Δισκοκριτική: «Hot Sauce Committee, Part Two» Beastie Boys

diskokritiki-hot-sauce-committee-part-two-beastie-boys

ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΜΑΙΟΥ 2011

Οι Beastie Boys που λάτρεψαν γενιές και γενιές επιβεβαιώνουν την αξία τους ως ένα από τα σημαντικότερα μουσικά σχήματα των 1980s, 1990s, 2000s και (αισίως) των 2010s.

Η σταδιοδρομία των Beastie Boys είναι αξιοζήλευτη. Ξεκίνησαν ως μια από τις πολλές punk/hardcore μπάντες «της σειράς» στη Νέα Υόρκη στις αρχές των 1980s, αλλά όταν το «γύρισαν» στο hip hop, δε θα περίμενε κανείς ότι από ένα ανέκδοτο, θα γινόντουσαν ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα παγκοσμίως.

Ανά τακτά διαστήματα μας υπενθύμιζαν ότι hip hop δεν είναι μόνο το ψεύτικο gangster ύφος ή το bling bling και έφτασε η ώρα να μας τα ξαναθυμίσουν όλα αυτά.

Σαν ένα flashback στις πιο «ροκ» στιγμές του, τα live drums κυριαρχούν με μια ωμή διάσταση στα περισσότερα κομμάτια, που κατά καιρούς χάνονται μέσα στην συνθετική πραγματικότητα των loops και pads. Το ηλεκτρονικό στοιχείο δεν λείπει και με μια 1980s electro διάθεση που θυμίζει αρκετά το πολύ φρέσκο σόλο EP που είχε βγάλει ο Zach De La Rocha των Rage Against The Machine (ως One Day As A Lion).

Οι λιγοστές (μόλις δύο) συμμετοχές είναι πετυχημένες, με αυτή του Nas στο «Too Many Rappers» να ξεχωρίζει, σαν το δεδομένο single που θα ακουστεί περισσότερο από όλα. Άλλα highlights του δίσκου είναι τα «Make Some Noise», «Long Burn The Fire» και «Here’s A Little Something For Ya» ενώ αξιοσημείωτο είναι και το βίντεοκλιπ-σίκουελ του «(You gotta) Fight For Your Right (to Party)»: http://www.youtube.com/watch?v=evA-R9OS-Vo .

Πλέον οι Beasties έχουν γεράσει και δεν είναι τα animals των πρώτων βιντεοκλίπ τους, αλλά οι τρεις μεσήλικες MCs (και ένας DJ) δεν το παρατάνε τόσο εύκολα. Μπορεί στις μέρες μας να γίνονται γνωστοί πιο πολύ για το φιλανθρωπικό τους έργο, παρά να πετάνε τηλεοράσεις από παράθυρα ξενοδοχείων και πιθανόν να σκέφτονται την «συνταξιοδότηση» από τις ζωντανές εμφανίσεις.

Όλα αυτά όμως, δεν σημαίνουν τίποτα, όσον αφορά την μουσική τους και την ικανότητα τους να παραμένουν φρέσκοι. Θα μπορούσαν να ακολουθήσουν μια φόρμουλα μέχρι να τους βαρεθεί ο κόσμος, αλλά οι Beastie Boys συνεχίζουν απλά να βάζουν τα γυαλιά σε όσους βιάζονται να τους ξεγράψουν.

Καλλιτέχνης: Beastie Boys

Album: Hot Sauce Committee, Part Two

Label: Capitol

Βαθμολογία: 8 / 10

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΛΕΓΡΙΝΗΣ