5 λόγοι για να αγαπήσετε τα καλά λιπαρά

tonos
ΤΡΙΤΗ, 07 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Αν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, τα καρύδια, σε συμπληρώματα, στο λιναρόσπορο και σε άλλες πηγές, δεν αποτελούν ακόμη μέρος του διατροφικού σας προγράμματος, τότε οι παρακάτω 5 λόγοι θα σας κάνουν να τα εντάξετε στη δίαιτά σας, χωρίς δεύτερη σκέψη.

1. Καταπολεμούν τον πόνο Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ βρήκαν ότι περίπου τα 2/3 όσων υπέφεραν από χρόνιους πόνους στη μέση και την πλάτη σταμάτησαν να χρειάζονται αντιφλεγμονώδη χάπια για τον πόνο, αφού πήραν χάπια ελαίων ψαριών για 20-30 ημέρες.

2. Διατηρούν τη σιλουέτα σας Τα ωμέγα-3 βοηθούν στη σταθεροποίηση της διάθεσής σας για φαγητό προκειμένου να αποφεύγετε τις λιγούρες, όπως αναφέρει ο Ντάγκλας Μπάιμπους, Ph. D., ερευνητής στο Ακαδημαικό Κέντρο Υγείας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

3. Σας ανεβάζουν τη διάθεση Μια μορφή των ωμέγα-3, το DHA, παίζει ρόλο στην παραγωγή και ροή της σεροτονίνης, ενός χημικού που συμβάλλει στο να αισθανόμαστε καλά. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη φαίνεται να έχουν έλλειψη DHA, ενώ οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα συμπληρώματα DHA είναι πολύ πιο ήπια για τον οργανισμό και πιο αποτελεσματικά από τα καταθλιπτικά.

4. Βοηθούν την αναπνοή σας Τα καλά λιπαρά φαίνεται πως συμβάλλουν στη μείωση των φλεγμονών που συνδέονται με το άσθμα. Σε μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, οι ασθενείς που έλαβαν συμπληρώματα, μπορούσαν να ελέγξουν ευκολότερα τις δυσκολίες αναπνοής από τους υπόλοιπους.

5. Κρατάνε την καρδιά σας υγιή Μαζί με την καταπολέμηση φλεγμονών, τα ωμέγα–3 μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τους θρόμβους, ενώ παράλληλα καταπολεμούν και τον διαβήτη, βοηθώντας στη μείωση του σακχάρου.

Προσθέστε στη διατροφή σας λιπαρά ψάρια όπως σολομό, τόνο και σαρδέλες, λιναρόσπορο, καρύδια, σπανάκι, αβοκάντο, ρόκα ή συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε ωμέγα-3, για να απολαύσετε όλα τα παραπάνω, χωρίς εκπτώσεις.