Όταν ο αδερφός σου, σου κλέβει τη δόξα

cruz
ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Η οικογενειακή παράδοση στο Χόλιγουντ είναι δεδομένη. Γιατί εξάλλου να αποτελεί εξαίρεση; Τι συμβαίνει όμως όταν ο αδερφός σου, σου κλέβει τη δόξα;

Κάπως έτσι γίνονται τα εγκλήματα στις οικογένειες. Μία υποψηφιότητα για Oscar, ένας ρόλος παραπάνω, δυο φωτογραφίες στο People και έτοιμος ο καυγάς. Πολύ θέλει η ζήλεια να σε κυριεύσει.

Όχι, ότι συμβαίνει με τα αδέρφια των διασήμων που ακολουθούν, αλλά η δραματική νότα πάντα με γοήτευε. Και επειδή δεν είναι ό,τι καλύτερο να ζεις στη σκιά του διάσημου χολιγουντιανού αδερφού σου, θα σας παρουσιάσω τα άτυχα βλαστάρια, που πασχίζουν, κοπιάζουν και επιμένουν να είναι «ο αδερφός/ η αδερφή του τάδε».

Η Monica Cruz για παράδειγμα είναι σχεδόν φτυστή με την αδερφή της. Η αδερφή της όμως έχει ένα Oscar, έναν επίσης σύζυγο με Oscar, είναι μούσα του Almodovar και μία από τις πιο ακριβοπληρωμένες ηθοποιούς του Χόλιγουντ. Αυτό σε καμία περίπτωση δε την κάνει χειρότερη απλά λιγότερο τυχερή θα έλεγα.

Ωστόσο η Monica «άρπαξε» ένα ρολάκι στους «Πειρατές της Καραϊβικής» αλλά μόνο για να κάνει τα γυρίσματα για λογαριασμό της Penelope Cruz επειδή εκείνη ήταν έγκυος.

Η Emily Deschanel από την άλλη έχει το δικό της πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Bones». Για κακή της τύχη όμως η πολυπράγμων και επιτυχημένη αδερφή της Zooey Deschanel, είναι η πρωταγωνίστρια του «New Girl» και η πιο αναγνωρίσιμη από τις δύο.

Ο Emilio Estevez από την άλλη ποτέ δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τη φήμη του αδερφού του Charlie Sheen. Όποια και ήταν αυτή. Όχι ότι είναι καλύτερος υποκριτικά ο δεύτερος (προσωπική εκτίμηση στο ίδιο επίπεδο βρίσκονται) απλά ο Charlie μάλλον ήταν πιο τυχερός ή μάλλον πιο …πιωμένος στις επιλογές του.

Η περίπτωση του Casey Affleck είναι ίσως πιο σκληρή. Ο ίδιος έχει προταθεί για Oscar Β΄ ανδρικού ρόλου, για την ταινία «The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford» αλλά δυστυχώς για εκείνον δεν είναι ο Ben Affleck, ο αδερφός του, ο οποίος μπορεί να έχει ακόμα και λιγότερο ταλέντο από αυτόν αλλά για κάποιον περίεργο λόγο (μάλλον επειδή έχει περισσότερη τύχη) έχει να επιδείξει καλύτερες ταινίες. Και μαζί με αυτές και 2 Oscar, καλύτερου σεναρίου και καλύτερης ταινίας.

Στο ίδιο επίπεδο βρίσκεται και ο  Kevin Dillon. Το όνομα Dillon ανοίγει πόρτες αλλά μόνο αν το μικρό σου είναι Matt. Ο Matt Dillon έχει προταθεί για Oscar, αλλά και αυτό να μην ίσχυε ο νεότερος αδερφός του Kevin είναι σαν την «καρικατούρα» του αδερφού του, ακόμα και τα τελευταία χρόνια που ο Μatt δεν είναι και στα καλύτερά του. Όσο κακό κι αν ακούγεται αυτό.

Ο  Beau Bridges από την άλλη έχει τη δική του πορεία στο σινεμά αλλά δε θα μπορέσει ποτέ να γίνει Big Lebowski, δηλαδή Jeff Bridges. Μπορεί ο Beau να μην είναι κακός ηθοποιός αλλά ο Jeff σίγουρα τον ξεπερνά. Ίσως φταίει και το γεγονός ότι ο πρώτος σου θυμίζει έναν μπαμπά, ότι δηλαδή μπορεί να υποδυθεί μόνο αυτόν το ρόλο. Εξάλλου με 5 υποψηφιότητες και ένα χρυσό αγαλματίδιο στη σερβάντα του, δύσκολα ξεπερνάς τον Jeff.

Αντίστοιχη είναι και η «κατάρα» του Joseph Fiennes. Μπορεί να έχει ένα εκπληκτικό βιογραφικό αλλά ποτέ δε θα γίνει «Άγγλος ασθενής» (Ralph Fiennes). Επίσης αυτός ο ηθοποιός είναι πιο «σεξπηρικός» να τον πω; «Shakespeare in love», «Elizabeth», «Luther» και τώρα ετοιμάζει το «Clavius» δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στους σκηνοθέτες να πειστούν ότι μπορεί να υποδυθεί κάτι πιο σύγχρονο.

Μια άνιση περίπτωση είναι αυτή του Dave Franco, του αδερφού του James. Με έναν αδερφό που έχει υπάρξει είδωλο των γυναικών, έχει τα διδακτορικά του, είναι γόης, ποιητής και βγάζει και γυμνές σχεδόν selfies τι να σου κάνουν τα 21 και 22 Jump Street και σε αυτά ούτε καν πρωταγωνιστής;