10 πράγματα που (πιθανώς) δε γνωρίζατε για τον Νταλί

dali
ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Ο Νταλί δε χρειάζεται πολλές συστάσεις. Είναι ίσως, ο πιο εκκεντρικός καλλιτέχνης του 20ού αιώνα με έργα-ορόσημο του υπερρεαλιστικού κινήματος. Ας ρίξουμε μια ματιά στην πιο κρυφή του πλευρά.

1. Ο Salvador Domingo Felipe Jacinto Dali y Domenech γεννήθηκε στις 11 Μαΐου του 1904 στην πόλη Figueres της Ισπανίας. Ονομάστηκε Salvador από τον συνονόματο αδερφό του, που είχε πεθάνει ένα χρόνο πριν.

2. Από τη στιγμή που ο Νταλί πήγε στη σχολή Καλών Τεχνών της Μαδρίτης το 1922, ήταν ήδη μια εκκεντρική προσωπικότητα. Στην προσπάθειά του να κεντρίσει το ενδιαφέρον των γύρω του, συχνά περπατούσε στον δρόμο χτυπώντας ένα κουδούνι. Στο σχολείο, έγινε κολλητός φίλος με τον Ισπανό ποιητή και θεατρικό συγγραφέα Federico Garcia Lorca. Μετά την αποβολή του από τη σχολή το 1926, γνώρισε στο Παρίσι τους καλλιτέχνες Pablo Picasso και Joan Miro και μαζί μπήκαν στο γκρουπ των σουρεαλιστών.

3. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1934, ο Dali αποβλήθηκε και πάλι, αυτή τη φορά από το κίνημα του Υπερρεαλισμού, επειδή ήταν θιασώτης του φασισμού. Αυτό όμως, δεν εμπόδισε τον Dali από το να συμμετέχει σε εκθέσεις σουρεαλισμού.

4. Σε μια διάλεξή του το 1936 στο Λονδίνο, εμφανίστηκε φορώντας μια στολή δύτη, Η αιτιολογία που χρησιμοποίησε ήταν η εξής: “Ήθελα απλά να σας δείξω ότι βυθίζομαι βαθιά στον ανθρώπινο νου”.

5. Ο Dali δεν ήταν ένας εμπορικός καλλιτέχνης που επεδίωκε την δόξα και τη φήμη. Κατά τη διάρκεια της ζωής του έφτιαξε μόλις ένα μουσείο για να εκθέσει τα έργα του, στην γενέτειρά του Figueres. Από εκεί έγινε γνωστός ο καναπές σε σχήμα χειλιών.

6. Στον πίνακά του “Μυστικός Δείπνος” χρησιμοποίησε το 1955, το πρόσωπο της γυναίκας του Gala, για να αποτυπώσει τη μορφή του Χριστού.

7. Το 1969, ο Dali σχεδίασε το λογότυπο των γλειφιτζουριών Chupa Chumps, το οποίο έμεινε γνωστό στην ιστορία, ως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά λογότυπα.

8. Λέγεται ότι το1982, όταν πέθανε η γυναίκα του Gala σε ηλικία 50 ετών, ο Dali έχασε το νόημα της ζωής. Ολοκλήρωσε τον τελευταίο του πίνακα “The Swallow's tail” (η ουρά

του χελιδονιού) το 1983. Αυτό το διάστημα υπέφερε από παράλυση, η οποία έκανε τα χέρια του να τρέμουν πόλη και τον δυσκόλευε να κεντράρει στη ζωγραφική του.

9. Μια φωτιά τον ανάγκασε να φύγει από το σπίτι του το 1984 και έμεινε τα τελευταία του χρόνια στο μουσείο του μέχρι να πεθάνει μετά από 5 χρόνια, σε ηλικία 84 ετών.

10. Συμμετείχε στη δημιουργία μερικών ταινιών. Η πιο γνωστή ήταν η συνεργασία του με τον Luis Buñuel στον “Ανδαλουσιανό Σκύλο”, ίσως την πιο γνωστή αλλά και ενοχλητική σουρεαλιστική ταινία που έγινε ποτέ. Επίσης, συνεργάστηκε και με τον Walt Disney σε μια ταινία μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων. Η ταινία αυτή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και μετά από 60 περίπου χρόνια, ο Roy Disney τη βρήκε σε κάτι ξεχασμένα αρχεία. Την ολοκλήρωσε και την κυκλοφόρησε το 2003 με τον τίτλο “Destino”.

Βάλια Κανελλοπούλου