Γνωρίστε την Karen O

karen-o
ΤΡΙΤΗ, 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Η εκκεντρική ιέρεια του art rock, αφήνει για λίγο τους Yeah Yeah Yeahs, και κυκλοφορεί το πρώτο της solo album.

- Η Karen O ή Karen Orzolek, γεννήθηκε στη Νότια Κορέα, από Κορεάτισα μητέρα και Πολωνό πατέρα. Η οικογένεια μετακόμισε στο New Jersey, όπου και πέρασε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια.

- Πριν τους Yeah Yeah Yeahs, σχημάτισαν μαζί με τον Nick Zinner ένα ακουστικό δίδυμο, αλλά αργότερα αποφάσισαν ότι θέλουν περισσότερη ένταση στη μουσική τους.  Με την προσθήκη του Brian Chase, δημιούργησαν την μπάντα με την οποία έμελε να γίνουν γνωστοί. Η πρώτη συναυλία που έδωσαν ως συγκρότημα ήταν ως opening act στους White Stripes.

- Εκτός από τη μουσική της, η Karen είναι γνωστή και για τις στυλιστικές της επιλογές, φορώντας μερικά άκρως εκκεντρικά σύνολα, σχεδιασμένα από τον φίλο της, σχεδιαστή μόδας, Christian Joy.

- Έχει δεχτεί πρόταση να ποζάρει γυμνή από το περιοδικό Playboy, αλλά αρνήθηκε. Το περιοδικό Blender την κατατάσσει ανάμεσα στις πιο sexy γυναίκες τραγουδίστριες.

- Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι Flaming Lips, οι Swans και η Santigold.

- Έχει ερμηνεύσει κομμάτια και σε πολλά soundtrackas, από το “Jackass 2”, μέχρι το “I’m not There”, και με τον σκηνοθέτη Spike Jonze και στο “Where The Wild Things Are”.  Ας μη ξεχνάμε φυσικά και τη συνεργασία της με τον Trent Reznor και τον Atticus Ross, για τη διασκευή του “The Immigrant Song” των Led Zeppelin, που έντυσε “To Κορίτσι με το Τατουάζ” του David Finch.

- Το “Moon Song” που ερμηνεύει και που ακουγόταν στην ταινία “Her” του Spike Jonze ήταν υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού.

- Έχει σκηνοθετήσει και μουσικά videoclips, για τους Liars, τους Foetus αλλά και για τους Yeah, Yeah, Yeahs.

- Φέτος κυκλοφόρησε το ντεμπούτο solo album της, “Crush Songs”.

Ροζίνα Αράπη