Το Παρίσι του Γούντι Aλεν

to-parisi-tou-gounti-alen

ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΜΑΙΟΥ 2011

Ο Γούντι Άλεν με την ταινία του «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» έδωσε μια νότα νοσταλγίας στην έναρξη του φεστιβάλ των Καννών, την προηγούμενη εβδομάδα.

Στα «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» , πρωταγωνιστής είναι ο Όουεν Ουίλσον, στο ρόλο του Γκιλ, ενός σεναριογράφου και συγγραφέα από το Χόλιγουντ, ο οποίος, ταξιδεύει πίσω στο χρόνο για να γνωρίσει όλες εκείνες τις προσωπικότητες που έχτισαν τον καλλιτεχνικό μύθο του Παρισιού.

Ο κεντρικός ήρωας, το κινηματογραφικό alter ego του Γούντι Άλεν, συναντά μεταξύ άλλων, τον Χέμινγουεϊ, τον Σαλβαντόρ Νταλί, το ζεύγος Φιτζέραλντ, την Γερτρούδη Στάιν κ.α. Η ιστορία ξεκινάει όταν η νεαρή αμερικανίδα, η Ινέζ (Ρέιτσελ Μακ Άνταμς) φτάνει στο Παρίσι μαζί με τον αρραβωνιαστικό της Γκιλ (Όουεν Ουίλσον) για ένα ρομαντικό ταξίδι λίγο πριν τον γάμο τους.

Ο Γκιλ έχει μια νοσταλγική διάθεση για το παρελθόν και εύχεται να ζούσε στην πολύχρωμη δεκαετία του ’20. Ο Γούντι Άλεν πραγματοποιεί την ευχή του, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με ένα διαφορετικό κόσμο βγαλμένο από τις σελίδες της λογοτεχνίας και της ιστορίας της τέχνης.

Η πολυσυζητημένη σύντομη εμφάνιση της Κάρλας Μπρούνι, στο ρόλο μιας ξεναγού, έδωσε τροφή στα Μ.Μ.Ε. Η πρώτη κυρία της Γαλλίας έλαμψε δια της απουσίας της στην πρεμιέρα της ταινίας, φουντώνοντας τις φήμες για πιθανή εγκυμοσύνη της. Στη συνέντευξη τύπου ο Γούντι Άλεν αντιπαρέβαλε το δικό του κινηματογραφικό πορτρέτο του Παρισιού με τις παλαιότερες ταινίες του για τη Νέα Υόρκη.

«Έμαθα για το Παρίσι όπως όλοι οι Αμερικανοί από τις ταινίες», δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε πως όπως ο πρωταγωνιστής του δεν μένει ασυγκίνητος από τη νοσταλγική πλευρά μιας πόλης: «Είναι η ίδια Νέα Υόρκη που έδειξα στον κόσμο με μια εικόνα όπως το ‘Μανχάταν’. Είναι το Μανχάταν που δεν βλέπω γύρω μου αλλά αυτό που αναγνωρίζω από τον κινηματογράφο. Και το ίδιο πράγμα έκανα με το Παρίσι. Ήθελα να δείξω την πόλη, μέσα από ένα συναισθηματικό πρίσμα, να δείξω τι ένιωθα για αυτή. Δεν είχε και τόσο σημασία για μένα πόσο ρεαλιστικό ήταν αυτό ή αν πράγματι την αντικατόπτριζε».