερικανός τέταρτης γενιάς, με μισή ιταλική και μισή γερμανική καταγωγή. Οι δυο τους γνωρίστηκαν στο κολλέγιο και στη συνέχεια μετακόμισαν στο Λος Άντζελες. Ονόμασαν το μικρό γιο τους Λεονάρντο, γιατί η έγκυος μητέρα του βρισκόταν μπροστά από έναν πίνακα του Leonardo da Vinci σε μουσείο της Ιταλίας, όταν ο Λεονάρντο την «κλώτσησε» για πρώτη φορά.

Οι γονείς του χώρισαν όταν εκείνος ήταν ενός έτους κι εκείνος έζησε ως επί το πλείστον με τη μητέρα του, η οποία έκανε πολλές δουλειές για να συντηρηθούν.

Ως προσωπικότητα, ήταν πάντα αρκετά σεμνός, ενώ ενδιαφέρουσες είναι οι πρωτοβουλίες του για περιβαλλοντικά και φιλανθρωπικά ζητήματα. Ο ίδιος έχει πει για τον εαυτό του: «Δεν έχω πραγματικά πολλές υπερβολικές απαιτήσεις. Δεν πετώ με ιδιωτικά τζετ, δεν έχω σωματοφύλακες και δεν αγοράζω τρελά πράγματα. Έχω μερικά σπίτια εδώ και εκεί, αγόρασα ένα πολύ ακριβό ρολόι και θα αγοράσω μια πραγματικά ακριβή αφίσα ταινίας, την πρωτότυπη του «Κλέφτη της Βαγδάτης» (1940). Λατρεύω τις κινηματογραφικές αφίσες».

Η αρχή της καριέρας του

Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην κωμωδία τρόμου Critters 3 το 1991 και δύο χρόνια μετά, το 1993 επιλέχθηκε από τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο ανάμεσα σε 400 νέους ηθοποιούς, να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «Αγεφύρωτες Σχέσεις» (This Boy's Life) μαζί με την Έλεν Μπάρκιν και τον ίδιο και κέρδισε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία β' ανδρικού ρόλου, για το ρόλο του στην ταινία «Τί βασανίζει τον Γκίλμπερτ Γκρέιπ» (What's Eating Gilbert Grape), όπου υποδύθηκε το νοητικά ανάπηρο αδελφό του Τζόνι Ντεπ.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Λάσε Χάλστρομ παραδέχτηκε ότι αρχικά έψαχνε για έναν λιγότερο όμορφο ηθοποιό αλλά δέχτηκε τον Ντι Κάπριο καθώς αποδείχτηκε ο πιο αποδοτικός ανάμεσα στους υπόλοιπους ηθοποιούς που έκαναν δοκιμαστικό.

Μέχρι το 1996, οπότε και πήρε τον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Romeo + Juliet», ο Λεονάρντο ντιΚάπριο συμμετείχε σε ταινίες με δευτερεύοντες ρόλους (What's Eating Gilbert Grape, 1993, Marvin's Room, 1995, The Basketball Diaries, 1995 κ.ά.). Στην ταινία «Γρήγορη και Θανάσιμη» (The Quick and the Dead) του 1995, η Sony Pictures δεν ήταν σίγουρη για τη συμμετοχή του Λεονάρντο ντι Κάπριο και η Σάρον Στόουν, η οποία επίσης πρωταγωνιστούσε, αποφάσισε να τον πληρώσει η ίδια για να λάβει μέρος.

Στη συνέχεια πρωταγωνίστησε στην ταινία «Καταραμένη Σχέση» (Total Eclipse), επίσης το 1995, υποδυόμενος το γάλλο ποιητή Αρθούρο Ρεμπώ και τον αντικατέστησε τον Ρίβερ Φίνιξ, ο οποίος απεβίωσε λίγο πριν αρχίσει η παραγωγή της ταινίας. Τελευταία του ταινία για το 1995 ήταν «Το Τέλος της Αθωότητας» (The Basketball Diaries), ένα βιογραφικό δράμα για τον συγγραφέα, ποιητή και μουσικό Τζιμ Κάρολ.

Οι ταινίες «σταθμοί», η πορεία και τα βραβεία

Το 1996, ο Λεονάρντο ντι Κάπριο έλαβε τον πρώτο πρωταγωνιστικό του ρόλο στην ταινία «Romeo + Juliet», μια μοντέρνα εκδοχή του ομότιτλου έργου του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, η οποία αποτέλεσε και τον πρώτο «σταθμό» για τη μελλοντική επιτυχημένη καριέρα του.

Αργότερα την ίδια χρονιά, ξανασυνεργάστηκε με το Ρόμπερτ ντε Νίρο, πρωταγωνιστώντας στη δραματική ταινία «Σταγόνες Αγάπης» (Marvin's Room) μαζί με τους Μέριλ Στριπ, Νταϊάν Κίτον και Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Η… χρονιά του Λεονάρντο ντιΚάπριο ήταν όμως το 1997, όταν πρωταγωνίστησε στην ταινία – φαινόμενο, «Τιτανικός» (Titanic) σε σκηνοθεσία Τζέιμς Κάμερον και υποδύθηκε τον φτωχό Τζακ Ντόσον που κέρδισε το εισιτήριό του για το θρυλικό ταξίδι σε μια παρτίδα πόκερ και ερωτεύτηκε τη Ρόουζ, μια όμορφη κοπέλα της αριστοκρατίας, που υποδύθηκε η Κέιτ Γουίνσλετ.

Ο Λεονάρντο ντιΚάπριο αρχικά είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στην ταινία αλλά τον έπεισε ο Κάμερον και δικαίως, αφού η ταινία ξεπέρασε κάθε προσδοκία και έγινε τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία, κατέχοντας μέχρι το 2010 τον τίτλο της μεγαλύτερης εισπρακτικής επιτυχίας όλων των εποχών με συνολικές εισπράξεις 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και με 11 βραβεία Όσκαρ ανάμεσα στις 14 υποψηφιότητες. Με τον Τιτανικό, ο Λεονάρντο ντι Κάπριο έλαβε τη δεύτερη υποψηφιότητα του για Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία α' ανδρικού ρόλου σε δραματική ταινία και το «αστέρι» του άρχισε να λάμπει παγκοσμίως.

Ακολούθησε η συμμετοχή του Λεονάρντο ντι Κάπριο στην καυστική σάτιρα του Γούντι Άλεν, «Διασημότητες» (Celebrity) το 1998, ενώ την ίδια χρονιά υποδύθηκε τον Λουδοβίκο ΙΔ΄ της Γαλλίας και το δίδυμο αδερφό του, Φίλιππο, στην ταινία «Ο Άνθρωπος Με Τη Σιδερένια Μάσκα» (The Man in the Iron Mask), κερδίζοντας το Χρυσό Βατόμουρο στην κατηγορία Χειρότερο Ζευγάρι. Υποψηφιότητα για το Χρυσό Βατόμουρο στην κατηγορία Χειρότερος Ηθοποιός, έλαβε επίσης για το ρόλο του στη δραματική ταινία «Η Παραλία» (The Beach), το 2000, σε σκηνοθεσία Ντάνι Μπόιλ.

Το 2002 πρωταγωνίστησε στην ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Πιάσε με αν μπορείς» (Catch Me If You Can) και έλαβε την τρίτη του υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία α' ανδρικού ρόλου σε κωμωδία ή μιούζικαλ. Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε επίσης στην ιστορική περιπέτεια «Οι Συμμορίες της Νέας Υόρκης» (Gangs of New York) σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορσέζε, η οποία είχε 10 υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Στον «Ιπτάμενο Κροίσο» (The Aviator) του 2004 έλαβε εξαιρετικές κριτικές για την ερμηνεία του, κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα α' ανδρικού ρόλου και έλαβε τη δεύτερη υποψηφιότητα για Όσκαρ, το 2006, πρωταγωνίστησε στις ταινίες «Ματωμένο Διαμάντι» (Blood Diamond) και «Ο Πληροφοριοδότης», έλαβε διπλή υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα α' ανδρικού ρόλου για τις δύο ταινίες και την τρίτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ για το Ματωμένο Διαμάντι.

Τα τελευταία χρόνια, ο διάσημος ηθοποιός πρωταγωνίστησε το 2008 στην «Πλεκτάνη (Body of Lies) μαζί με τον Ράσελ Κρόου, σε σκηνοθεσία Ρίντλεϊ Σκοτ και στο «Δρόμο της Επανάστασης (Revolutionary Road), για τον οποίο έλαβε την έβδομη υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα

Το 2010, πραγματοποίησε την τέταρτη συνεργασία του με τον Μάρτιν Σκορσέζε στο ψυχολογικό θρίλερ «Το Νησί των Καταραμένων» (Shutter Island) και την ίδια χρονιά πρωταγωνίστησε στην περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας «Inception» σε σκηνοθεσία Κρίστοφερ Νόλαν.

Το 2012, θα τον δούμε στην επόμενη, βιογραφική, ταινία του Κλιντ Ίστγουντ με τίτλο «J. Edgar», στο ρόλο του αμφιλεγόμενου περιβοόητου διευθυντή του FBI Τζέι Έντγκαρ Χούβερ. Στα μελλοντικά του σχέδια συγκαταλέγεται και η ταινία του Μπαζ Λούρμαν «The Great Gatsby», στην οποία θα ενσαρκώσει τον Τζέι Γκάτσμπι.

Ενδεικτική φιλμογραφία:

Inception (2010), Hubble 3D (2010), Το Νησί των Καταραμένων (2010), Ο Δρόμος της Επανάστασης (2008), Η Πλεκτάνη (2008), Η 11η Ώρα (2007), Ο Πληροφοριοδότης (2006), Ματωμένο Διαμάντι (2006), Ιπτάμενος Κροίσος (2004), Οι Συμμορίες της Νέας Υόρκης (2002), Πιάσε Με Αν Μπορείς (2002), Don's Plum (2001), Η Παραλία (2000), Διασημότητες (1998), Ο Άνθρωπος Με Τη Σιδερένια Μάσκα (1998), Τιτανικός (1997), Σταγόνες Αγάπης (1996), Romeo + Juliet (1996), Καταραμένη Σχέση (1995), Το Τέλος της Αθωότητας (1995), Γρήγορη και Θανάσιμη (1995), Τι Βασανίζει τον Γκίλμπερτ Γκρέιπ (1993), Αγεφύρωτες Σχέσεις (1993), Γλυκειά Ήβη (1992), Critters 3 (1991).