Ποιες είναι οι πιο ηθικές χώρες του κόσμου;

mpaxames
ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Τι κάνει τις… Μπαχάμες πιο ηθικές από άλλες χώρες και τι έχουμε να ζηλέψουμε από κράτη όπου η ηθική βρίσκεται ψηλά στις αξίες τους;

Εκτός από τον οικονομικό παράγοντα και την προσωπική επιθυμία κάποιου να επισκεφτεί μια χώρα για τους δικούς του λόγους, στο παιχνίδι μπαίνει άλλη μια παράμετρος που μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για την επιλογή του επόμενού σας ταξιδιωτικού προορισμού: η ηθική.

Από το 2006, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ονόματι Ethical Traveler που έχει στόχο να εμπνεύσει τους ταξιδιώτες να αλλάξουν τον κόσμο, εκδίδει τακτικά μια λίστα με τις πιο ηθικές χώρες του κόσμου, βασιζόμενος σε κριτήρια όπως η προστασία του περιβάλλοντος, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η κοινωνική ευημερία. Ο λόγος; Να ενθαρρύνει τον κόσμο που θα πραγματοποιήσει μελλοντικά ταξίδια να είναι πιο προσεκτικός στις επιλογές του και να αντιληφθεί το μέγεθος του αντίκτυπου που έχει ο τουρισμός στις πιο ηθικές χώρες του κόσμου.

Ας δούμε μερικές από αυτές, που ίσως μας βοηθήσουν να επιλέξουμε κι εμείς τον επόμενό μας προορισμό πιο… ηθικά.

Μπαχάμες
Το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα της Βόρειας Αμερικής, που αποτελεί ονειρεμένο προορισμό για τους περισσότερους, κατάφερε να μπει φέτος στη λίστα λόγω των προσπαθειών μείωσης του human trafficking που έγιναν από τη χώρα, συν της εξάπλωσης των εθνικών πάρκων και των προστατευμένων περιοχών, των οποίων οι εκτάσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Χιλή
Από τη Βόρεια, στη Νότια Αμερική, η Χιλή μπήκε στη λίστα λόγω του καλού της… σκορ στην ισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Πέραν αυτού, πήρε αρκετές πολύ φιλόδοξες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος μετακίνησης ξυλοκόπων σε τουριστικές θέσεις.

Ντομίνικα
Το νησί των 750 τετραγωνικών χιλιομέτρων της Καραϊβικής, αποτελεί με τις δύο προηγούμενες χώρες επίσης νέα είσοδο στη λίστα. Ο λόγος είναι ότι το νησιωτικό αυτό κράτος έχει βάλει στόχο μέχρι το 2020 να ελαχιστοποιήσει το ενεργειακό του αποτύπωμα, μειώνοντας την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα και ωφελώντας το περιβάλλον.

Λεττονία
Η Λεττονία κατάφερε να διατηρήσει τη θέση της στη λίστα, αφού είναι μία από τις 10 χώρες του κόσμου που βρίσκονται στην κορυφή σε διάφορες κατηγορίες που αφορούν το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και τη ζωτικότητα του οικοσυστήματος.

Λιθουανία
Μαζί με τη Λετονία αποτελούν τις δυο χώρες της λίστας με το υψηλότερο σκορ στην προστασία του περιβάλλοντος και δείχνει να βελτιώνεται συνεχώς χρόνο με το χρόνο στον τομέα αυτό, παραμένοντας στην «ηθική» ταξιδιωτική λίστα.

Δημοκρατία του Παλάου
Στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, το Παλάου φαίνεται πως ασχολείται με την προστασία του περιβάλλοντος, με το 28,2% της θαλάσσιας και χερσαίας έκτασής του να είναι προστατευμένο, φτάνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της λίστας.

Μπαρμπάντος
Άλλο ένα νησιωτικό κράτος που ανοίγει το δρόμο στην εξεύρεση πόρων και στην ανάπτυξη του τουρισμού, προστατεύοντας ταυτόχρονα την ακτογραμμή του και ξεχωρίζοντας ως προς τις περιβαλλοντικές πρακτικές του στην Καραϊβική.

Πράσινο Ακρωτήρι και Μαυρίκιος
Τον Οκτώβριο του 2013, η Παγκόσμια Τράπεζα εγκωμίασε το Πράσινο Ακρωτήρι, παρουσιάζοντάς το μαζί με τον Μαυρίκιο ως success stories στην προσπάθεια επέκτασης του τουρισμού και ταυτόχρονης προστασίας της κοινωνίας και του περιβάλλοντός τους. Συν του ότι και οι δύο χώρες ανακοίνωσαν εντυπωσιακούς στόχους όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τις επόμενες δύο δεκαετίες, στοχεύοντας σε 100% και 35% χρήση τους, αντίστοιχα.

Ουρουγουάη
Με 21 αιολικά πάρκα υπό κατασκευή και στόχο 90% χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για ηλεκτρισμό μέχρι το 2015, η Ουρουγουάη δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός λίστας.